Tips & Trix
BLI AV MED SILVERFISKAR OCH ANDRA SMÅDJUR ›

Ta ättika på en topps och dra den längst lister, luckor och skärbrädor. Doften gör så djuren söker sig därifrån. Du själv kommer inte känna doften.

Har du många silverfiskar eller andra skadedjur hemma, ta hjälp av saneringsfirma.

 

BONA TRÄGOLV ›

Häll en äggula i ljummet vatten och rör om. Bona sedan golvet med blandningen. Eftertorka med fuktig trasa. Golvet får en fin lyster och vissa fläckar kommer att försvinna.

BRA RENGÖRING FÖR BADKARET ELLER DUSCHEN ›

RECEPT

1,5 dl Bikarbonat

1 msk Diskmedel

Blanda i en bunke och tillsätt lite vatten tills du får en tandkrämskonsistens. Spraya sedan hela duschen/badkaret så att det blir lite fuktigt. Ta sedan en diskborste och doppa ner den då och då i blandningen och skrubba alla ytor ordentligt. Låt verka i 10 minuter. Skölj! Nu kommer duschen/karet vara skinande rent!

Man kan också ta en grapefrukt och dela den i två halvor. Häll salt på snittytan och börja gnid grapefrukten mot badkaret eller duschen. Grapefrukten innehåller en syra som löser upp smutsen och saltet fungerar som en skurborste.

DAMMIGA LAMPSKÄRMAR ›

Ett smidigt sätt att få bort damm från lampskärmar i tyg är att rolla dom med en klädvårdsrulle. Det går lätt, snabbt och skärmen blir helt dammfri. Dra klädvårdsrullen lite mot kläderna innan du drar den mot lampskärmen så klistret inte "drar" för mycket i tyget på lampskärmen. 

DAMMIGA PERSIENNER ›

Ta på dig bomullsvantar (finns att köpa på Apoteket) och dra fingrarna mellan persiennerna. Du kan fukta handskarna lite om det behövs. Gamla strumpor funkar också.

DOFTA GOTT HEMMA ›

Vill du att det ska dofta gott hemma utan att använda starka skadliga doftsprayer av olika slag? Ta en ren vattenspruta. Häll i lite sköljmedel och sedan fyller du flaskan med vatten och skakar om. Nu kan du spraya på t.ex gardinerna eller annan textil. Prova först på en liten yta så det inte blir fläckar. Hemmet kommer dofta ljuvligt!

Ni vet den sista skvätten som alltid är så svår att få ut sköljmedelsflaskan, den är perfekt för detta ändamål. Häll bara i vatten, skaka om och sedan häller du blandningen i sprayflaskan.

FÅ BORT FLÄCKAR FRÅN DISKHON ›

Se till så diskhon är fuktig. Strö sedan över bakpulver, låt dra en stund. Ta sedan en diskborste eller svamp och gno lite. Skölj och allt är skinande rent!

FÅ BORT RÖKLUKT I HEMMET ›

Blanda 4 liter Vatten med 3 dl Ättika 24%. Torka alla målade ytor med Ättiksvattnet.

Ställ ut skålar fyllda med Ättika 24% (ej utblandat) runt om i lägenheten. Låt skålarna stå tills röklukten är borta.

FINGERAVTRYCK PÅ KYLEN ›

Använd en tavelsudd för att torka bort fingeravtryck på rostfri kyl/frys.

 

FLÄCKIGA KOPPAR ›

Koppar missfärgas lätt av kaffe och te. Gnugga fläckarna med salt så förvinner fläckarna och kopparna ser fräscha ut igen. Ättika fungerar också bra att få bort fläckar med.

FÖRHINDRA FLOTTIGA KÖKSSKÅP ›

Lägg bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå skåpen. På så sätt fastnar fettet på pappret istället för på skåpen. Byt ut papperna med jämna mellanrum.

 

FRÄSCHA UPP MATTOR ›

På vintern är det perfekt att lägga ut mattor i snön när det är minusgrader. Lägg ovansidan ner mot snön. Medan mattan ligger i snön piskar du mattan. Skaka bort snön och ta in. 

mattaisnön

Äkta mattor ska inte läggas ut i snön eller piskas. De ska borstas medhårs och skakas lätt.

 

GÖR RENT MIKROVÅGSUGNEN ›

Kör en halv citron på full effekt i ett par minuter. Sedan är det bara att torka ur mikrovågsugnen med hushållspapper. Skinande ren blir mikron och luktar supergott!

HÅLL TOALETTSTOLEN RENARE MELLAN STÄDNINGARNA ›

Häll lite såpa någon gång i veckan på toalettborsten så blir toaletten lite renare varje gång någon använder borsten. Såpa är ett bra val så man slipper onödiga kemikalier som ofta finns i andra rengöringsmedel.

ILLALUKTANDE TVÄTTKORG ›

Strö lite bikarbonat över kläderna i tvättkorgen om du tycker det luktar illa mellan tvättningarna. Bikarbonat förstör inte kläderna så det gör inget att det kommer med in i maskinen, kläderna blir bara fräschare.

KAKELFOGAR OCH SILIKONFOGAR ›

Häll på Ättika 24% eller vitvinsvinäger, låt verka en stund. Skura med borste, häll på mer ättika eller vinäger om det behövs.

KALKFLÄCKAR PÅ GLAS ›

Ta en torr svamp och häll 24% ättika på svampen. Gnid på fläckarna med svampen tills dom är borta. 

Tänk på att ättika är starkt så andas inte in ättiksångorna.

 

KISS ELLER ANNAN VÄTSKA PÅ MATTAN ELLER I SÄNGEN ›

Om olyckan är framme och det kommer kiss eller annan vätska i sängen är detta ett bra tips. Försök först få bort så mycket att kisset/vätskan som möjligt med t.ex. hushållspapper.  Blanda Vatten med lite Ättika 24% (eller rätt mycket 12%-ig) och gnugga på fläcken. Strö rikligt med Potatismjöl eller Bikarbonat över fläcken. Vänta tills all vätska är uppsugen och mjölet är torrt. Dammsug sedan upp mjölet. Hela processen upprepas vid behov.

Tänk på att dammsugarpåsen bör bytas efter detta då det annars kan lukta urin när du dammsuger nästa gång. 

LUKTAR SOPSKÅPET ELLER KYLEN ILLA? ›

Titta först noga så det inte är någon gammal matrest som ligger och luktar. För att få bort unken doft kan man lägga en citronhalva med snittytan uppåt där det luktar illa. Citronen neutraliserar den dåliga odören. Man kan även ställa en skål med Ättika (24%) där det luktar illa för att få bort doften.

MÖGEL PÅ DUSCHDRAPERI ›

För att få bort mögel från duschdraperiet, ta Ättika 24% på fläckarna och låt verka 10 minuter. Tvätta bort med vatten. Upprepa om det behövs. 

För att undvika mögel på duschdraperiet, lägg det någon minut i saltvatten innan du hänger upp det.

PERMANENT PENNA PÅ WHITEBOARDTAVLA ›

Stryk en vattenlöslig penna med små gnuggande rörelser över de streck som skrivits med den permanenta pennan. Den vattenlösliga pennan kommer lösa upp det som skrivits med den permanenta. Sedan är det bara att torka bort! Låt inte den permanenta färgen sitta för länge utan gör så här så fort som möjligt.

 

RENGÖR KAFFEBRYGGAREN ›

Häll två koppar vatten och två matskedar ättika i kaffebryggaren. Kör igång bryggaren så ättiksvattnet går igenom ner i kannan. Brygg sedan en hel kanna med endast rent vatten för att få bort ättikan. Nu är kaffebryggaren avkalkad och ren inuti. 

RENGÖR MADRASSEN ›

En madrass suger upp mycket svett varje natt. Ett bra sätt att rengöra madrassen på är att strö bikarbonat över hela madrassen. Låt ligga minst 30 minuter. Sedan är det bara att dammsuga upp bikarbonaten. Gör likadant på andra sidan av madrassen. Bikarbonatet innehåller kristaller som är torrare än allt annat i sin omgivning, det gör att kristallerna absorberar fukten från madrassen. Den tar även med sig odör och bakterier. 

Tänk på att det är bra att vända madrassen ibland så den inte blir nedlegad. Passar bra när man ändå gör "bikarbonattvätten".

Att vädra madrassen ute är jättebra att göra så ofta som möjligt. Tvätta även madrasskyddet då och då. 

RENGÖR UGNEN MILJÖVÄNLIGT ›

Ugnsrengöring som man köper i butik är ofta miljö och hälsofarlig. Prova istället något av dessa tips:

Ställ in en djup tallrik med 1,5-2dl Ättika 24% på ett galler mitt i ugnen . Sätt ugnen på 50 grader över och undervärme. Låt stå så i ca 45 minuter. När ugnen svalnat så är det bara att torka ur med en ren trasa med vatten. Andas inte in ångan från ättikan!

Gnid in ugnen med såpa (ej utspädd). Värm sedan upp ugnen till 100 grader och stäng av den igen. Låt svalna och tvätta ur med vatten.

 

RENGÖRA KASTRULLER ›

Ingrodd smuts i kastruller är inte lätt att få bort men följer du de här råden kommer det gå som en dans. Gnugga en sockerbit på matrester som fastnat.

Du kan också blötlägga kastrullen med lite bakpulver. Putsa sedan med en svamp doppad i vetemjöl så blir kastrullen skinande.

 

RENGÖRA KÖKSFLÄKT ›

Det är viktigt att rengöra köksfläkten regelbundet så att inte bakterier faller ner i din mat och gör dig sjuk. Det är också en brandrisk med ett smutsigt fett filter i fläkten. Rengör filtret minst en gång i månaden genom att diska det med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.

De allra flesta filter går att diska men ta först reda på vilken typ av filter du har för säkerhet skull.

RENGÖRA KRISTALLKRONA ›

Blanda lika delar Citronsaft, Ättika och Vatten i en sprayflaska. Häng upp ett uppfällt paraply i kristallkronan. Spaya på blandningen på prismorna (spraya inte på det elektriska) och låt blandningen rinna ner i paraplyet. Låt torka.

RENGÖRA TRÄTRALL OCH TRÄDÄCK ›

Blanda 1 dl såpa med 10 liter vatten och skura med en skurborste. Såpa är inte skadligt för miljön som många andra rengöringsmedel är.

RENGÖRA TVÄTTMASKIN ELLER DISKMASKIN ›

Häll 1 ½ dl Ättika (24%) rakt ner i tvättmaskinstrumman och kör i gång ett varmt program, gärna 95grader. På det här sättet blir maskinen ren från avlagringar och ingrodd smuts.

Vill du få diskmaskinen ren och fin så häller du 1dl Ättika (24%) i diskmedelsfacket och kör i gång det varmaste programmet. Lätt och smidigt!

En påse( ca 90g) citronsyra fungerar också utmärkt som rengöring till både tvättmaskinen och diskmaskinen.

 

SKINANDE BADRUMSKAKEL ›

Kaklet blir skinande rent om du tvättar det med en biltvättssvamp (miljöanpassad) som innehåller vaxschampo. Efter tvätt spolar du av med duschslangen och låter självtorka. Vaxet gör så att smutsbeläggningar inte fastnar lika lätt.

 

SMUTSIGA SPISPLATTOR ›

Blanda bakpulver och ättika, häll blandningen kring plattorna. Låt blandningen ligga och verka en stund. Sedan är det bara att rengöra med svamp och ljummet vatten.

SOTIG GLASLUCKA PÅ KAMINEN ›

Innan rengöring påbörjas ska kaminen vara helt avsvalnad! Knyckla ihop ett tidningsblad till en boll och fukta den med vatten. Doppa sedan tidningsbollen i askan som är i kaminen. Gnid sedan rutan rejält med tidningsbollen och sotet skuras bort! Torka rent med hushållspapper. Vill du ha rutan riktigt skinande så avsluta med lite fönsterputs.

SPILLT PÅ TAPETEN ›

Blöt Potatismjöl och badda på fläckarna. Låt torka. Borsta sedan försiktigt bort Potatismjölet med en torr trasa.

STOPP I AVLOPPET ›

Blanda 1 msk Bikarbonat med 1 msk Salt. Strö ner blandningen i avloppet. Häll sedan ner 1 dl Ättika (24%). Låt det fräsa i ca 10-15 minuter. Häll sedan över 3 L kokande vatten, allt på en gång. Nu är säkerligen stoppet upplöst.

SVARTMÖGEL I BADRUM ›

Häll på Ättika 24% eller Vitvinsvinäger och gnid in. Låt verka några minuter. Häll på lite mer ättika eller vinäger och skura med borste tills det är rent.

 

TOALETTBRUS ›

Sådana här Toalettbrus är toppen att stoppa i toaletten då och då mellan städningarna. Dom rengör, tar bort dålig lukt och är bakteriedödande samtidigt som dom är snälla mot miljön.

toalettbrus

TOALETTBRUS  ca 16 stycken  

2 dl Bakpulver

½ dl Citronsyra

2-3 msk Diskmedel (märkt med 'Bra Miljöval')

Blanda bakpulver och citronsyra i en skål. Tillsätt lite diskmedel i taget tills du kan forma en boll i handen av blandningen. Använd inte för mycket diskmedel för blir blandningen för fuktig börjar bakpulvret och citronsyran att reagera med varandra i skålen och den reaktionen vill man ha i toaletten. Häll ner blandningen i en isbricka. Det är lättast att få ut bitarna ur en isbricka gjord av silikon. Tryck ner blandningen ordentligt i isbrickan. Låt torka i minst 6 timmar. Ta ur bitarna från formen. Förvara toalettbrusen i en lufttät burk. 

Toalettbrus är en perfekt present! Gör dom i en isbricka med vackra former så blir dom en fröjd för ögat. 

OBS! Förvaras oåtkomligt för barn!

 

TVÄTTA FÖNSTER ›

Det här behöver du:

Hink

Vatten (ju varmare vatten desto renare blir det)

Diskmedel (diskmedel med citron eller lime tar bort fett och nikotinfläckar bättre)

Trasa eller svamp

En fönsterraka med gummiblad

Luddfria trasor (till exempel kökshanddukar eller frottéhanddukar) 

 

Häll i ett par droppar diskmedel i den vattenfyllda hinken. Doppa svampen eller trasan i vattnet och gnugga hela rutan ordentligt. Svampen/trasan ska vara ordentligt fuktig men inte så vattnet rinner över rutan. Upprepa vid behov.

Torka av kanten högst upp på fönstret med en ren luddfri trasa. Dra av allt vatten med rakan.  Torka av gummit på rakan med en torr trasa efter varje drag. 

Gå över rutan flera gånger med fönsterrakan, med lite överlappning. Sista dragen gör du på helt torrt fönster. 

Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med torr, luddfri trasa. Klart!

 

Tvätta aldrig fönster i starkt solsken. Vattnet på rutan torkar då för fort och det blir fula ränder. 

Häll T-röd eller spolarvätska i vattnet om du tvättar fönster när det är minusgrader ute. Ungefär en ½ dl är lagom till 5-8 dl vatten om det är några grader kallt. Är det kallare behövs lite till. 

Svåra fläckar som t.ex. målarfärg blöter du först och sedan skrapar du försiktigt med ett rakblad. 

Använd en bra fönsterraka med raka kanter av gummi. När gummiskrapan inte används är det bra att förvara den i en plastpåse så håller gummit längre. 

När du skrapar av fönstret med gummiskrapa, ta då för vana att alltid dra lodrätt på utsidan och vågrätt på insidan. På sätt sätt vet du direkt vilken sida du behöver åtgärda om det blir ränder. 

UGNSGALLRET ›

Ta en bit aluminiumfolie och forma till en boll. Doppa bollen i Coca-cola eller Såpa och gnugga gallret så försvinner smutsen.

VATTENFLÄCKAR PÅ DISKBÄNK ›

Gnugga in diskbänken med en skvätt vinäger eller ättika 24% och några droppar diskmedel. Efterpolera med en mjuk trasa.