Tips & Trix
ÅTERUPPLIVA DIN MASCARA ›

Om du vill få ut det sista ur din uttorkade mascara så kan du köra den i mikron. Öppna mascaran och lägg den i mikron. Ställ en kopp vatten bredvid. Sedan sätter du igång mikron på uppvärmning i ca 30-40 sekunder.

OBS! Se till så behållaren inte är gjord av metall, då ska den inte köras i mikron!

Det fungerar också att ha i ett par droppar koksalt och röra om med hjälp av borsten.

 

 

BEVARA ETIKETTER ›

Ofta slits etiketten på favoritkosmetikan och när det är dags att köpa nytt så syns inte märke och nummer på klisterlappen. När du köpt t.ex. ett nytt läppstift eller nagellack, stryk då på genomskinligt nagellack över etiketten med färgkoden så bevaras texten. 

BRA SPETS PÅ ÖGONBRYNSPENNA OCH KAJALPENNA ›

Lägg pennan en timme i frysen innan du vässar den. Vissa pennor ger bäst resultat om dom förvaras i kylen då de inte blir lika kladdiga när du ska använda dem.

BRÄNT DIG PÅ PLATTÅNG ELLER LOCKTÅNG ›

Täck det brända området med honung. Honung innehåller ett antibakteriellt, antiinflammatoriskt ämne som skyndar på läkningen. 

CELLUITER ›

En ingrediens som ofta finns i cellulitkrämer är koffein. Koffein är vätskedrivande och tajtar till rumpa och lår. Släng inte bort kaffesumpen, ta istället och blanda i två matskedar olja av något slag och massera in blandningen på celluliterna.

 

FÅ BORT STYLINGPRODUKTER UR HÅRET ›

Använder du ofta stylingprodukter så är risken stor att du inte lyckas få bort allt när du tvättar håret. För att lösa upp envisa produktrester gör så här: Blanda i en tesked bakpulver i en normalstor klick schampo. Tvätta sedan håret som vanligt med bakpulverschampot.

 

FETT HÅR ›

Hår mår inte bra av att tvättas för ofta. Om man försöker vänja av håret med att inte tvättas varje dag kan den feta känslan få en att bli tokig. Strö lite potatismjöl i hårbotten och skaka sedan ur det som blir löst i håret. Potatismjölet suger upp det feta och håret ser mycket fräschare ut. Perfekt för kroppen att slippa t.ex. torrschampo som ofta innehåller många kemikalier.

FRISSIGT OCH TORRT HÅR ›

Ta rikligt med Olivolja och massera in i längderna. Ställ flaskan med olivolja i varmt vatten en stund innan så blir den lättare att att massera in. Låt verka i ca 1 timme med håret inlindat i en handduk. Tvätta sedan håret med vanligt schampoo. Håret kommer troligtvis fortfarande vara lite oljigt även efter tvätt så gör denna behandling när det inte gör något att du är lite oljig i håret. Efter några timmar eller morgonen därpå så har håret sugit upp det sista av oljan och håret är friskt och mjukt.

 

HÅL I STRUMPBYXA ›

Dutta på genomskinligt nagellack åt båda hållen av hålet så förhindrar du att maskan går upp mer.

 

Man kan också spraya hårspray på revan så förhindrar man att den blir större.

HÅLLBARHET ÖPPNAD FÖRPACKNING ›

"Öppen burk" symbolen ni ser nedan anger hur länge en kosmetisk produkt är säker att använda efter öppning. 12M = 12 månader

hållbarhetkosmetika

 

 

ISTÄLLET FÖR TRANSPARENT PUDER ›

Arrowrot fungerar utmärkt att använda istället för transparent puder. Du hittar Arrowrot vid kryddor i din matbutik. 50g kostar ca 20kr.

KLORMISSFÄRGAT HÅR ›

Har ditt hår blivit grönfärgat av klor i simbassängen? Massera in ketchup i håret och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan noga och tvätta som vanligt.

LÄPPSTIFT SOM GÅTT AV ›

Har ditt läppstift gått av? Ta en tändare och värm försiktigt läppstiftet där det är avbrutet tills du ser att ytan smält lite. Sätt sedan ihop läppstiftsdelarna direkt. Nu har du ett helt läppstift igen.

 

MOTVERKA STATISKT HÅR ›

Ta väldigt lite kokosolja och applicera i längderna. Inte för nära hårbotten, då kan håret se fett ut. Du slipper då flygigt hår, tillför fukt och får glansigt fint hår.

 

NAGELLACK ›

Lacken mår bra av att stå mörkt, pigmenten i lacket kan blekas om det förvaras ljust.

Är flaskan inte ordentligt stängd så kan lösningsmedlet i nagellacket dunsta. Se därför till att stänga flaskan så fort du är klar. Det är bra att torka av flaskhalsen då och då med aceton/nagellacksborttagning, det förhindrar att lackrester gör korken otät.

Skaka inte ditt nagellack! Bubblor kan skapas i lacket som ibland inte försvinner utan hamnar på din nagel när du applicerar lacket. Ibland behöver dock nagellack blandas, ta då flaskan mellan dina handflator och rulla flaskan fram och tillbaka tills det är blandat.

Få nagellacket att sitta kvar längre genom att tvätta nageln med litelite ättika (24%) innan du applicerar nagellacket.

Doppa dina nymålade naglar i kallt vatten, skaka sedan av vattnet från händerna och låt lufttorka. Detta skyndar på torkningen.

Är du trött på dina gamla nagellack? Blanda din egen unika nyans! Utgå från en basfärg eller en ren flaska och häll i nagellack i olika nyanser eller färger. Prova dig fram! Komplettera med t.ex. glitterlack eller ögonskuggspigment. Vips så har du ditt eget unika nagellack :)

OND FINNE ›

Har du en finne som gör ont och värker? Ta en klick tandkräm och smörj in finnen med. Låt verka länge. Vill du inte gå med tandkräm i ansiktet på dagen så smörj på innan du går och lägger dig.

PARFYM FÖRE SMYCKEN ›

Spraya alltid på dig parfymen innan du tar på dig halsband. Parfymen kan annars göra så det blir frätskador på smycket.

 

PARFYMDOFT SOM FÖRSVINNER SNABBT ›

Upplever du att doften av parfymen du haft på dig avtar snabbt så är ett tips att smörja in dig innan du tar på dig parfymen. Fettet i krämen gör så att doftmolekylerna hålls kvar och bevaras längre på huden.

PÅSAR UNDER ÖGONEN ›

Det enkla knepet att lägga gurkskivor på ögonen fungerar ofta toppenbra! Att skiva rå potatis och lägga en skiva på varje öga fungerar oftast ännu bättre! Tänk på att man kan vara allergisk mot stärkelsen i potatis så om du vet med dig att du är känslig prova på ett litet område först.

PLOCKA ÖGONBRYN SMÄRTFRITT ›

Gnid en isbit sakta mot ögonbrynen innan du börjar noppa. Kylan kommer bedöva området. Upprepa vid behov. 

PORER I ANSIKTET ›

Prova detta om du vill bli av med porer i ansiktet:

Blanda ihop lite Bikarbonat och pressad Citron till en gegga. Fukta ansiktet med ljummet vatten och skrubba porområderna med bikarbonatröran. Låt sitta cirka 15-20 minuter. Skölj sedan.

RAKA BENEN ›

Byt ut raklöddret mot Balsam! Använd på samma sätt som du annars använder raklödder. Benen blir jättelena!

Vill du undvika kemikalier helt och hållet så går kokosolja lika bra.

RÄTT NYANS PÅ FOUNDATION ›

När du ska välja vilken nyans på foundation du ska använda, försök att komma så nära din hudton på halsen som möjligt. Inte nyansen i ansiktet. Halsen är inte lika utsatt för solens strålar som ansiktet så väljer du nyans beroende på halsens hudton så kommer du få en jämn fin färg.

RENGÖR HÅRBORSTEN SNABBT OCH LÄTT ›

Hårborstar blir efter ett tag fulla med smuts, fett, hudflagor, bakterier, gamla hårprodukter... När du borstar ditt nytvättade hår med en smutsig borste så borstar du alltså in allt detta i håret. Därför är det bra att rengöra hårborstar ordentligt då och då.


Du behöver:
Hett VATTEN
ca 1 tsk BIKARBONAT


Lägg hårborsten i en skål som tål hett vatten (t.ex. porslin eller aluminium). Häll på vattnet så det precis täcker borsten. Strö bikarbonaten på borstens piggar/strån. Nu kommer det bubbla och fräsa och bakterier och smuts försvinner. Så fort bikarbonaten inte bubblar och fräser tar du upp borsten och sköljer den i kallt vatten. Om det samlats vatten inuti borsten så skaka ur det och låt sedan borsten ligga och torka med piggarna neråt på ett luftigt ställe. Tänk på att vissa hårborstar inte tål kokande vatten. Jag har provat denna metod på träborstar också och det har fungerat jättebra.

GILLA Tips & Trix på Facebook och Instagram för fler användbara tips i ditt flöde

RING SOM FASTNAT ›

Om en ring fastnat på fingret är det bra att gnugga vaselin på huden runt ringen så kan den glida av lättare.

SAND SOM FASTNAR PÅ HUDEN ›

När man är på stranden fastnar ofta sand på huden och det kan vara svårt att borsta bort. De blir mycket lättare att borsta bort sanden om man pudrar babypuder och sedan borstar av. Potatismjöl fungerar också.

SKONSAM MAKEUP REMOVER ›

Ta en bomullspad och blöt den med lite vatten. Droppa på några droppar Mandelolja. Nu är det bara att ta bort din makeup. Det fungerar med Olivolja också men det blir lite kladdigare.

SKYDDA ÖGONSKUGGA OCH PUDER ›

Försäkra dig om att din ögonskugga eller puder inte spricker när du är på resande fot genom att lägga en liten bomullstuss eller bomullspad uppe på innan du stänger locket.

 

SMYCKEN SOM MISSFÄRGAR HUDEN ›

Har du smycken som missfärgar huden grön så kan du måla insidan av smyckena med genomskinligt nagellack. Då blir inte huden grön.

SPRICKA I NAGEL ›

När en nagel går av för långt in kan det göra riktigt ont. Klipp ur en liten del från en tepåse. Måla lite genomskinligt nagellack på sprickan och lägg på biten från tepåsen över sprickan. Måla sedan över med valfritt nagellack. Nu har du lagat sprickan och du slipper förhoppningsvis få ont.

 

SPRUCKEN ÖGONSKUGGA ›

Häll några droppar ren sprit (handsprit, vodka, alsolsprit) på ögonskuggan. Platta till med fingret. Låt torka över natten och sedan är den som ny!

 

TORR HUD ›

Mosa en ½ mogen Avokado och smörj in ansiktet med den. Låt verka i 20-30 minuter. Skölj av. Avokadon gör så huden blir härligt mjuk och len. Avokadohalvan som blir över kan du äta upp under tiden så gör avokadon gott på både ut och insidan :)

TORRA ARMBÅGAR ›

Dela en citron på mitten och sätt ner armbågarna i en varsin citronhalva. Sitt så i ca 15 minuter. Smörj sedan in armbågarna med olivolja eller mandelolja. Upprepa efter ett par dagar om det behövs. Har du tendens att få torra armbågar? Smörj med olja i förebyggande syfte. Det går bra med matolja av något slag. T.ex olivolja, rapsolja...

UNDVIK FÄRG PÅ HUDEN NÄR DU FÄRGAR HÅRET ›

Innan du börjar att applicera hårfärgen, smörj in vaselin eller en fet salva vid hårfästet. Var noga så det inte kommer salva i håret då det kan göra att färgen inte fäster där.

Har det ändå kommit färg på huden? Ta tandkräm och gnugga där fläcken är. Skölj sedan med vatten. Det kan behöva upprepas om färgen satt sig djupt.

VITARE TÄNDER ›

Blöt tandborsten och strö på lite Bakpulver. Sedan är det bara att börja borsta. Då denna behandling (som de flesta blekningsbehandlingar) kan slita lite på tänderna så rekommenderas att bara göra den på de tänder som "syns" och inte göra den för ofta.