Tips & Trix
SOPOT I POLEN ›

Min man, son och jag åkte till Sopot, Polen i söndags. Vi åkte från Skavsta flygplats. Flygresan tog 1 timme och 5 minuter. Snabbt och smidigt.

Från flygplatsen i Gdansk tog vi en taxi till vårt hotell i Sopot. Resan tog ca 25 minuter. Fråga alltid om ungefärligt pris innan ni hoppar in i taxin. Det kan skilja något enormt i pris.

Vi betalade 97 zloty (söndagstaxa) till hotellet. När vi tog taxin tillbaka till flyplatsen kostade det 70 zloty. 

Vi kom till hotellet vid 10 på förmiddagen. Då vi inte hade tillgång till vårt rum förrän 14 så lämnade vi av våra väskor i hotellets förvaringsrum.

Sedan tog vi en taxi till köpcentret Riviera i Gdynia. Taxi dit kostade 78 zloty, samma sträcka hem med annan taxi kostade 48 zloty. Ett fint köpcentrum med över 120 butiker. Det fanns en stor matbutik. Det är bland det bästa jag vet att utforska matbutiker i andra länder. Vi bunkrade upp med godis och snacks till Titus stora förtjusning. Köpte bland annat den kända polska fudgen Krowki. Den var dock en besvikelse då den var sockrig... Jag gillar när fudge är lite seg med tuggmotstånd. 

polsktgodis

Då vi åkt hemifrån vid 04 på morgonen var vi väldigt trötta så vi bestämde oss för att beställa upp mat på rummet när vi kom tillbaka till hotellet.

Så underbart att bara mysa och ta det lugnt. Det var stora portioner så det blev MYCKET mat. För all mat, en öl till mig och Pepsi till Niklas och Titus betalade vi 157 zloty (inkl. 15 zloty rumserviceavgift).

roomsservice

Vi växlade in pengar på Forex innan avresa och med den växlingskursen vi fick blev priset i zloty x 2,7. Så för maten blev det 157 zloty x 2,7 = 424SEK

focushotelsopot

Hotellet vi bodde på heter Focus Premium Sopot. Ett jättefräscht och fint hotell. Finns inget vi kan klaga på. 

cafe

Nästa morgon när vi vaknade gick vi till det mysiga caféet Kwiaciarnia och åt frukost. Det låg snett ner bakom vårt hotell. Toast x3, 2 kaffe, 1 äppeljuice och en chiayoghurt betalade vi 55 zloty för.

frukost

Efter frukosten tog vi oss med taxi in till Gamla stan i Gdansk. Under dom först veckorna i augusti varje år är det en stor marknad där. Saint Dominics.

gdansk

Här fanns så mycket att titta på! Fantastiska gatuartister och mycket gott att äta. 

kanelbulle

En slags bulle dom gör på gatorna med olika toppings på. 10 zloty kostade denna.

gdansk

minimelts

oscypek

Här provar vi Obwarzanek Krakowski (små brödringar) och Oscypek (rökt ost). 

ciuciugdansk

I godisbutiken CiuCiu får man se när dom tillverkar karameller. Det finns en CiuCiu-butik i Sopot också och även där får man se tillverkningen. 

kavlar

Så vackra kavlar med mönster 😍 

piratskepp

gdansk

Vi åkte piratbåten Galeon Lew från Gdansk. På utresan är det guidning på engelska/tyska/polska om sevärdigheter längs vägen. På hemresan är det mysig livemusik. Kostade 45 zloty för vuxna och 30 zloty för barn. Färden tog drygt en timme. Det fanns restaurang och bar på båten. 

Stegräknaren visade 23.000 steg när vi kom tillbaka till hotellet. Inte en sur min från Titus under hela dagen trots att vi gick och gick och gick.

kyrka

Church of St. George ligger på gågatan Monte Cassino i Sopot. Man får gå in i kyrkan. Mäktig kyrka med vackra färgade fönster. 

godisbutik

godisbutik

Godisbutiken Sweet Factory med lösgodis på Monte Cassino. När godiset kostar 8.99 zloty per hekto så gäller det att hålla i barnet 😄 Godis varje dag denna semester 🙃

godis

krokigahuset

På gatan Monte Cassiono ligger även "Krokiga huset" Krzywy Domek. Så häftig arkitektur!

smyckesbutik

guldskor

Mitt emot det roliga huset ligger en smyckesbutik. Utanför butiken är marken täckt med guldglitter. Väldigt effektfullt. På kvällen skiftar glaset över butikens ingång i vackra färger. 

sopot

pirensopot

Zapiekanka är baguette med svamp, ost och stark ketchup. Det finns även andra varianter av Zapiekanka.

sofitel grand

Precis vid stranden ligger Sofitel Grand Hotel. Riktigt maffigt hotell. 

stranden sopot

Stranden i Sopot är så fin. Men blir ledsen när folk skräpar ner. Mycket fimpar och kapsyler på fina stranden. 

white marlin

Besöker ni Sopot så får ni inte missa restaurangen White Marlin som ligger på stranden. Vilken fantastisk restaurang!

white marlin sopot

Killarna delade på en Hamburgare med svart bröd och jag tog en magisk getostsallad. 10 av 10 stjärnor från oss. 

getostsallad

whitemarlin

Efter vi ätit gick vi till deras bar som ligger på stranden. Den stämningen 👌

sopotpiren

Piren i Sopot 😍 Så mysigt att gå ut på den. För två vuxna och ett barn betalade vi 18 zloty. Vi gick ut när solen började gå ner och det var en riktig lyckoträff. Så vackert! Det går ett piratskepp även från piren i Sopot. Det åkte vi aldrig med. 

sopot

experyment gdynia

Centrum Nauki Experyment i Gdynia besökte vi på onsdagen. Vilket ställe! Kostade 50 zloty för oss tre tillsammans i inträde och det var det verkligen värt! Lika roligt för oss vuxna som för vår 7-åring. Går att spendera många timmar där. Det fanns kaffemaskin, godis, snacks och smörgåsar i maskiner att köpa. 

experiment

pierogi

En restaurang på Monte Cassino gatan som jag tycker ni ska besöka är The Blue Pudel. Man känner sig så välkommen. Vi beställde den klassiska polska rätten Pierogi (en slags dumplings). Så gott! Min vegetariska Pierogi kostade 21 zloty och Niklas med kött kostade 25 zloty. 

the blue pudel

 

Vi gick även hit morgonen efter och åt en fantastisk frukost. Jag beställde en tallrik med olika pålägg, grönsaker, en magisk keso, och 3 bröd för 19 zloty.

frukost

Denna Royal BLT kostade 19 zloty.

cuda wianki

Ett annat matställe som jag älskade var Cuda Wianki i Sopot. Deras huvudgrej är crepes av alla dess lag. Niklas och jag tog dock en varsin sallad. Och vilka sallader! Godaste grekiska salladen jag ätit! Deras lemonad rinner det i mungiporna när jag tänker på 🤤 Så där härligt syrlig och läskande.

cuda wianki

En kolsyrad vatten, en lemonad, crepes med grädde och två sallader kostade 57.60 zloty på Cuda Wianki.

lodyglass

Lody = Glass

Det här är bara en liten del av vår resa. Fanns så mycket att se och uppleva. Alla människor vi mötte var så genuint trevliga. Så härlig stämning överallt. Jag rekommenderar verkligen en tripp till Sopot. Och när ni är där tycker jag att ni ska ta en dagstur till Gdansk och besöka gamla stan. Gågatan Dluga Street (långa torget) är ett måste. Där kan du bland annat se Neptunusfontänen. Glöm inte titta upp på alla fantastiska hus.