Tips & Trix
ÄPPELCIDERVINÄGER ›

Äppelcidervinäger är hälsosamt på många vis. Börja dagen med en matsked äppelcidervinäger blandat med ett glas vatten och det stimulerar ämnesomsättningen. Det påverkar också ph-värdet i magsäcken och stimulerar matsmältningen positivt och sätter fart på tröga magar.

APPLICERA ÖGONDROPPAR ›

Värm flaskan några sekunder under varmt vatten så känns det knappt när dropparna når ögat.

Läs bipacksedeln noga så just den sortens ögondroppar som ska användas får utsättas för värme.

ÄT RÄTT - HÅLL DIG FRISK ›

Ät INGEFÄRA, gärna flera gånger per dag. Ingefära är antiinflammatoriskt, innehåller hög halt av antioxidanter och är vitamin och mineralrik.

Ät LAX. Lax innehåller D-vitamin som är extra viktigt att få i sig under vinterhalvåret. Under sommaren kan kropen själv tillverka D-vitamin med hjälp av solljuset. Vitamin D stärker immunförsvaret, muskler och skelettet.

Ät ÄGG. Ägg innehåller många bra ämnen. Selen är ett av dem. Selen är en nödvändigt mineral, en antioxidant och ett spårämne. Det samverkar med E-vitamin och har betydelse för immunförsvaret. Två kokta ägg innehåller hela dagsbehovet av selen.

Ät HONUNG. Honung är bakteriedödande och den triggar vårt immunförsvar.

Ät VITLÖK. Vitlök innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner. Den kan alltså ge skydd både mot bakterier och virus.

Ät BLÅBÄR. Blåbär innehåller antioxidanter. Immunförsvaret stärks och tarmfloran balanseras med hjälp av blåbär.

Ät frukter och grönsaker som innehåller C-VITAMINER. Kroppen kan inte tillverka c-vitamin, det behöver tillföras via kosten. T.ex en stor apelsin, en halv paprika eller 100gram Broccoli ger det rekommenderade dagsbehovet för en vuxen människa.

Ät CASHEWNÖTTER. De innehåller mineralen zink. Det kan även hjälpa att äta cashewnötter om du redan blivit sjuk då det kan lindra symptomen och minska sjukdomstiden.

BRÄNNÄSSLOR ›

Om man har bränt sig på brännässlor så är ett bra tips att smörja området rikligt med smör.

BRÄNT TUNGAN ›

Doppa tungan i strösocker och pressa tungan mot gommen tills sockret smält så kommer det kännas bättre.

 

DÅLIG ANDEDRÄKT ›

Dålig andedräkt beror ofta på uttorkning så drick två glas vatten det första du gör. Om andedräkten beror på något du ätit så kan du prova att tugga på färsk persilja. Du kan också borsta tänderna med en nypa bikarbonat.

Är dålig andedräkt något du lider ofta av? Se till att följa dessa råd:

Borsta alltid tänderna noggrant. Se till så du håller dig ren mellan tänderna med hjälp av t.ex tandtråd. Skrapa tungan med en tungskrapa. Använd munsköljmedel.

EGEN VÄRMEKUDDE SNABBT OCH ENKELT ›

En värmekudde går att använda när du är frusen, stressad eller spänd. Värmen hjälper till att mjuka upp spända och stela muskler.

Lägger du istället kudden i kylen eller i frysen (kort stund) så svalkar den skönt vid t.ex. huvudvärk, migrän eller feber.

Ta en strumpa och fyll den med grötris, råris, långkornigt ris, korn, eller hel vete. Sy igen änden. Eller knyt om strumpan är tillräckligt lång. Vill man göra en mer avancerad värmekudde så kan man sy en av något värmetåligt tyg. 

Värm sedan värmekudden i mikron i ca 2-3 minuter på full effekt. För att förhindra att värmekudden torkar ut ställ ett glas vatten bredvid kudden när du värmer den.

 

 

 

FÅ BORT SAND FRÅN HUDEN ›

När man är på stranden fastnar ofta sand på huden och det kan vara svårt att borsta bort. De blir mycket lättare att borsta bort sanden om man pudrar babypuder och sedan borstar av. Potatismjöl fungerar också.

FÅR DU I DIG TILLRÄCKLIGT MED VÄTSKA? ›

Ett enkelt sätt att ta reda på om du får i dig tillräckligt med vätska är att kolla lukt och färg på din urin. Gult till ljusgult och svag eller ingen lukt indikerar att du får i dig tillräckligt med vätska. Är din urin mörkare och luktar starkt dricker du troligtvis för lite.

FÄRG PÅ HUDEN ›

Gnugga raklödder där färgen sitter. Efter någon minut är färgen borta och det är bara att skölja händerna i vatten.

FÅTT NÅGOT I ÖGAT ›

Fyll en skål som är så pass stor så du får ner hela ansiktet i den med ljummet vatten. Håll ner ansiktet i vattnet och öppna dina ögon. Nu lossnar förhoppningsvis det du hade i ögat.

FETT HÅR ›

Hår mår inte bra av att tvättas för ofta. Om man försöker vänja av håret med att inte tvättas varje dag kan den feta känslan få en att bli tokig. Strö litelite potatismjöl i hårbotten och skaka sedan ur det som blir löst i håret. Potatismjölet suger upp det feta och håret ser mycket fräschare ut. Perfekt för kroppen att slippa t.ex. torrschampo som ofta innehåller många kemikalier.

FÖRHINDRA ATT DU BRÄNNER TUNGAN ›

Innan du ska prova om en varm dryck är för het att dricka eller inte, samla saliv längst fram vid tungspetsen. När du tar en liten klunk blandas salivet med drycken och kyler ner den en aning. Då har du chans att känna om den är för varm eller om det går att dricka utan att bränna dig.

FÖTTERNA STÖRRE PÅ KVÄLLEN ›

Visste du att fötterna är ca 5-10% större på kvällen än morgonen? Det är alltså ingen bra idé att prova och köpa skor tidigt på dagen då risken finns att dom inte känns lika bra framåt kvällen.

FRISSIGT OCH TORRT HÅR ›

Ta rikligt med Olivolja och massera in i längderna. Ställ flaskan med olivolja i varmt vatten en stund innan så blir den lättare att att massera in. Låt verka i ca 1 timme med håret inlindat i en handduk. Tvätta sedan håret med vanligt schampo. Håret kommer troligtvis fortfarande vara lite oljigt även efter tvätt så gör denna behandling när det inte gör något att du är lite oljig i håret. Efter några timmar eller morgonen därpå så har håret sugit upp det sista av oljan och håret är friskt och mjukt.

GETINGSTUCKEN ›

Ta en rå lök och dela den på mitten. Tryck snittytan mot bettet. Giftet dras då ut och smärtan lindras.

För att lindra klåda och sveda kan man badda med alsolsprit eller kylbalsam. Sätt ett plåster på stickstället för att undvika infektion.

Bistucken? Se till så inte gadden sitter kvar i huden. Gör den det så försök att ta bort den så fort som möjligt. Gadden kan fortsätta föra in gift i huden någon minut efter sticket även om biet inte är kvar.

Om den getingstukna mår illa, kallsvettas, känner sig yr eller blir mycket blek kan det tyda på en kraftig allergisk reaktion. Andra symptom är att man svullnar i ansiktet, på läpparna och i svalget, får nässelutslag, hosta, hjärtklappning eller svårt att andas. Uppsök då läkare omgående!  

 

HÅLL DIG SJÄLV OCH ANDRA FRISKA ›

Tvätta händerna med tvål och vatten ofta. De flesta av våra förkylningsvirus dör inte av handsprit men av ordentlig tvätt med tvål och vatten. Ersätt inte tvättning av händer med handsprit utan se det som ett tillägg. I fuktiga frottéhanddukar frodas bakterierna. Alla familjemedlemmar bör alltid ha egen handduk att torka sig på. Byt frottéhanddukar minst 1 gång i veckan. Delar flera familjemedlemmar handduk bör den bytas varje dag.

Använd inte handtork med varmluft på offentliga toaletter! Bakterier, däribland avföringsbakterier virvlar runt i den varma luften. Pappershanddukar sprider inte bakterier och är det bästa valet. Ett tips är att använda pappershandduken du torkat händerna på när du öppnar dörren och sedan slänga den i papperskorgen. På så sätt slipper du få eventuella bakterier från handtaget på händerna.

Var ute i friska luften så mycket som möjligt.

Träna och rör på dig. Att röra på sig lite är bättre än att inte röra på sig alls.

Sov ordentligt. Sömn är en viktig källa för återhämtning och grunden för vår hälsa.

Ät näringsrik mat och drick ordentligt med vatten.

För att undvika smittspridning på förskolan: Är barnet piggt, lite snorig men utan feber så kan barnet gå till förskolan. Har barnet feber och/eller är hängigt och trött så bör barnet stanna hemma. Både p.g.a smittspridning och för barnets bästa. Förskolan är en miljö med mycket liv och rörelse och är ingen lämplig plats för någon som inte är kry.

Drabbas någon i familjen av magsjuka är det isolering som gäller! Rekommendationen är att alla i familjen bör isolera sig. Håll er borta från förskolan, jobb, caféer, bibliotek, affärer o.s.v. När 48 timmar har gått sedan senaste kräkningen eller diarrén kan isoleringen upphöra.

HÅLLA DIG FRÅN ATT GRÅTA ›

Om du kommer i en situation där du inte vill gråta men känner att tårarna är på väg. Håll dina ögon vidöppna utan att blinka. Detta gör att tårarna får svårare att tränga fram.

HALSONT ›

Pressa en citron i ett glas. Drick en tesked av juicen (får inte blandas ut med någonting) med tio minuters mellanrum. Låt det ta sin tid. Bakterierna i halsen gillar inte citronjuicen och chansen att det halsonda försvinner är stor.

En annan huskur mot halsont:

1 msk riven Pepparrot

1 msk Honung

1 msk malen Nejlika

1 glas varmt Vatten

Blanda ihop. Drick sedan långsamt. Lenar halsen och gör det lättare att svälja.

 

HEMMAGJORD DEO ›

Den här deon fungerar jättebra och du slipper parabener, aluminium, kemikalier och andra gifter som finns i mängder av deodoranter på marknaden. 

1 del Kokosolja kallpressad (gärna ekologisk)

1 del Bikarbonat 

1 del Potatismjöl, Maizena eller Arrowrot

+ eventuell doft (t.ex. rivet citronskal, pepparmintarom eller någon eterisk olja)

Ta fram en skål. Ställ skålen i ett vattenbad med varmt vatten från kranen. Kokosoljan behöver inte ha hett för att smälta. Klicka i kokosoljan i skålen. Blanda i övriga ingredienser. Blanda ordentligt. Häll blandningen i en burk med lock och låt stelna.

Förvara i rumstemperatur eller i kylskåp beroende på om du vill ha deodoranten mjuk eller hård. 

Om du har känslig hud kan du minska lite på bikarbonaten och tillsätta lite mer potatismjöl, maizena eller arrowrot istället. 

 

 

HUVUDVÄRK ›

Blanda 1 tsk äppelcidervinäger, 1 tsk socker och 1 tsk ättika. Rör ihop dem i ett glas under en minut. Sedan dricker du upp blandningen och efter 5 minuter kan huvudvärken vara borta.

Tänk på att huvudvärk kan vara en varningssignal på att du dricker för dåligt. Så när du känner att huvudvärken kommer smygande, drick ett stort glas vatten.

ILLAMÅENDE NÄR DU LÄSER I BIL ›

Blir du illamående av att läsa i bil? Tilta huvudet sida till sida sakta några gånger och det kommer kännas bättre.

 

KLORMISSFÄRGAT HÅR ›

Har ditt hår blivit grönfärgat av klor i simbassängen? Massera in ketchup i håret och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan noga. 

KNOTTFÄLLA ›

Placera briketter längst med kanten på en grill. Två briketter i bredd och två briketter i höjd. Lämna en glipa på 5-10cm i slutet. Grillbriketterna ska brinna lite i taget (snake-metoden). Briketterna tänder då sakta varandra och grillen håller sig varm hela natten.

Tänd på briketterna i ena änden.

Stäng spjället på ovansidan av grillen och ha spjället på undersidan lite öppet.

Olja in hela locket till grillen med matolja.

Lägg på locket. Nu är det bara att invänta på att knotten fastnar i oljan.

Den här metoden fungerar bäst när det är kväll/natt och inte blåser för mycket eller regnar.

KYLA BULA I HUVUDET ›

Fyll en 3-5L plastpåse med några deciliter mjöl. Se till så det är så lite luft som möjligt i påsen och knyt den ordentligt och lägg den i frysen. När olyckan är framme är mjölpåsen perfekt att ta fram och kyla med. Den formar sig efter huvudet och är lagom kall. Om man kyler området på huvudet som barnet slog i så fort som möjligt efter skadan drar blodkärlen ihop sig och blödningen och svullnaden minskar.

OBS! Svimmar barnet vid skadetillfället, blir sämre en stund efter skadan, börjar må illa, kräks eller får blåmärken runt ögonen så ska man söka vård omgående!

LINDRA HETTA I MUNNEN ›

Om du ätit något starkt och vill lindra hettan i mun och svalj så kan du ta en tesked socker i munnen. Det söta neutraliserar det heta.

LINDRA KLÅDA FRÅN INSEKTSBETT ›

Häll lite ättika på en bomullstuss och dutta på bettet.

 

LINDRA RETHOSTA ›

Efter förkylningar får man ofta rethosta. Tugga på lite torkad kryddnejlika så lindras hostan avsevärt.

Innan läggdags: Drick en stor klunk rapsolja (eller annan matolja). Ät och drick ingenting efter att du druckit oljan.

Att dricka en stor klunk fet grädde lindrar också rethosta. Kom ihåg att inte dricka eller äta någonting efteråt.

MINNAS LÄTTARE ›

Nästa gång du försöker komma på ett namn eller ett ord, knyt din hand hårt. Hjärnaktiviteten ökar och det blir lättare att komma ihåg ordet du försöker minnas.

ÖGONINFLAMMATION ›

För att lindra och påskynda läkningsprocessen vid ögoninflammation kan du göra en koksaltlösning som är antiseptisk. Koka 1 deciliter vatten tillsammans med ett kryddmått salt. Låt sedan svalna. Därefter tar du en bomullstuss som du fuktar med lösningen. Blunda och dra bomullstussen från yttre ögonvrån till den inre. Var noga med att byta bomullstuss mellan varje gång du torkar ögat så att du inte för smittan från ena ögat till det andra. Gör om när du känner att det behövs.

Kamomillte är antiseptiskt och kan lindra vid ögoninflammation. Koka ett starkt kamomillte och låt svalna. Används sedan precis som koksaltlösningen här ovan.

Samma sak med Salvia. Koka Salvia tillsammans med vatten. Det spelar ingen roll om Salvian är torkad eller färsk. Används som lösningarna ovan.

ÖMT OCH TRASIGT NAGELBAND ›

Blanda ljummet vatten och lite salt. Doppa ner fingret i saltvattnet så nagelbandet kommer under ytan. Håll kvar i ca 30 sekunder. Nu minskar risken för infektion och svullnad. 

OND FINNE ›

Har du en finne som gör ont och värker? Ta en klick tandkräm och smörj in finnen med. Låt verka länge. Vill du inte gå med tandkräm i ansiktet på dagen så smörj på innan du går och lägger dig.

ONT I ÖRAT ›

Ta en halv vitlöksklyfta och linda in i en liten bit gasbinda och stoppa in den i örat under natten. Gammal huskur som ofta hjälper.

PÅSAR UNDER ÖGONEN ›

Det enkla knepet att lägga gurkskivor på ögonen fungerar ofta toppenbra! Att skiva rå potatis och lägga en skiva på varje öga fungerar oftast ännu bättre! Tänk på att man kan vara allergisk mot stärkelsen i potatis så om du vet med dig att du är känslig prova på ett litet område först. 

PORER I ANSIKTET ›

Prova detta om du vill bli av med porer i ansiktet:

Blanda ihop lite Bikarbonat och Vatten till en gegga. Fukta ansiktet med ljummet vatten och skrubba porområderna med bikarbonatröran. När du skrubbat klart, skölj ansiktet.

PRATA MED MÄNNISKOR SOM HAR NEDSATT HÖRSEL ›

Försök att prata med en djupare röst, inte en högre. När du pratar med djupare röst är det oftast lättare för den som har dålig hörsel att höra dig.

 

RAKA BENEN ›

Byt ut raklöddret mot Balsam! Använd på samma sätt som du annars använder raklödder. Benen blir jättelena!

Vill du undvika kemikalier så går kokosolja lika bra!

RING SOM FASTNAT ›

Om en ring fastnat på fingret är det bra att gnugga vaselin på huden runt ringen så kan den glida av lättare.

RINNANDE NÄSA ›

Sug in ljummet vatten genom näsan och snyt dig sedan ordentligt. Näsan kommer då inte rinna på ett par timmar. Om du vill kan du blanda i litelite salt i vattnet. Saltet torkar ut näsgångarna.

SÅR I MUNNEN ›

Har då fått ett sår eller blåsa i munnen håller du det rent med hjälp av att tugga på en kryddnejlika. På så sätt läker såret fortare. Det ger också en frisk andedräkt.

SE I MÖRKER ›

När du vaknar mitt i natten och ska gå upp på toaletten, håll för eller blunda med ena ögat tills du kommer in i mörkret igen. Ögat som du hållit för är nu vant med mörker och du ser bra och kan ta dig fram i rummet utan att snubbla över något på väg tillbaka till sängen.

Det är av den här anledningen pirater bar ögonlappar förr i tiden. Så de kunde se i mörkret under däck efter att varit uppe i solen. 

SKAVSÅR ELLER VÄTSKEFYLLDA BLÅSOR ›

Häll en liten hög med salt på blåsan. Saltet är bakteriedödande och suger ur vätskan ur blåsan. Kan svida men läkningen påskyndas rejält.

SLEMHOSTA ›

Här är lite olika tips vid slemhosta:

Hacka en gul lök och lägg sedan löken i ett glas. Täck över löken med honung. Ställ in i kylskåpet. Sedan sväljer man 1tsk var 3:e timme av saften som bildas högst upp i glaset. Detta löser slem och lugnar ner hostan.

Skär två-tre gula lökar i mitten. Lägg dom i kokande vatten i en kastrull. Stå lutad över kastrullen medans löken kokar. Stå en bra stund. När du andas in svavelsyran från löken så löser slemmet upp sig.

Nattetid är det bra att lägga några lökhalvor i en eller flera skålar runt sängen vid huvudändan. Häll på kokande vatten, löken ska sticka upp ovanför ytan så inte för mycket vatten.

Undvik socker och mjölkprodukter när du har slemhosta då dessa är slembildande.

SLUTA RÖKA ›

Om du ska sluta röka är oftast den jobbigaste tiden när nikotinet fortfarande finns kvar i kroppen. För att skynda på processen att få ut nikotinet ur kroppen så är det bra att basta 3 dagar i rad. Då svettas du ut nikotinet. 

SPRAYFÄRG PÅ HUDEN ›

Om du fått sprayfärg på huden som är svårt att få bort kan du ta ett papper med någon slags matolja på och sedan gno på fläckarna. Använd rikligt med olja. Tvätta sedan händerna med tvål och vatten. 

SPRUCKNA OCH TORRA FÖTTER ›

Smörj in fötterna med grönsåpa, på med plastpåsar. Ha detta på fötterna hela natten medans du sover. På morgonen spolar du rent fötterna och smörjer in dom med valfri salva. Fötterna blir mjuka och fina och sprickor läker ihop. Upprepa efter några dagar om det behövs.

OBS! Det blir halt med såpa och plastpåsar på fötterna så var försiktig när du går. 

STEL NACKE OCH AXLAR PGA STRESS ›

Titta rakt fram och vrid sedan på huvuden 90 grader först till vänster och sedan till höger. Vicka på huvudet upp och ner och luta det sedan från den ena sidan till den andra sidan. Upprepa 10 ggr. Andas lungt och slappna av under tiden.

STICKA ›

Lägg en klick honung på stickan och sedan sätter du över ett plåster och låter verka i ca 6 timmar eller över natten. Honungen drar ut stickan. Vill du inte vänta så många timmar så har säkert honungen iallfall hjälpt dig lite på traven när det är dags att ta bort stickan.

Du kan också prova att mjuka upp stället med hjälp av matolja. Vänta en stund, torka av oljan och försök ta bort stickan.

Ett annat sätt är att lägga en klick lim på stickan. Vänta tills limmet torkat ordentligt och sedan dra loss limmet försiktigt och hoppas på att stickan följer med.

 

SURA UPPSTÖTNINGAR OCH HALSBRÄNNA ›

För att bli av med eller lindra besvären:

Ät sötmandlar, Banan eller torra kex (t.ex. mariekex).

Blanda 1 tesked Bikarbonat i 2dl vatten och drick.

Ät ingefära.

Drick kamomillte.

Blanda en matsked Äppelcidervinäger i 2 dl vatten och drick.

Att dricka ordentligt med vanligt rent vatten kan också lindra.

Sov med huvudet upphöjt så blir det svårare för magsyran att läcka upp ur magsäcken och upp längs halsstrupen.

 

Undvik dessa livsmedel som ofta utlöser halsbränna och sura uppstötningar:

Citrusfrukter och juice

Choklad

Lök

Alkohol, särskilt rött vin

Tomater i alla dess former

Koffeinhaltiga drycker, så som kaffe och te.

Kolsyra

 

SVÄLJA TABLETTER OCH KAPSLAR ›

Tabletter: Upp med hakan när du sväljer.

Kapslar: Ner med hakan när du sväljer.

Tabletter sjunker och kapslar flyter.

Har du svårt för att svälja tabletter och kapslar är ett annat tips att svälja ner dom med något trögflytande, t.ex nyponsoppa eller fil.

SVÅRT ATT SOMNA ›

Prova att blinka fort med ögonen i en minut. Detta gör att dina ögon blir trötta och det blir lättare att somna.

Håll dig så stilla som möjligt. Så fort du rör dig så vaknar kroppen till. Ligger du helt stilla i 15 minuter så är chansen väldigt stor att du somnar.

Titta inte på mobil eller surfplatta innan du ska sova! Det gör så hjärnan får svårt att varva ner.

TA BORT PLÅSTER SMÄRTFRITT ›

Det kan göra ont att ta bort plåster. Mjuka först upp plåstret med lite olja av något slag så går det lättare.

TORR HUD ›

Mosa en ½ mogen Avokado och smörj in ansiktet med den. Låt verka i 20-30 minuter. Skölj av. Avokadon gör så huden blir härligt mjuk och len. Avokadohalvan som blir över kan du äta upp under tiden så gör avokadon gott på både ut och insidan :)

TORRA ARMBÅGAR ›

Dela en citron på mitten och sätt ner armbågarna i en varsin citronhalva. Sitt så i ca 15 minuter. Smörj sedan in armbågarna med olivolja eller mandelolja. Upprepa efter ett par dagar om det behövs. Har du tendens att få torra armbågar? Smörj med olja i förebyggande syfte. 

VÄRK ›

Har du värk i en muskel eller till exempel ett knä? Ta hårtorken och blås (mellaneffekt) på det onda området en stund. Värken kan då lindras.

Har du värk en längre tid bör du uppsöka läkare!

 

VÄRKANDE FÖTTER ›

Värker fötterna? Rulla foten över en fylld PET-flaska i ett par minuter. Fotvalvet kommer att stretchas ut och smärtan minskar.

 

VÅRTOR ›

Fukta en liten bomullstuss med 12% matättika och fäst bomullstussen med t.ex plåster på vårtan. Låt sitta över natten. Upprepa en gång till efter ett par dygn.

Att måla nagellack på vårtan är bra då det kväver vårtan och risken att smitta andra i din omgivning minskas.

Man kan även dra ur rötterna på vårtan med hjälp av salt. Ta ett plåster och fukta den vita väven med vatten, strö sedan över salt. Sätt saltplåstret ovanpå vårtan och sätt ett till plåster (utan vatten och salt) över så det bildas ett kryss. Byt ut vid behov. Ha på saltplåster i 4 dagar.

VÄTSKEERSÄTTNING ›

Här är ett recept på en vätskeersättningsdryck som är bra att dricka efter maginfluensa för snabbare återhämtning.

Blanda 1 msk druvsocker med ½ tsk salt och 5 dl vatten.

 

VITARE TÄNDER ›

Blöt tandborsten och strö på lite Bakpulver. Sedan är det bara att börja borsta. Då denna behandling (som de flesta blekningsbehandlingar) kan slita lite på tänderna så rekommenderas att bara göra den på de tänder som "syns" och inte göra den för ofta.

 

YR P.G.A. ALKOHOL ›

Känner du dig yr när du lagt dig i sängen p.g.a. att du druckit för mycket alkohol? Ta ner en fot i golvet så känner din kropp sig mer stabil och den yra känslan avtar.