Tips & Trix
BEHÅLL ELASTICITETEN I STRUMPOR ›

Para inte ihop strumpor och vik ner dom till en boll, det kan förstöra elasticiteten. Lägg istället strumporna två och två på varandra och vik dem tillsammans.

 

BEHÅLL FORMEN PÅ BH:AR ›

Vik inte ihop behån så att den ena kupan ligger i den andra. Den ena kupan ligger då åt fel håll och kan förlora formen. Lägg istället behåarna i en hög så stöder kuporna varandra men inte åt fel håll. 

BLÖTA SKOR ›

För att få skorna att torka snabbare, häll i torkade gula ärtor i skorna. Ställ sedan skorna på något varmt ställe. När skorna är torra så häller du ut ärtorna och låter dom torka så kan du använda dom igen nästa gång skorna är blöta.

FÅ BORT DJURHÅR FRÅN KLÄDER ›

Ett tvättips till er som har kläder med djurhår. Släng i ett par skumgummitvättlappar (ofta gula) i tvättmaskinen tillsammans med tvätten. En hel del hår fastnar på tvättlapparna!

FÅ KNAPPAR ATT SITTA BÄTTRE ›

Pensla lite genomskinligt nagellack uppe på knappen där trådarna sitter. Det gör att knappen sitter fast hårdare. 

FETTFLÄCK PÅ SKINNPLAGG ›

Har du fått en fettfläck på skinnbyxorna, skinnjackan eller något annat skinnplagg? 

Häll majsstärkelse på fläcken och låt verka minst 6 timmar. 

När majsstärkelsen har verkat klart är det bara att borsta bort och torka fläcken med en fuktig kökshandduk.

FLÄCKAR ›

Hallon, Jordgubbar och Lingon - Det röda färgämnet som finns i dessa bär förstörs av hög värme. Koka upp rent vatten och häll det direkt på fläcken i en smal stråle. Använd inte denna metod på syntetmaterial då det kan förstöras av det heta vattnet.

Blåbär - Häll Ättika, Vitvinsvinäger eller Citronsaft på fläcken. Det går också att blötlägga fläcken i upphettad mjölk, låta verka en stund och sedan tvätta som vanligt i maskin. Om textilen tål höga temperaturer så kan man koka vatten och hälla det heta vattnet på fläcken i en smal stråle.

Banan - Droppa på pressad citron, vinäger eller ättika så fort som möjligt och låt det verka några minuter. Ta sedan lite diskmedel och lite varmt vatten på en kökshandduk och badda bort fläcken. Tvätta sedan som vanligt.

Tomat, Ketchup, Morot - Droppa på pressad citron, vinäger eller ättika. Låt verka några minuter och tvätta sedan med kallt vatten och diskmedel. Är det intorkade fläckar, låt citronen, vinägern eller ättikan verka längre.

Rödvin - Häll genast salt på fläcken. En annan metod är att blötlägga fläcken i upphettad mjölk. Tvätta därefter som vanligt.

Kaffe - Lägg hushållspapper under fläcken och en klick filmjölk ovanpå. Låt ligga i ca 30 minuter. Tvätta sedan plagget som vanligt. Färska fläckar kan gå bort om du sköljer dom direkt i kallt vatten.

Tuggummi - Får textilen plats i frysen så lägger du in det där och när tuggummit fryst så bryter du bort det försiktigt från tyget. Sitter tuggummit på något som inte går in i frysen så lägger du en eller ett par isbitar i en plastpåse och håller mot tuggummit tills det stelnat och går att bryta bort.

Fett/Olja - Gnid in diskmedel och låt verka en stund. Tvätta sedan som vanligt. Man kan också strö potatismjöl över fläcken och låta dra över natten. Borsta bort potatismjölet och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Blod - Blötlägg i kallt, kraftigt saltat vatten så fort du upptäcker fläcken. Tvätta sedan med kallt vatten och tvål. Använd aldrig varmt vatten till blodfläckar. Blod på madrassen kan tas bort genom att doppa en trasa i kraftigt saltat vatten, gno, doppa, gno, doppa, gno tills fläcken är borta. Har fläcken suttit länge så häll på kallt vatten och strö över salt. Låt torka minst en timme. Kör sedan med doppa, gnugga metoden om det behövs. För att få madrassen torr efteråt: Häll på potatismjöl, låt torka och dammsuga sedan upp potatismjölet. Urin - Ta en svamp och dopa i en blandning med 1 msk vitvinäger och 4 dl kallt vatten. Arbeta sedan bort fläcken. Tvätta sedan som vanligt.

Sperma - Tvätta först med kallt vatten och diskmedel. Sedan varmt vatten och diskmedel. Svett - Badda fläcken med citronsaft eller utspädd vitvinäger (1 msk vitvinäger o 2 ½dl vatten) som får sitta kvar i 5 minuter. Blötlägg med tvättmedel och tvätta sedan på vanligt sätt.

Deodorant - Blötlägg fläcken med ättika i ca 30 minuter. Tvätta sedan plagget på högsta möjliga temperatur som plagget tål (se tvättrådslapp). Undvik deofläckar genom att alltid låta deon torka ordentligt innan du klär på dig på överkroppen.

Tusch/Spritpenna - Ha på handsprit eller någon annan slags alkohol på fläcken. Vänta ett par minuter, tvätta sedan som vanligt.

Bläck - Badda försiktigt fläcken med en trasa doppad i t-röd eller handsprit. Skölj sedan i varmt vatten.

Stearin - På textilier: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt från ytan. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på stearinfläcken och stryk sedan på pappret. Stearinet fastnar då i pappret. Se till så att inte strykjärnet är varmare än vad tyget tål. Byt papper och stryk igen tills stearinet är borta. Färg som sitter kvar kan baddas med färglös sprit precis före tvätt.

Gräs - Galltvål är effektivt mot gräsfläckar. Eller fukta fläcken med vatten och gnugga försiktigt in grönsåpa på fläcken och låt ligga över natten, tvätta sedan som vanligt i maskinen. Man kan också blötlägga fläcken i filmjölk över natten och sedan tvätta i tvättmaskin.

Kåda - Gnid in fläcken med smör eller matolja. Tvätta sedan rent med diskmedel och varmt vatten. Det går också att droppa på T-röd på fläcken och sedan tvätta i maskin.

Solskyddsmedel/Solkräm - Häll lite citronsyra på fläcken och droppa på lite diskmedel. Gnid till en skummig smet och låt verka några timmar. Skölj sedan och tvätta som vanligt.

Lim/Klister - Skrapa bort så mycket som möjligt av limmet med hjälp av en bordskniv när det är färskt. Ibland kan det vara lättare om man kyler ner limmet genom att lägga plagget i frysen eller kyla ner med hjälp av iskuber i en plastpåse. Finns det rester som inte går bort av att skrapa kan man gnugga med en hårdtvål. Tvätta sedan i maskin, gärna i 60 grader om plagget tål det. Man kan också testa att gnida lite aceton eller kemiskt ren bensin på fläcken. Detta kan dock missfärga tyget så prova först på ett osynligt ställe.

Mögel - Blötlägg i filmjölk över natten, tvätta sedan i maskin. Det går också att blötlägga i vatten med ättika, vinäger eller citronsyra.

Brännmärke - Har du fått ett brännmärke på tyg så kan du fukta fläcken med vatten och strö över salt. När det torkat borstar du av saltet och fläcken är borta.

FÖRVINNER STRUMPOR I TVÄTTEN? ›

Lösningen är att stoppa strumporna direkt i en tvättpåse när dom är smutsiga. När tvättpåsen är full är det bara att tvätta hela påsen tillsammans med övrig tvätt i maskinen. Tvättpåsen bör inte vara fullproppad, då är risken stor att strumporna inte blir rena.

Använder du torktumlare så är det bara att stoppa in hela påsen med strumpor.

FRANSAT SKOSNÖRE ›

Har skosnörets ände fransat upp sig? Doppa änden i genomskinligt nagellack så blir det så gott som nytt.

 

ILLALUKTANDE SKOR ›

Häll i en näve hela kaffebönor i skorna. Låt skorna stå med kaffebönorna i några timmar. Odören kommer då att försvinna.

Det går även bra att lägga en oanvänd torr tepåse i skon för att få lukten att försvinna.

 

ILLALUKTANDE TVÄTTKORG ›

Strö lite bikarbonat över kläderna i tvättkorgen om du tycker det luktar illa mellan tvättningarna. Bikarbonat förstör inte kläderna så det gör inget att det kommer med in i maskinen, kläderna blir bara fräschare.

JEANS SOM FÄRGAR AV SIG ›

Färgar dina nya jeans av sig? Lägg dom i tvättmaskinen och häll i lite drygt 1 matsked Salt i tvättmedelsfacket. Kör sedan igång en snabbtvätt. När jeansen torkat så fäller dom ingen mer färg.

LURVFLEECE SOM BLIVIT PLATT OCH TRÅKIG ›

Har du ett plagg i lurvfleece som blivit platt och tråkig så kan du borsta fleecen med en tät hårborste eller skurborste. Fleecen blir inte som ny men bra mycket bättre än innan.

MASKA I STRUMPBYXA ›

Dutta på genomskinligt nagellack åt båda hållen av hålet så förhindrar du att det går upp mer.

 

Man kan också spraya hårspray på revan i strumpbyxorna så förhindrar man att maskan blir större.

MAXA UTRYMMET OCH HITTA KLÄDERNA LÄTTARE I LÅDAN ›

När man viker kläder och lägger dom på varandra i en hög i byrålådan är det inte lätt att se vilket klädesplagg det är som ligger underst. Ställ istället kläderna på högkant i lådan. På så sätt får du en överblick av alla klädesplagg och du behöver inte lyfta bort plaggen överst för att få tag i de understa. Det får också plats mer kläder i lådan när man gör på detta sätt.

kläderlåda

FÖLJ Tips & Trix på Facebook för fler smarta idéer i ditt flöde. KLICKA HÄR för att komma till vår Facebooksida. 

MISSFÄRGAD VIT SULKANT PÅ SKOR ›

Gnid in sulkanten med vit tandkräm i cirkelrörelser. Tvätta sedan rent sulkanten med vatten.

NATURLIGT SKÖLJMEDEL ›

Sköljmedel innehåller mängder med kemikalier. Ett bättre alternativ är att använda ättika. Ättika håller även tvättmaskinen ren och har antibakteriella egenskaper.

NATURLIGT SKÖLJMEDEL (ger 1,1L som räcker till 44 tvättar)

3 dl Ättika (24%)

8 dl Vatten

ev. Eterisk Olja (för doften)

Koka vattnet och låt det svalna. Häll ner ättikan och ca 8 droppar eterisk olja om du vill att sköljmedlet ska dofta. Häll upp på glasflaska. Skaka flaskan innan varje användning så oljan blandar sig ordentligt. 1/4 dl av denna blandning är lagom till en tvätt. Hälls i sköljmedelsfacket.

NYTVÄTTAD TVÄTT SOM LUKTAR ILLA? ›

Om du har tvätt som luktar surt eller unket så är det lätt att få den att lukta gott igen. Häll Ättika (24%) i en doseringsboll för flytande tvättmedel. Till en maskin behövs det ca 1 ½ dl Ättika. Placera bollen uppe på tvätten i maskinen. Dosera tvättmedel i tvättmedelsfacket och kör igång valfritt program. När tvättmaskinen gått klart finns inte ett spår av dålig lukt (eller ättikslukt) i plaggen!

Det är även perfekt att rengöra själva maskinen med ättika. Häll då 1 ½ dl Ättika rakt ner i tvättmaskinstrumman och kör i gång ett varmt program, gärna 95 grader. På det här sättet blir maskinen ren från avlagringar och ingrodd smuts.

 

ÖKA EFFEKTEN AV BLEKMEDEL ›

Tillsätt ½ deciliter bikarbonat tillsammans med den vanliga mängden blekmedel för ökad effekt.

PASSAR BYXORNA? ›

Ett lätt sätt att prova om byxor passar utan att ta på sig dom är att hålla dom igenknäppta byxorna runt halsen. Når byxorna precis runt så är chansen stor att dom passar. Räcker dom inte runt är dom troligtvis för små och överlappas dom är byxorna säkerligen för stora. Kan vara skönt att snabbt och lätt få ett hum om byxorna passar eller inte.

provabyxor

Är det så att byxor som passar ändå inte når precis runt halsen så kan du ha överlappet eller glipan som riktmärke istället. 

RENGÖRA GUMMISTÖVLAR ›

Gnid in gummit med outspädd såpa och låt verka en stund. Tvätta sedan med en svamp under rinnande ljummet vatten.

 

REPOR I LÄDER ›

Har du fått en rispa på skinnsoffan, läderskorna eller skinnväskan? Gnugga tandkräm på repan så försvinner den.

SALTFLÄCKAR PÅ SKOR ›

När man får saltfläckar på skor blir det vita ränder eller fläckar. Blanda vinäger med lite vatten och doppa en mjuk trasa i blandningen och tvätta sedan mjukt bort fläckarna med hjälp av trasan.

Det fungerar också med citron. Ta då lite vatten och droppa i lite citron som du sedan droppar trasan i.

Gör skorna mer motståndskraftiga mot vinterns vägsalt genom att smörja dem då och då med skokräm.

SKOR SOM ÄR FÖR TIGHTA ›

Sätt på dig några extra par strumpor, sätt sedan på dig skorna. Ta en hårtork och blås på skorna så dom värms upp medan du har fötterna i dom. Ha sedan på dig skorna tills dom har svalnat.

 

SLIPSEN PÅ PLATS NÄR DET BLÅSER ›

Att bära slips när det blåser kan vara besvärligt. För att hålla slipsen på plats kan du lägga ett mynt längst ner i det lilla facket på slipsen så hålls slipsen nere.

 

STEARIN PÅ KLÄDER ›

Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt från ytan. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på stearinfläcken och stryk sedan på pappret. Stearinet fastnar då i pappret. Se till så att inte strykjärnet är varmare än vad tyget tål. Byt papper och stryk igen tills stearinet är borta. Färg som sitter kvar kan baddas med färglös sprit precis före tvätt.

 

SVÅRT ATT TRÄ TRÅDEN PÅ NÅLEN? ›

Spraya änden på tråden med lite hårspray så blir det lätt!

 

TUGGUMMI PÅ SKOR ›

Stoppa in skon i en påse och lägg sedan in i frysen. När tuggummit stelnat är det enkelt att bryta bort det från skon.

TUGGUMMI PÅ TYG? ›

Har du fått tuggummi på ett klädesplagg eller annat tyg? Lägg in det i frysen ett par timmar. Sedan är det bara att skrapa bort tuggummit försiktigt med en kniv.

TVÄTTA KLÄDER ›

Här kommer några bra saker att tänka på när det gäller klädvård:

När du ska ta bort FLÄCKAR från tyg, gnugga inte! Det gör bara så fläcken tränger in bättre i tyget. Dutta istället försiktigt med en ren vit trasa och eventuell fläckborttagning.

Använd inte SKÖLJMEDEL när du tvättar frotté. Sköljmedlet gör så handdukarna absorberar vatten sämre och tar alltså bort själva meningen med frottén. Tänk även på att sköljmedel innehåller mängder med kemikalier. Ett bättre alternativ är att använda ättika. Ättika håller även tvättmaskinen ren och har antibakteriella egenskaper.

NATURLIGT SKÖLJMEDEL (ger 1,1L som räcker till 44 tvättar)

3 dl Ättika (24%)

8 dl Vatten

ev. Eterisk Olja (för doften)

Koka vattnet och låt det svalna. Häll ner ättikan och ca 8 droppar eterisk olja om du vill att sköljmedlet ska dofta. Häll upp på glasflaska. Skaka flaskan innan varje användning så oljan blandar sig ordentligt. 1/4 dl av denna blandning är lagom till en tvätt. Hälls i sköljmedelsfacket.

Stäng inte KNAPPARNA på kläderna innan dom ska tvättas. Är knapparna stängda så är risken större att knappar lossnar.

DRAGKEDJOR ska vara uppdragna helt då det annars finns risk att de fastnar i andra kläder som kan skadas.

Använd inte mer TVÄTTMEDEL än det står på förpackningen. Det gör inte tvätten renare och det är inte bra för varken miljön eller din plånbok.

Vänd kläderna UT OCH IN. Det gör stor skillnad. Kläderna håller sig fina mycket längre. Lägg plagg som du är extra rädd om ut och in i tvättpåse.

Fyll inte TVÄTTMASKINEN för mycket. Tvätten blir inte ren om det är för trångt i maskinen. Tvättmedlet kan inte fördelas ordentligt och vattnet kommer inte åt. En bra tumregel är att man ska kunna vända hela handen ovanför tvätten när du lagt in den utan att tvätten är tilltryckt.

Samma sak gäller TORKTUMLAREN. Om det är för mycket kläder i trumman så tar det jättelång tid för tvätten att torka och den blir väldigt skrynklig.

 

UNDVIK SKRYNKLIGA KLÄDER ›

Plocka ur tvätten direkt när torktumlaren gått klart annars blir de skrynkliga. Nu finns det dock moderna torktumlare som tumlar runt kläderna då och då efter att maskinen är klar för att undvika skrynkliga kläder.

Har du ett plagg som är skrynkligt? Lägg det i torktumlaren tillsammans med ett par isbitar. Kör igång torktumlaren några minuter och det skrynkliga blir slätt.

VITA SKOR SOM GULNAT ›

Gör en mix av hälften pressad citron och hälften vatten. Spraya skorna med blandningen och ställ dem i solen under en dag. Tvätta sedan av dem med vatten.