Tips & Trix
ÄR LAMPAN TILL ADVENTSLJUSSTAKEN HEL? ›

För att lätt ta reda på om lampan till adventsljusstaken är hel gör så här:

testalampa

Ta ett 9V batteri och håll sockeln på lampan mot ena polen och botten på lampan mot den andra polen. Glimmar det till i lampan så är den hel. Fungerar att testa både LED och vanliga lampor på detta sätt. LED glimmar dock bara till om plus och minus polen ligger rätt mot lampan, så prova åt båda håll.

ÄR VENTILATIONEN OK? ›

Ett enkelt test är att hålla ett vanligt A4 papper eller en bit hushållspapper framför insugsventilen.

Sitter pappret kvar när du tar bort handen så har du en bra luftmängd.

testaventilation

 

ASKKOPP ›

Om du häller bikarbonat i botten på askkoppen så mildras den dåliga lukten.

ÅTERANVÄND FRUKTPÅSAR ›

Påsarna som du tar frukt och grönsaker i när du handlar är perfekta att använda som blöjpåsar. Dom är lagom stora då blöjpåsar behöver bytas ofta för att undvika dålig lukt. Kom ihåg att inte knyta påsarna för hårt i butiken så du lätt får upp dom när du kommer hem.

fruktpåse

BANANFLUGOR ›

Häll upp ca 1 cm vinäger i ett glas. Ha i en droppe diskmedel.

Ställ glaset där flugorna hålls. Byt ut blandningen 1-2ggr/per dag tills flugorna är helt borta.

Det fungerar också att hälla i ett par droppar diskmedel i ett glas rött vin eller ett glas gul juice och ställa på bänken i köket.

Du kan även ställa fram en flaska med lite koncentrerad saft eller läsk i botten. När flaskan är full av flugor så skruvar du på locket, skakar flaskan och flugorna drunknar.

Ha frukten i kylen de perioder småflugorna härjar.

Fruktflugorna älskar gamla sopor så gå ut med soporna minst en gång om dagen.

Håll köket rent och torrt. Se till se det inte finns fläckar och matspill.

Häll några droppar diskmedel och rejält med kokhett vatten då och då i diskhon om det är mycket bananflugor i köket. Flugorna lägger nämligen gärna ägg i diskhon. 

BLI AV MED KNOTT ›

Placera briketter längst med kanten på en grill. Två briketter i bredd och två briketter i höjd. Lämna en glipa på 5-10cm i slutet. Grillbriketterna ska brinna lite i taget (snake-metoden). Briketterna tänder då sakta varandra och grillen håller sig varm hela natten.

Tänd på briketterna i ena änden.

Stäng spjället på ovansidan av grillen och ha spjället på undersidan lite öppet.

Olja in hela locket till grillen med matolja.

Lägg på locket. Nu är det bara att invänta på att knotten fastnar i oljan.

Den här metoden fungerar bäst när det är kväll/natt och inte blåser för mycket eller regnar.

knottfälla knott

 

BONA TRÄGOLV ›

Häll en äggula i ljummet vatten och rör om. Bona sedan golvet med blandningen. Eftertorka med fuktig trasa. Golvet får en fin lyster och vissa fläcker kommer att försvinna.

BRA SKRUBB FÖR BADKARET ELLER DUSCHEN ›

RECEPT

1,5dl Bikarbonat

1msk Diskmedel

Blanda i en bunke och tillsätt lite vatten tills du får en tandkrämskonsistens. Spraya sedan hela duschen/badkaret så att det blir lite fuktigt. Ta sedan en diskborste och doppa ner den då och då i blandningen och skrubba alla ytor ordentligt. Låt verka i 10 minuter. Skölj! Nu kommer duschen/karet vara skinande rent!

DEKORERA STAKETET MED GLASKULOR ›

Det här får ditt staket eller plank att bli ett blickfång. Unikt och vackert!

plank

skjutmått

Ta fram glaskulor. Du behöver veta diametern på kulorna. Ett skjutmått är smidigt att använda. 

glaskulor

När du fått fram kulornas diameter behöver du en borr med samma diameter. 

borra

Borra hål i staketet. Antingen borrar man hål på känn eller så kanske man vill göra ett mönster? Eller varför inte ert efternamn eller husnummer? Ta sandpapper eller en fil och snygga till kanterna. Måla sedan insidan på hålen så staketet inte blir fuktskadat. Låt torka. 

Tryck in kulorna i hålen. Taaadaaa! Fint som bara den!

fintstaket

glaskulorstaket

När solens strålar lyser på glaskulorna blir staketet magiskt fint.

 

Gillar du detta? DELA gärna på Facebook med hjälp av knappen här nedan.

DET GRÖNA I BUKETTER ›

Oftast håller det gröna mycket längre än blommorna i en bukett. Kasta inte bort det gröna när det är dags att kasta blommorna utan njut av det gröna så länge det går.

DOFTA GOTT HEMMA ›

Vill du att det ska dofta gott hemma utan att använda starka skadliga doftsprayer av olika slag? Ta en ren vattenspruta. Häll i lite sköljmedel och sedan fyller du flaskan med vatten och skakar om. Nu kan du spraya på t.ex gardinerna eller annan textil. Prova först på en liten yta så det inte blir fläckar. Hemmet kommer dofta ljuvligt!

Ni vet den sista skvätten som alltid är så svår att få ut sköljmedelsflaskan, den är perfekt för detta ändamål. Häll bara i vatten, skaka om och sedan häller du blandningen i sprayflaskan.

FÅ BORT RÖKLUKT I HEMMET ›

Blanda 4 liter Vatten med 3 dl Ättika 24%. Torka alla målade ytor med Ättiksvattnet. Ställ ut skålar fyllda med Ättika 24% (ej utblandat) runt om i lägenheten. Låt skålarna stå tills röklukten är borta.

FÅ UPP KROSSAT GLAS ›

Det kan vara svårt att få upp de sista småsmå bitarna av krossat glas. Ta en bit modellera, Play Doh eller häftmassa och dutta runt för att få upp de sista glasskärvorna.

En skiva vitt bröd är också bra att ta upp glaskrosset med.

För att vara helt säker på att du fått upp alla glasbitar kan du tända en ficklampa och lägga den på golvet där du tappat glaset. Släpljuset längs golvet gör så glasbitar syns bättre då det blir skuggor där bitarna ligger. 

 

FIFFIGT SÄTT ATT GÖMMA HUSNYCKELN PÅ ›

Det kan var bra att ha en husnyckel gömd utomhus. Men man vill inte riskera att någon obehörig får tag på den. Här kommer ett tips på hur du kan göra för att gömma nyckeln på ett smart sätt:

nyckelgömma

Ta en burk av något slag. Kanske en medicinburk, tuggummiburk... Burken bör vara vattentät så nyckeln håller sig fin. Lägg en rejäl klick lim (som tål fukt) på locket och tryck dit en sten. T.ex. en kotte fungerar lika bra som en sten. 

limmafast

Lägg nyckeln i burken.

nyckel

Gräv ner burken i rabatten, stenen ska sticka upp ovanför ytan.  

stenarrabatt

Lägg dit stenar runt din "nyckelsten". Ingen kan nu ana att det finns en nyckel gömd här. Se till att placera "nyckelstenen" en bra bit bort från entrén så blir det ännu hemligare. 

Lyft på stenen och du får upp burken med nyckeln i. 

FINARE GLÖDBÄDD TILL GRILLEN ›

Strö lite salt över grillkolen. Det gör så det ryker mindre och du får samtidigt mer glöd.

FLÄCKAR ›

Hallon, Jordgubbar och Lingon - Det röda färgämnet som finns i dessa bär förstörs av hög värme. Koka upp rent vatten och häll det direkt på fläcken i en smal stråle. Använd inte denna metod på syntetmaterial då det kan förstöras av det heta vattnet.

Blåbär - Häll Ättika, Vitvinsvinäger eller Citronsaft på fläcken. Det går också att blötlägga fläcken i upphettad mjölk, låta verka en stund och sedan tvätta som vanligt i maskin. Om textilen tål höga temperaturer så kan man koka vatten och hälla det heta vattnet på fläcken i en smal stråle.

Banan - Droppa på pressad citron, vinäger eller ättika så fort som möjligt och låt det verka några minuter. Ta sedan lite diskmedel och lite varmt vatten på en kökshandduk och badda bort fläcken. Tvätta sedan som vanligt.

Tomat, Ketchup, Morot - Droppa på pressad citron, vinäger eller ättika. Låt verka några minuter och tvätta sedan med kallt vatten och diskmedel. Är det intorkade fläckar, låt citronen, vinägern eller ättikan verka längre.

Rödvin - Häll genast salt på fläcken. En annan metod är att blötlägga fläcken i upphettad mjölk. Tvätta därefter som vanligt.

Kaffe - Lägg hushållspapper under fläcken och en klick filmjölk ovanpå. Låt ligga i ca 30 minuter. Tvätta sedan plagget som vanligt. Färska fläckar kan gå bort om du sköljer dom direkt i kallt vatten.

Tuggummi - Får textilien plats i frysen så lägger du in det där och när tuggummit fryst så bryter du bort det försiktigt från tyget. Sitter tuggummit på något som inte går in i frysen så lägger du en eller ett par isbitar i en plastpåse och håller mot tuggummit tills det stelnat och går att bryta bort.

Fett/Olja - Gnid in diskmedel och låt verka en stund. Tvätta sedan som vanligt. Man kan också strö potatismjöl över fläcken och låta dra över natten. Borsta bort potatismjölet och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

Blod - Blötlägg i kallt, kraftigt saltat vatten så fort du upptäcker fläcken. Tvätta sedan med kallt vatten och tvål. Använd aldrig varmt vatten till blodfläckar. Blod på madrassen kan tas bort genom att doppa en trasa i kraftigt saltat vatten, gno, doppa, gno, doppa, gno tills fläcken är borta. Har fläcken suttit länge så häll på kallt vatten och strö över salt. Låt torka minst en timme. Kör sedan med doppa, gnugga metoden om det behövs. För att få madrassen torr efteråt: Häll på potatismjöl, låt torka och dammsuga sedan upp potatismjölet.

Urin - Ta en svamp och doppa i en blandning med 1msk vitvinäger och 4dl kallt vatten. Arbeta sedan bort fläcken. Tvätta sedan som vanligt.

Sperma - Tvätta först med kallt vatten och diskmedel. Sedan varmt vatten och diskmedel.

Svett - Badda fläcken med citronsaft eller utspädd vitvinäger (1msk vitvinäger o 2 ½dl vatten) som får sitta kvar i 5 minuter. Blötlägg med tvättmedel och tvätta sedan på vanligt sätt.

Deodorant - Blötlägg fläcken med ättika i ca 30 minuter. Tvätta sedan plagget på högsta möjliga temperatur som plagget tål (se tvättrådslapp). Undvik deofläckar genom att alltid låta deon torka ordentligt innan du klär på dig på överkroppen.

Tusch/Spritpenna - Ha på handsprit eller någon annan slags alkohol på fläcken. Vänta ett par minuter, tvätta sedan som vanligt.

Bläck - Badda försiktigt fläcken med en trasa doppad i t-röd eller handsprit. Skölj sedan i varmt vatten.

Stearin - På textilier: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt från ytan. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på stearinfläcken och stryk sedan på pappret. Stearinet fastnar då i pappret. Se till så att inte strykjärnet är varmare än vad tyget tål. Byt papper och stryk igen tills stearinet är borta. Färg som sitter kvar kan baddas med färglös sprit före tvätt.

Gräs - Galltvål är effektivt mot gräsfläckar. Eller fukta fläcken med vatten och gnugga försiktigt in grönsåpa på fläcken och låt ligga över natten, tvätta sedan som vanligt i maskinen. Man kan också blötlägga fläcken i filmjölk över natten och sedan tvätta i tvättmaskin.

Kåda - Gnid in fläcken med smör eller matolja. Tvätta sedan rent med diskmedel och varmt vatten. Det går också att droppa på T-röd på fläcken och sedan tvätta i maskin.

Solskyddsmedel/Solkräm - Häll lite citronsyra på fläcken och droppa på lite diskmedel. Gnid till en skummig smet och låt verka några timmar. Skölj sedan och tvätta som vanligt.

Lim/Klister - Skrapa bort så mycket som möjligt av limmet med hjälp av en bordskniv när det är färskt. Ibland kan det vara lättare om man kyler ner limmet genom att lägga plagget i frysen eller kyla ner med hjälp av iskuber i en plastpåse. Finns det rester som inte går bort av att skrapa kan man gnugga med en hårdtvål. Tvätta sedan i maskin, gärna i 60grader om plagget tål det. Man kan också testa att gnida lite aceton eller kemiskt ren bensin på fläcken. Detta kan dock missfärga tyget så prova först på ett osynligt ställe.

Mögel - Blötlägg i filmjölk över natten, tvätta sedan i maskin. Det går också att blötlägga i vatten med ättika, vinäger eller citronsyra.

Brännmärke - Har du fått ett brännmärke på tyg så kan du fukta fläcken med vatten och strö över salt. När det torkat borstar du av saltet och fläcken är borta.

FLYTANDE BLOMMOR ›

Det är så vackert med blommor som flyter på vattenytan. När kronbladen är i kontakt med vatten så vissnar blomman fortare. Vissa blommor flyter också dåligt. Det finns speciella flytringar att köpa men du kan också göra egna av bubbelplast. Klipp ut cirklar (storlek beroende på blomman) i bubbelplast, gör ett hål för stjälken i mitten. Sedan sticker du ner stjälken i hålet innan du lägger blomman på vattenytan.

flytandeblommor

vattenarrangemang
Tänk på vårt jordklot och spara dina "flytringar" tills nästa gång du ska göra ett vattenarrangemang ☺

FÖRVARA PÅSLAKAN I ÖRNGOTT ›

Om du lägger dina nytvättade vikta påslakan i det tillhörande örngottet så har du allt samlat i skåpet och det ser fint och prydligt ut.

FÖRVARING AV JULGRANSPYNT ›

Förvara sköra, mindre julgransprydnader i äggkartonger. Då ligger dom skyddade och man kan stapla flera äggkartonger på varandra. 

julgransprydnader

Fungerar TVÄTTMASKINEN dåligt? ›

Ett vanligt fel på tvättmaskinen är att det är något som har fastnat i ett filter.

Öppna luckan till filtret.

Töm först maskinen på vatten. Det sitter oftast en liten slang som går att dra ut ca 10cm, dra ur pluggen så allt vattnen rinner ut.

Skruva upp locket.

Plocka ur allt ludd och skräp som har fastnat där inne.

Kolla så att det lilla pumphjulet går runt. Ta en liten skruvmejsel eller liknande och prova att snurra på hjulet.

Sitter det fast kan det vara en orsak till att maskinen inte går.

Försök att få det att gå runt genom att dra fram och tillbaka på hjulet.

Skruva tillbaks locket och provkör.

 

GNISSLANDE DÖRRAR ›

Smörj gångjärnen med lite såpa.

 

GÖDSLA MED ASKA ›

Vedaska från framförallt lövträd är rik på kalium och kalcium. Aska från tallved är inte så bra till grönsaker men kan användas till växter som inte skall ätas. 

Aska innehåller inte något kväve så det fungerar inte att enbart gödsla med det. Komplettera med gödsel som innehåller mycket kväve, t.e.x. färskt gräsklipp, nässelvatten, guldvatten eller välbrunnen stallgödsel.

Du ska aldrig gödsla med aska och kväverikt gödsel samtidigt! Askans basiska egenskaper gör så kvävet inte har någon verkan. Häll ut aska på vintern (gärna uppe på snön) och senare på våren kan du gödsla med kväverikt gödsel.

Använd inte för stora mängder aska i grönsakslandet då aska kan innehålla en del miljöföroreningar om trädet sugit upp det där det växte. 

Aska är basiskt, det har högt pH. Har man sur jord kan det höja pH-värdet i jorden. Tänk på att alltså INTE använda aska till surjordsväxter som t.e.x. blåbär, rododendron, azaleor, ljung...

Pioner får stadigare stjälkar om du ger dem lite aska tidigt på våren. 

De flesta (inte surjordsväxter) växter mår bra av aska i små mängder. 

gödslamedaska

GÖDSLA MED GULDVATTEN (urin) ›

Guldvatten är en superbra gödning! 

Guldvatten gör du genom att blanda 1 del URIN med 9 delar VATTEN. 

Vattna med guldvattnet bredvid växten, inte på plantorna. Undvik att vattna grönsaker med guldvatten ett par veckor före skörd.

Urin innehåller kväve, kalium och fosfor och är ett välbalanserat gödningsmedel. 

Då guldvatten innehåller mycket kväve så ska det inte vattnas med på sensommaren/hösten. Då behöver växten få gå ner i viloläge. Ettåriga sommarblommor kan du med fördel ge guldvatten till slutet av säsongen.

Guldvatten kan ha en viss avskräckande effekt på rådjur. 

GÖDSLA MED NÄSSELVATTEN ›

Nässelvatten till din trädgård gör du enkelt själv. Det är ett av de allra bästa gödselmedel!

Samla in nässlor. Använd inte utblommade honplantor då det kan bildas nya plantor av fröna där nässelvattnet används. Klipp ner nässlorna och lägg dom i en hink. Nässlorna behöver inte klippas men processen går fortare då. När hinken är full med nässlor fyller du hinken med vatten. Lägg på ett lock så vattnet inte dunstar. Nu ska blandningen stå i ca 1-2 veckor. Rör gärna i hinken då och då så löser växtdelarna upp sig lättare. Nässelvatten luktar illa och är lite slemmigt. 

Innan du vattnar dina växter med nässelvattnet ska det spädas. 1 del nässelvatten + 5-10 delar vatten. Outspätt nässelvatten blir för starkt för växterna och kan skada rötterna. 

Nässelvattnet håller ett par veckor efter att det är färdigt. Har du det står för länge bildas skadliga bakterier som kan göra dina växter sjuka. Gör nytt nässelvatten med en veckas mellanrum så har du alltid tillgång.

Vattna träd, buskar och grönsaker med nässelvattnet 1-2 gånger i veckan under tillväxtperioden. Perenner och ettåriga växter 1 gång i veckan. Övergödsla inte! Växterna kan inte avgöra hur mycket näring de tar upp när gödningen är löst i vatten. 

Nässelvatten är kväverikt och innehåller bland annat fosfor och kalium. Det innehåller också kisel som är stärkande och ger bra motståndskraft till växterna.

GÖR BLOMVATTNET VACKERT ›

Ta plast och lägg i vattnet i en vas och vips så ser det ut som att det är ISvatten.

En läcker effekt som man kan använda sig av i massor med olika arrangemang.

Det är så enkelt, och blir så himla fint! Allra finast blir det med "prasslig" plast, sådan som sitter runt t ex. Läkerolaskar. Cellofan går alldeles ypperligt.

vasmedplast

GÖR MATTOR HALKFRIA ›

Mattor som inte ligger kvar på golvet är en snubbelrisk och opraktiskt. Gör mattan halkfri med hjälp av latexfog. En tub latexfog kan du köpa för under 10kr. 

latexmatta

Lägg strängar av latexfog under hela mattan. Har du ingen spruta så går det att öppna botten på tuben och få ut latexfogen den vägen.

matta

Dra ut strängarna med hjälp av t.ex. en tom toarulle. Låt mattan ligga med undersidan upp tills latexfogen torkat ordentligt. Nu kommer mattan ligga på plats. 

HÅLL FLUGOR BORTA ›

Det här fungerar väldigt bra om du vill hålla flugor borta.

Fyll en genomskinlig påse med vatten och knyt ihop den. Fäst fast ett snöre i den vattenfyllda påsen och häng upp påsen där du vill vara ifred från flugor. Optimalt är att hänga påsen där du vill ha öppet fönster eller öppen dörr så flugorna inte vågar sig in. Häng en påse över den framdukade maten eller några påsar över långbordet ute. Ju större yta, desto fler påsar utspridda. Det är just runt påsen flugorna hålls borta så det gäller att tänka smart vart påsen hängs så man blockerar flugorna. 

Teorierna varför detta fungerar är många. Kan det vara så att den vattenfyllda påsen ser ut som ett jättestort flugöga (fasettöga) och flugorna blir rädda? Eller liknar påsen i ljuset ett spindelnät och flugorna håller sig borta på grund av det? Fungerar bra gör det iallafall.

hållbortaflugor

 

HÅLL POSTEN I BREVLÅDAN TORR OCH FRÄSCH ›

Lägg en bit hönsnät i botten av brevlådan. Det minskar risken att tvestjärtar och andra småkryp följer med posten in. Hönsnätet skyddar också posten från att bli blöt om du har en postlåda som blir fuktig eller blöt inuti.

nätibrevlåda

HÅLLA MYGGOR BORTA ›

Myggor gillar inte kruspersilja. Sätt en kruka med persilja eller ett glas vatten med en bunt persilja i där du vill vara ifred från myggor. Att duka bordet med persiljebuketter är både effektivt och vackert!

 

HÅLLBAR BLOMBUKETT ›

Se till så inga blad ligger i vattnet i vasen. Bladen ruttnar annars i vattnet och blombukettens livslängd förkortast. 

HAR DET VARIT STRÖMAVBROTT? ›

Detta är ett bra knep för att se om det varit strömavbrott när du inte varit hemma. Frys in en burk med vatten. När vattnet frusit lägger du ett mynt på isen. Har du varit bortrest, kommer hem och myntet är under isytan så har frysen varit avstängd. Ju längre ner pengen är infrusen desto längre varade strömavbrottet och risken är större att maten blivit dålig.

 

HITTA ÄNDEN PÅ TEJPRULLEN ›

Sätt ett gem vid slutet av tejprullen. Då behöver du inte leta efter "skarven" i en kvart nästa gång :)

 

IMMA PÅ BADRUMSSPEGELN ›

Gno in raklödder över hela spegeln. Torka sedan av löddret med en torr handduk. När du duschar kommer det då inte uppstå någon imma på spegeln. Upprepa efter ca 3-4 veckor. 

INSYNSSKYDD AV FILMJÖLK ›

Sätt fast maskeringstejp på fönstret så kanterna blir raka. Vill du ha något mönster är det bara att släppa loss fantasin och tejpa på. Sedan tar du filmjölk och rollar på fönstret.

Det kommer inte att lukta eller mögla. Fungerar på fönster i alla väderstreck.

Det slutliga resultatet kommer inte förrän filen har torkat helt vilket kan ta upp till 5 timmar så döm inte ut resultatet innan dess.

När du tröttnat på insynsskyddet är det bara att tvätta bort det genom att putsa fönstret som vanligt.

INTORKADE MÅLARPENSLAR ›

Många färger löses upp från penseln om man ställer penseln i ljummet vatten tillsammans med såpa.

 

ISKLOT ›

Underbara isklot gör du så här:

vatteniballong

Fyll ballongen med vatten. Se till så det inte är någon luft i den vattenfyllda ballongen och knyt den sedan. 

karamellfärg

Vill du ha färgat isklot häller du i lite karamellfärg innan du fyller ballongen. 

Lägg sedan den vattenfyllda ballongen ute i minusgrader. Hur lång tid det innan hela ballongen fryser beror på hur kallt det är. Du kan också frysa ballongen i frysen men se då till att ha den i en plastburk ifall den skulle gå sönder. 

klippaballong

När ballongen är helt fryst är det bara att ta en sax och klippa bort ballongen från isklotet. 

frystaballonger

närbild

Om du fyller ballongerna med mycket vatten så blir dom "ballongformade". Stick in presentsnöre i öppningen på ballongen innan du knyter igen den så fryser snöret fast inne i ballongen. Tänk vad läckert att göra många is-ballonger i olika färger och lägga vid entrén när det är kalas :) 

isbollar

Tänk på att karamellfärg kan missfärga kläder och underlag. 

lysandeisklot

Ställer du ett ljus bakom isklotet så lyser det helt magiskt vackert!

Om du inte hinner/vill vänta på att hela ska frysa så kan man ta bort ballongen när det fortfarande är vatten som inte har frusit inuti. Se bara till så den frusit så pass mycket så klotets skal är hållbart. Ta sedan en hammare eller något annat och knacka ett hål i isen och häll ut vattnet. Ställ sedan ett ljus inuti. När man gör så här kan lyktan smälta av ljuset och blir det någon plusgrad så smälter isen fortare än om klotet är genomfruset.

lysandeis

KAFFEFILTER I INNERKRUKAN ›

När du planterar om växter är det toppen att lägga ett kaffefilter i botten av innerkrukan innan du fyller på jorden. Överflödigt vatten kan ta sig ut medan jorden stannar kvar.

KAFFEPAKET SOM SKRÄPPÅSE I BILEN ›

Visste du att ett kaffepaket passar perfekt i facket på en bildörr? Att använda tomma kaffepaket som papperskorg i bilen är toppen. Står stadigt, doftar gott och håller bilen i ordning.

kaffepaketbil

KISS ELLER ANNAN VÄTSKA PÅ MATTAN ELLER I SÄNGEN ›

Om olyckan är framme och det kommer kiss eller annan vätska i sängen är detta ett bra tips. Försök först få bort så mycket att kisset/vätskan som möjligt med t.ex. hushållspapper. Blanda Vatten med lite Ättika 24% (eller rätt mycket 12%-ig) och gnugga på fläcken. Strö rikligt med Potatismjöl eller Bikarbonat över fläcken. Vänta tills all vätska är uppsugen och mjölet är torrt. Dammsug sedan upp mjölet. Hela processen upprepas vid behov.

Tänk på att dammsugarpåsen bör bytas efter detta då det annars kan lukta urin när du dammsuger nästa gång. 

KITTA ›

Doppa kittkniven i såpa för att lättare få en jämn och fin yta på kittet.

LÅNGLIVADE NEJLIKOR ›

Ställ nejlikorna i sockerdricka istället för vanligt vatten så håller dom sig fina längre. Gör nya snittytor varannan dag, byt även ut till ny sockerdricka.

 

LETA ENERGITJUVAR I HEMMET ›

Har du höga elräkningar?

Detta är ett väldigt enkelt sätt att kolla om det är något som drar ström som du inte vet om. På elmätaren sitter det en liten lampa som blinkar. Det brukar står '1000imp' vid den. Den blinkar snabbare ju mer ström det drar. Nu ska du få den att sluta blinka helt. Börja dra ur alla apparater som är inkopplade till ett eluttag. Apparater som du inte kan dra ur, stänger du av på huvudbrytaren. Gå och kolla på lampan i elskåpet. Blinkar den forfarande? Blinkar den så är det något som fortfarande drar ström som du inte vet om.

Många apparater som tvättmaskiner och diskmaskiner kan stå och dra ström även då dom är avstängda. Spisplattor, spisfläktar och andra apparater med touchknappar är riktiga strömtjuvar då dom står i standby även fast dom är avstängda. Vissa apparater drar MER i standby under ett år än vad dom drar när dom är igång under ett år. Galet!

Har du en spishäll med touchknappar? Lägg handen på knapparna när spisen varit avstängd många timmar. Du kommer säkerligen känna att det är ljummet vid knapparna. Det beror på att det sitter en nätdel på dygnet runt då touchknapparna alltid står i standby. Nätdelen sitter oftast vid knapparna men kan också sitta någon annanstans i spisen.

Koppla grendosor med strömbrytare på till apparater med touchknappar. Då kan du stänga av apparaten helt när du inte använder den. Dock inte på spisen då den drar för mycket ström för vanliga grendosor. Sparar mycket pengar och minskar brandrisken!

Byt ut alla lampor till LED-lampor. Nu finns det LED-lampor med fina färgtemperaturer. Titta efter lampor runt 2700-3000K om du inte vill ha ett kallt (blåaktigt) sken.

Många bäckar små kan i detta fall bli många tusenlappar som kan användas till något mycket roligare! Ett sort plus är att vi också sparar på våra resurser och vårt jordklot. 

www.nseffektivareenergi.se

LETA TAPPADE SMÅSAKER ›

Trä en nylonstrumpa över dammsugarmunstycket nästa gång du letar efter småsaker som t.ex örhängen. Dammsug och vips så kanske det borttappade sitter på strumpan.

 

LÖSS PÅ KRUKVÄXTER ›

Koka en rejäl knippa färsk persilja i vatten och låt det svalna. Ta ur persiljan och vattna sedan dina krukväxter med persiljevattnet.

LUKTAR UNKET OM GAMLA MÖBLER ›

När man köper begagnade möbler kan dom ibland lukta illa. Ställ några små skålar med Ättika 24% inuti möbeln. Låt ättikan stå i möbeln så länge det behövs, minst över natten. Luktar möbeln fortfarande illa? Blanda ättika med lite vatten och ta en trasa och torka av möbeln både inuti och utanpå.

LYSER INTE ADVENTSLJUSSTAKEN? ›

Ett vanligt fel förutom trasiga lampor är att lamporna inte får kontakt med blecken i lamphållarna.

OBS! Dra ur strömsladden innan du börjar!

Ta en liten skruvmejsel eller kniv och lyft upp det nedre blecket en bit. Kolla sedan så att det andra bläcket som sitter på sidan inte är intryckt. Är det intryck så peta ut det lite försiktigt. Skruva i lampan och sätt sedan i stickkontakten. Nu lyser förhoppningsvis ljusstaken.

MASK I BLOMKRUKOR ›

För att motverka mask i krukor så kan du trycka ner ett par tändstickor i jorden med svavel sidan neråt. Maskar avskyr svavel.

MISSFÄRGADE EMALJKÄRL ›

Blanda bakpulver och lite vatten till en gegga. Gnid kärlet med bakpulvergeggan och skölj. Det blir som nytt!

MONTERA INNERDÖRR ›

Det gäller att få dörrarna åt rätt håll. Om du skulle montera den åt fel håll så är inte hoppet ute.

Ta tag i kolven med en tång eller med fingrarna (om du har starka nypor), dra den utåt och vänd.

 

MÖRKA MÖBLER SOM DRAR ÅT SIG DAMM ›

Blanda lite sköljmedel i vatten, doppa dammtrasan i detta och krama ur. Damma nu av dina möbler med trasan. Sköljmedlet gör ytan mindre statisk så att dammet inte fastnar lika lätt. Ett stort plus är att det luktar gott!

MYGGFÄLLA ›

2 dl varmt Vatten

½ dl Farinsocker

1 gram Jäst

1 st 1,5L-2L PETflaska

Skär PETflaskan i hälften. Måla eller klä in nedre delen av flaskan i något svart. Myggor dras till den svarta färgen.

Blanda farinsocker med det varma vattnet. Låt det svalna. Häll sedan blandningen i botten på den itu skärda flaskan.

Tillsätt jästen. Du behöver inte blanda. Nu skapas koldioxid som myggor dras till.

Sätt överdelen av flaskan upp och ner i bottendelen, tejpa ihop de två delarna.

Byt ut lösningen varannan vecka eller gör helt nya myggfällor. Har ni mycket mygg, gör många fällor!

 

MYS ÖVER ÖPPEN ELD ›

Här kommer tips på två enkla och supergoda saker att förbereda hemma och sedan tillaga över öppen eld. Det går jättebra att tillaga på grillen också.

 

INBAKADE KORVAR

Färdigköpt Pajdeg (1 rulle, ca 200 gram räcker till 10 korvar)

Grillkorv

 

Skär pajdegen i långa remsor. Vira degremsorna runt korvarna. Nyp ihop degen ute i ändarna så den sitter ordentligt. Lägg i en påse. När det är dags att grilla träs korvarna på pinnar och grillas tills degen fått fin färg.

inbakadkorvgrillakorv

GOTT I STRUT

Glasstrutar

Choklad i alla möjliga smaker och varianter

Marshmallows

Kakor

Bär

Frukt

gottgodisbuffe

Här är det smaken som avgör vad som stoppas ner i strutarna. När strutarna är fyllda lägg dom i grillfolie. Lägg foliepaketen på grillgaller och vänta tills härligheten smält. Tänk på att innehållet blir väldigt varmt så låt strutarna svalna en stund innan barn får dom.

glasstrutgrilla

Att få fylla sin egen strut kan vara en väldigt mysig aktivitet på kalas eller fester. Märk folien med namn så är det lätt att hålla reda på vilken strut som är vems.

En ljuvlig efterrätt!

efterrättpågrillen

TÄNDKOTTAR

Tändkottar är suveräna att tända med. Kottarna tänds lätt och brinner en bra stund så brasan hinner ta sig.

Du behöver:

Torra kottar

Stearin (t.ex. ljusstumpar)

Paraffinljus är en riktig miljöbov så använd inte det! Svanenmärkta stearinljus är det allra bästa.

Lägg stearinet i en glasburk eller metallburk som du inte är rädd om. Ställ burken i vattenbad i en kastrull. Sätt på plattan och vänta tills stearinet smält. Doppa ner kottarna i stearinet och lägg dom på bakplåtspapper/tidningspapper för att torka en stund. När kottarna torkat doppar du igen. Doppa bara snabbt och ta sedan upp kotten direkt, annars smälter stearinet som torkat bort. Det brukar vara lagom att doppa kottarna 3-4 gånger.

eldkottar

Det går att använda tändkottar när man tänder i kaminer men tänk på att det inte är bra om stearin smälter ner i kaminens spjällsystem som då kan bli obrukbart.

NÄRING TILL SNITTROSOR ›

En bra blomnäring till snittrosor gör du genom att blanda varmt vatten (ca 50 grader), en sockerbit och en tesked ättika i vasen. Nu håller sig rosorna friska och fina länge. Byt gärna ut vattnet och gör ny näring varannan dag för ännu längre hållbarhet. Nya snittytor mår rosorna jättebra av. Rosor och andra snittblommor med hårda stjälkar mår bäst av långa snett skurna snittytor, då kan dom ta upp näring lättare. 

 

PERMANENT PENNA PÅ WHITEBOARDTAVLA ›

Stryk en vattenlöslig penna med små gnuggande rörelser över de streck som skrivits med den permanenta pennan. Den vattenlösliga pennan kommer lösa upp det som skrivits med den permanenta. Sedan är det bara att torka bort. Låt inte den permanenta färgen sitta för länge utan gör så här så fort som möjligt.

 

PIFFA UPP PRYDNADSKUDDAR ›

prydnadskudde

Ett billigt och enkelt sätt att förgylla prydnadskuddar på är att dekorera dom med broscher. Bara att fästa fast en brosch eller flera och vips så har du en ny prydnadskudde.

Att knyta fast ett sidenband runt kudden och göra en rosett är ett annat tips.

PLOCKA BLOMMOR ›

Ha gärna med dig en vas sax när du plockar blommor. Vissa blommor har stjälkar som är svåra att få av med bara händerna och stjälkarna mår bäst av att inte tryckas ihop. 

Om du plockar blommorna tidigt på morgonen så står dom sig längre. 

Ta bort blad som kommer hamna under vattenytan i vasen. 

Snitta om blommorna precis innan du sätter dom i vatten så tar dom upp vattnet lättare.

Blommor med mjuka stjälkar sätts i kallt vatten och blommor med hårda stjälkar i varmt vatten. Blandbuketter sätts i ljummet vatten. 

Byt vatten till buketten minst varannan dag och snitta samtidigt om stjälkarna. 

PROBLEM MED MYROR ›

Mixa pocornkärnor så det blir ett fint pulver. Lägg ut pulvret i små högar där myrorna hålls. Efter ett par dagar är myrorna borta.

RÄDDA GAMMAL TEJP ›

Har tejpen blivit torr och inte fäster lika bra längre? Prova värma rullen på högsta effekt i mikron i 10 sekunder.

REFLEX I NYCKELKNIPPAN ›

Om du fäster ett reflex i nyckelknippan så är den lättare att hitta om du skulle tappa den i mörkret. En fördel till är att du alltid kommer ha ett reflex med dig ifall du går på mörka vägar. Kom ihåg att byta ut reflexen ibland då reflex slits och förlorar sin funktion efter ett tag.

 

RENGÖRA CD och DVD-SKIVOR ›

Fukta en mjuk trasa med lite ättika och torka av dina cd-skivor. 

RENGÖRA SILVERFÖREMÅL ›

Täck botten på t.ex diskhon eller en bunke med aluminiumfolie. Häll sedan en matsked salt och en matsked bakpulver i bunken. Koka upp vatten och häll ner i bunken så mycket så vattnet täcker det som ska bli rent. Lägg i silvret och låt det ligga i ca 10 minuter. Skölj sedan under rinnande vatten och torka föremålet torrt. Nu glänser det!

RENGÖRA TRÄTRALL OCH TRÄDÄCK ›

Blanda 1 dl såpa med 10 liter vatten och skura med en skurborste. Såpa är inte skadligt för miljön som många andra rengöringsmedel är.

 

RENGÖRA TVÄTTMASKIN ELLER DISKMASKIN ›

Häll 1 ½ dl Ättika (24%) rakt ner i tvättmaskinstrumman och kör i gång ett varmt program, gärna 95 grader. På det här sättet blir maskinen ren från avlagringar och ingrodd smuts.

Vill du få diskmaskinen ren och fin så häller du 1dl Ättika (24%) i diskmedelsfacket och kör i gång det varmaste programmet. Lätt och smidigt!

 

RENSA HÄNGRÄNNOR ›

Klipp av botten på en stor petflaska, forma en skopa med hjälp av saxen. Passar perfekt i rännan och förmultnade löv och annat blir lätt att skopa bort.

 

REPA I LÄDER ›

Har du fått en rispa på skinnsoffan, läderskorna eller skinnväskan? Gnugga tandkräm på repan så försvinner den.

REPOR PÅ GLAS ›

Ta tandkräm och gnugga på reporna. Torka sedan med fuktig trasa.

 

RIKLIGARE BLOMNING PÅ KAKTUSAR ›

Om du blandar krossat tegel i jorden till dina kaktusar så brukar de blomma rikligare.

ROSTIGA VERKTYG ›

Blanda vatten (processen går fortare med varmt vatten) och citronsyra i ett plastkärl. 100 g citronsyra är lagom till ca 1,5 liter vatten. Lägg i de rostiga verktygen och låt ligga tills rosten är borta. Tiden är beroende på hur rostiga verktygen är. Det är inte säkert att glansen finns kvar under rosten men verktyg som inte är rostiga är roligare att arbeta med.

ROSTMÄRKEN PÅ BADKAR OCH HANDFAT AV METALLFLASKOR ›

Vissa skönhetsartiklar i metallflaskor börjar rosta under när dom kommer i kontakt med fukt. För att slippa fula ringar av rost som ibland kan vara svåra att få bort på handfat och badkar så kan du måla genomskinlig nagellack på kanterna under flaskan. 

SÄTTA UPP TAVLOR ›

Underlätta när du sätter upp tavlor genom att applicera en klick tandkräm där spiken ska sitta. Då är det bara att trycka tavlan mot väggen där du vill ha den. Sedan sätter du bara spiken där tandkrämen gjort avtryck på väggen.

sättaupptavla

SILICAPÅSAR ›

Ni vet de små vita pappåsarna med små kulor inuti som ligger med när man köper saker av olika slag. Kasta dom inte! Det finns massor av användningsområden för dom. Förvara dom i en lufttät burk medan de väntar på att användas. Här kommer några tips:

Om du råkar tappa din MOBIL i vatten. Ta ur batteriet och simkortet så fort som möjligt. Torka av dom och mobilen så mycket du kan. Lägg sedan mobilen, simkortet och batteriet tillsammans med silicapåsar (så många som möjligt). Låt ligga så länge det bara går.

Lägg en eller flera silicapåsar på instrumentbrädan i bilen. VINDRUTAN kommer då bli mindre immig.

Ha alltid några silicapåsar i TRÄNINGSVÄSKAN, det tar bort dålig lukt.

FRÖN ska i de flesta fall förvaras torrt och svalt. Lägg en silicapåse vid fröpåsarna så hålls dom torra.

När du ska TORKA BLOMMOR så är det bra att lägga silicapåsar brevid. Silicapåsarna hjälper till att suga fukten från blommorna och dom torkar vackrare.

Placera några silicapåsar i VERKTYGSLÅDAN så rostar inte verktygen lika lätt.

För att förhindra att få fuktskador på gamla BILDER och BREV så kan du förvara dom tillsammans med silicapåsar.

Har du SILVERBESTICK så är det toppen att ha ett par påsar silica där besticken förvaras. Då blir inte silvret svart så lätt.

Ha ett par silicapåsar i KAMERAVÄSKAN så immar inte kameralinsen igen när den förflyttas från en kall plats till en varm plats.

silica

SKAVDA TRÄMÖBLER ›

Gnid en Valnöt på det skavda. Oljan i nöten fyller ut det nötta och ytan blir fin igen.

SKÖTSELRÅD TULPANER ›

Se till så tulpanerna känns spänstiga och frasiga när du köper dom. Varken stjälken eller blommorna ska kännas mjuka. Köp inte för knoppiga tulpaner. Man ska ana dess färg och blomman ska inte vara helgrön.

Låt tulpanerna vara kvar i plasten som sitter runt dom i butiken. Snitta tulpanerna rakt av med vass kniv (inte sax). Ställ ner buketten med plasten i riktigt kallt djupt vatten. Efter drygt en timme kan du ta bort plasten.

Tulpaner ska inte ha mycket vatten då dricker de bara mer och blir långa och lägger sig ner. Första gången dom sätts i vatten hemma ska de dock ha rikligt med vatten någon timma. Cirka 5 cm kallt vatten är lagom att ha i vasen sedan så håller dom sig fina längre. Var dock uppmärksam så vattnet inte tar slut.

Vill du ha väldigt raka tulpaner som står rakt upp så kan du blanda 2 tsk potatismjöl i vattnet, stärkelsen hjälper dem att hålla spänsten.

Har du tillgång till någon sval frostfri plats att ställa tulpanerna på under natten så ökar du livslängden avsevärt.

Undvik att ha frukt i närheten av tulpanbuketten då det gör att tulpanerna inte står sig lika länge. Direkt värme är heller inte bra så håll dom borta från element t.ex.

Fyll på friskt kallt vatten minst varannan dag och ge dom samtidigt en ny snittyta. En tulpan växer hela tiden.

tulpaner

 

SLIPP KLADDIG FÄRGBURK ›

Sätt en gummisnodd runt färgburkens öppning så kan du dra av penseln på gummisnodden utan att kladda ner kanten på burken. 

måla

GILLA Tips & Trix på Facebook så dyker smarta tips upp i ditt flöde.

SLIPP RENGÖRING AV ROLLERTRÅG ›

Trä en plastpåse över eller klä in rollertråget med aluminiumfolie när du ska måla. Då är det bara att ta bort skyddet när du målat klart och du slipper göra rent tråget. 

rollertråg

tråg

SLÖ SAX ›

Klipp remsor i dubbelvikt aluminiumfolie med hjälp av den slöa saxen. Saxen blir vass igen!

SNIGLAR I TRÄDGÅRDEN ›

Sniglar dras till öl. Gräv ner en skål med öl så att bara lite av kanten sticker upp. Sniglarna kryper ner i burken med öl och drunknar.

SNÖ SOM FASTNAR PÅ SNÖSKYFFELN ›

Här kommer lite olika tips på hur man kan undvika att snö fastar på skyffeln när man skottar:

Ta BILVAX och stryk på båda sidorna på snöskyffeln.

Droppa på STEARIN på skyffelns båda sidor och värm sedan med en varmluftspistol eller hårtork.

Spraya skyffeln med KLARLACK.

Ta SILIKONSPRAY och spraya på skyffeln.

skottasnö

SOTIG GLASLUCKA PÅ KAMINEN ›

Innan rengöring påbörjas ska kaminen vara helt avsvalnad! Knyckla ihop ett tidningsblad till en boll och fukta den med lite vatten. Doppa tidningsbollen i askan som är i kaminen. Gnid sedan rutan rejält med tidningsbollen och sotet skuras bort. Torka rent med hushållspapper. Vill du ha rutan riktigt skinande så avsluta med lite fönsterputs.

Om rutan sotas igen fort kan det bero på att veden som eldas inte är tillräckligt torr. Kontrollera om veden är torr genom att slå två vedträn mot varandra. Uppstår ett klangliknande ljud så är veden torr.

Ett annat sätt att ta reda på om veden är torr är att lägga ett vedträ i en tät plastpåse i rumstemperatur i några timmar. Bildas det imma i påsen är vedträet inte tillräckligt torrt.

SPARA PÅ TVÅLEN ›

Vissa tvålpumpar kommer det massor med tvål ur när man trycker. Sätt en gummisnodd nedanför pumpen så kommer det inte ut lika mycket tvål. Perfekt knep då barn ofta tar mer tvål än dom behöver.

tvål

SPILLT PÅ TAPETEN ›

Blöt Potatismjöl och badda på fläckarna. Låt torka. Borsta sedan försiktigt bort Potatismjölet med en torr trasa.

SPRID JULDOFT I HEMMET ›

Ditt hem fylls av en härlig juldoft om du lägger apelsin (det räcker med skal) och kanel i vatten. Koka upp, stäng av plattan och låt stå. En ljuvlig doft sprider sig. När doften avtar är det bara att sätta på plattan, koka upp igen och stänga av. 

Har du en öppen spis eller kamin kan du ställa den varma grytan på den så hålls innehållet varmt och sprider väldoft hela tiden.

juldoft

Kryddnejlika, äpple, stjärnanis, grankvistar, clementin och kardemumma är andra ingredienser som doftar juligt.

OBS! Lämna inte utan uppsikt så det kokar torrt!

STEARIN PÅ TEXTIL ›

Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt från ytan. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på stearinfläcken och stryk sedan på pappret. Stearinet fastnar då i pappret. Se till så att inte strykjärnet är varmare än vad tyget tål. Byt papper och stryk igen tills stearinet är borta. Färg som sitter kvar kan baddas med färglös sprit precis före tvätt.

 

STOPP I AVLOPP ›

Blanda 1 msk Bikarbonat med 1 msk Salt. Strö ner blandningen i avloppet. Häll sedan ner 1 dl Ättika (24%). Låt det fräsa i ca 10-15 minuter. Häll sedan över 3 L kokande vatten, allt på en gång. Nu är säkerligen stoppet upplöst.

SVÅRT ATT FÅ BORT KLISTERLAPPAR ›

Ta vanlig matolja och gnugga in i klistermärket. Låt det verka i några minuter. Sedan är det bara att skrapa bort det uppluckrade märket.

Att spraya parfym på klisterlappen och sedan vänta några minuter kan också hjälpa.

SVÅRT ATT TRÄ TRÅDEN PÅ NÅLEN? ›

Spraya änden på tråden med lite hårspray så blir det lätt!

 

SYREN SOM SNITTBLOMMA ›

Plocka bort bladen från syrenkvistar du ska använda som snittblommor. Bladen avdunstar så mycket vätska att blommorna vissnar fortare. Vill du ha grönt i vasen så kan du sätta i annat grönt.

När du plockat bort bladen är det jättebra att ta bort barken ca 5-10 cm längst ner på stjälken.

Använd en vass, ren kniv och skär sedan en lång snittyta på ca 5 cm medan du håller stjälken under vattenytan. När stjälken hålls under vattenytan så hinner inte snittytan torka till.      

Syrener vill ha rikligt med vatten och det bör vara varmt, ca 40-50 grader. Byt vatten varje dag och gärna ny snittyta varannan dag. 

Syrener tål inte zink så tänk på att inte sätta syrener direkt i zinkkärl. 

syrener

TA BORT KRITA FRÅN MÖBEL ›

Har någon råkat rita med krita på bordet? Ta då tandkräm på en svamp och gnugga så försvinner det.

kritapåbord

TÄNDKOTTAR ›

Sådana här tändkottar är suveräna att tända med. Kottarna tänds lätt och brinner en bra stund så brasan hinner ta sig. Dom blir också väldigt vackra att se på så förvara dom med fördel i en glasburk. Gör ett gäng eldkottar och slå in dom i cellofan eller i en glasburk så blir det en ypperlig present.

Du behöver:

Torra kottar

Stearin (t.ex. ljusstumpar)

Paraffinljus är en riktig miljöbov så använd inte det! Svanenmärkta stearinljus är det allra bästa.

Lägg stearinet i en glasburk eller metallburk som du inte är rädd om. Ställ burken i vattenbad i en kastrull. Sätt på plattan och vänta tills stearinet smält. Doppa ner kottarna i stearinet och lägg dom på bakplåtspapper/tidningspapper för att torka en stund. Efter en liten stund doppar du kottarna igen. Doppa bara snabbt och ta sedan upp kotten direkt, annars smälter stearinet som torkat bort. Det brukar vara lagom att doppa kottarna 3 gånger.

Det går att använda tändkottar när man tänder i kaminer men tänk på att det inte är bra om stearin smälter ner i kaminens spjällsystem som då kan bli obrukbart.

tändkottartändkottar

tändkotte

bomullspad

Om man inte har tillgång till torra kottar så kan man doppa bomullspads i stearin. Det brukar räcka att doppa två gånger. Dom bli inte lika vackra som kottarna men fungerar på samma sätt. 

TEMPERATUR PÅ VATTNET TILL SNITTBLOMMOR ›

Blommor med mjuka stjälkar - kallt vatten ca 20 grader.

Exempel på blommor med mjuka stjälkar:
Tulpan
Dahlia
Amaryllis
Anemon

Blommor med medelhårda stjälkar - ljummet vatten ca 30 grader.
Exempel på blommor med medelhårda stjälkar:
Aster
Nejlika
Krysantemum
Lilja

Blommor med hårda stjälkar - varmt vatten ca 40-50 grader.
Exempel på blommor med hårda stjälkar:
Brudslöja
Syren
Ros
Ginst

 

En blandbukett vill ha vatten som är ca 20-30 grader.

 

TOALETTRULLAR TILL FRÖSÅDD ›

Plantera fröer i toalettrullar. Höjden på rullarna gör att sticklingarna kan utveckla långa fina rötter. Man kan vattna underifrån vilket ger bra fukt till rötterna. Sedan är det bara att plantera ner hela rullen i landet då den ändå kommer att förmultna. 

TVÄTTA FÖNSTER ›

Det här behöver du:

Hink

Vatten (ju varmare vatten desto renare blir det)

Diskmedel (diskmedel med citron eller lime tar bort fett och nikotinfläckar bättre)

Trasa eller svamp

En fönsterraka med gummiblad

Luddfria trasor (till exempel kökshanddukar eller frottéhanddukar) 

 

Häll i ett par droppar diskmedel i den vattenfyllda hinken. Doppa svampen eller trasan i vattnet och gnugga hela rutan ordentligt. Svampen/trasan ska vara ordentligt fuktig men inte så vattnet rinner över rutan. Upprepa vid behov.

Torka av kanten högst upp på fönstret med en ren luddfri trasa. Dra av allt vatten med rakan.  Torka av gummit på rakan med en torr trasa efter varje drag. 

Gå över rutan flera gånger med fönsterrakan, med lite överlappning. Sista dragen gör du på helt torrt fönster. 

Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med torr, luddfri trasa. Klart!

 

Tvätta aldrig fönster i starkt solsken. Vattnet på rutan torkar då för fort och det blir fula ränder. 

Häll T-röd eller spolarvätska i vattnet om du tvättar fönster när det är minusgrader ute. Ungefär en ½ dl är lagom till 5-8 dl vatten om det är några grader kallt. Är det kallare behövs lite till. 

Svåra fläckar som t.ex. målarfärg blöter du först och sedan skrapar du försiktigt med ett rakblad. 

Använd en bra fönsterraka med raka kanter av gummi. När gummiskrapan inte används är det bra att förvara den i en plastpåse så håller gummit längre. 

När du skrapar av fönstret med gummiskrapa, ta då för vana att alltid dra lodrätt på utsidan och vågrätt på insidan. På sätt sätt vet du direkt vilken sida du behöver åtgärda om det blir ränder. 

TVÄTTEN MINDRE STATISK ›

Rulla ihop en aluminiumboll (ca 4 cm i diameter) av aluminiumfolie och lägg i torktumlaren tillsammans med tvätten. Då torkar tvätten fortare och statisk elektricitet försvinner.

TVESTJÄRTAR I BREVLÅDAN ›

Strö lite vitpeppar i botten på brevlådan så håller sig tvestjärtarna borta.

 

UNDVIK ATT SLÅ DIG PÅ TUMMEN NÄR DU SPIKAR ›

Speciellt små, tunna spikar kan vara svåra att hålla utan att slå sig på fingrarna. Håll då spiken med en klädnypa eller med en kam så minskar du risken.

UNDVIK BORRDAMM ›

Sätt en vikt post-it-lapp på väggen under det tilltänkta hålet så samlar post-it-lappen upp skräpet som blir av borrandet.

Ska du borra i taket är det toppen att göra ett hål i botten på en pappmugg och trä på den på borren. Då samlas dammet i muggen.

UNDVIK BRAND ›

Skölj alltid av tändstickan i vatten innan du kastar den i papperskorgen så undviker du risken att någonting i papperskorgen tar eld.

 

 

UTEMÖBLER FÖRLORAT GLANS ›

Har dina utemöbler i trä förlorat sin glansighet? Koka upp ½ liter vatten. Lägg i två tepåsar och låt dra i 10 minuter. Låt svalna. Fukta sedan en trasa med teet och torka över trämöblerna. Nu kommer träets naturliga färg och glans framträda.

VÄRMELJUS UTE I KYLAN ›

När det är kallt ute så brinner värmeljusen inte så länge utan när ljuset slocknat så är det ofta stearin kvar i metallbehållaren. Känner Ni igen det?

Ett sätt för att få ljuset att brinna längre är att "klä in" (inte för tunt) metallbehållaren i ugnsfolie. Då håller ljuset värmen lättare och lågan orkar med att få stearinet att smälta. Ju kallare det är desto svårare är det för hela ljuset att smälta. Glöm inte att återanvända folien till nästa ljus.

värmeljus

VAS I VAS ›

Om man ställer en mindre vas i en större vas så kan man dekorera mellanrummet på ett effektfullt sätt. 

vasivas

vaspåsk

VATTENRINGAR PÅ TRÄMÖBLER ›

Ta en frottéhandduk med tandkräm på. Gnugga försiktigt fläcken med tandkrämen tills fläcken är borta.

VATTENSPRIDARE AV PET-FLASKA ›

Det är enkelt att göra vattenspridare av en PET-flaska.

Lägg PET-flaskan ner och gör små hål med en spik, potatissticka eller liknande. Det bör inte vara några hål nedåt, alltså mot underlaget då det kommer resultera i en pöl under flaskan. Stick in vattenslangen någon decimeter i flaskan och tejpa igen öppningen. Nu är det bara att sätta på vattnet. 

egenvattenspridare

 

VEKE SOM ÄR SVÅR ATT NÅ ›

Tänd eld på ett spagettistrå. Då fungerar spagettin som en lång tändsticka.