Tips & Trix
ALGER I AKVARIUM ›

Alger är ett gott tecken på att akvariet är i balans. Men för mycket alger är inte bra och inte vackert att se på. Här är en checklista på olika typer av alger och vad som orsakar dom.

GRÖNALGER - Är de vanligaste algerna. Dom sitter hårt på akvarierutorna och behöver tas bort med algskrapa eller rakblad. Orsaken till grönalger är oftast att det är för mycket ljus i akvariet. Dra ner antalet ljustimmar till max 9-10 timmar per dygn. Står akvariet i direkt solljus kan det vara en orsak till att det blir mycket grönalger. Skaffa ett par algätare till. 

BRUNALGER - Små bruna fläckar på akvarierutorna som lätt kan tas bort med en svamp. Brunalger bildas när det är för lite ljus i akvariumet. Öka antalet ljustimmar per dygn.

TOFSALGER/SKÄGGALGER - Dessa alger ser ut som små tofsar och sätter sig på etc. stenar, rötter och växtblad. Tofsalger/skäggalger är de svåraste algerna att bli av med. De bildas när det finns för mycket näring i vattnet. Oftast p.g.a fiskarna fått mer mat än dom klarar att äta upp på en gång eller för få vattenbyten. Mata inte fiskarna med för mycket mat åt gången och byt vatten oftare i akvariet. Plantera gärna snabbväxande växter (t.ex. Cabomba) i akvariet som tar näring från algerna. Vid extrem algblomning måste speciella preparat användas. Rådfråga i din zoobutik. 

BORTSPRUNGEN HUND ›

Ta ett klädesplagg som husse eller matte använt i minst en dag (ju längre desto bättre), så den försvunna hunden kan spåra doften. Ta med klädesplagget till platsen där du senast såg hunden och lämna det där. Har hunden t.ex. en korg eller leksak som den gärna använder så ta med det också och lägg på platsen. Du bör sätta upp en lapp vid sakerna där du förklarar varför sakerna ligger där så ingen plockar bort dom. Ta även med en skål med vatten då hunden säkerligen är törstig. Ta dock inte med någon mat då detta kan locka andra djur till platsen. Gå tillbaka till platsen regelbundet för att se om hunden kanske är där.

DJURHÅR PÅ MÖBLER OCH MATTOR ›

Dra över möbeln eller mattan med en gummiskrapa. Håret följer med och blir ihopsamlat i en klump som bara är att plocka upp och kasta.

Att dra handen över möbeln eller mattan när du har en diskhandske på dig är också ett tips.

FÅ BORT "VÅT HUND" LUKT ›

För att snabbt bli av med "våt hund" lukt så kan du strö bikarbonat över pälsen och sedan borsta ut det i pälsen. Bikarbonat är inte farligt för hunden att varken ha i pälsen eller få i sig.

FÅ BORT DJURHÅR FRÅN KLÄDER ›

Ett tvättips till er som har kläder med djurhår. Släng i ett par skumgummitvättlappar (ofta gula) i tvättmaskinen tillsammans med tvätten, en hel del hår kommer fastna på tvättlapparna.

 

FÄSTINGAR ›

Ett väldigt bra tips är att rolla hunden med en klädvårdsrulle direkt efter att ni varit ute. Fästingar som fortfarande klättrar i pälsen fastnar då i tejpen.

Det fungerar lika bra på katter. Tänk bara på att klistret på rollern inte får vara för klistrigt om du ska rolla en långhårig katt, då kan katten få ont.

När det fastnar fästingar på rollern se till att döda dom så du inte bara stoppar ner klisterpappret i papperskorgen.

 

FETTSVANS PÅ KATT ›

Sära på svansens päls och strö över potatismjöl. Potatismjölet suger upp fettet. Upprepa en eller flera gånger varje dag.

 

FYLLA AKVARIUM ›
Tvätta allt (sand, grus, stenar, rötter...) NOGA innan du stoppar ner det i akvariet. På så viss minskar du risken att vattnet blir grumligt när du fyller akvariet med vatten. 
Lägg en assiett på gruset/sanden och rikta vattenstrålen mot assietten när du fyller akvariet så rörs inte gruset/sanden upp. 
fyllaakvarie
GULA FLÄCKAR PÅ HÄSTENS PÄLS ›

När hästar ligger ner i boxen får de lätt gula fläckar i pälsen. Blöt fläcken med vatten och gnid sedan i den med potatismjöl. Vänta en stund och borsta sedan bort det torra potatismjölet med ryktborsten.

 

HÅLL TORRFODER FRÄSCHT ›

Speciellt under sommarmånaderna är risken stor att djurens torrfoder blir härsket. Att köpa mindre säckar är oftast mycket dyrare än att köpa stora. Ett tips är att förvara en del av torrfodret i frysen. Då blir inte maten skämd i värmen och man slipper foderkvalster. Se till så torrfodret inte är för kallt när du ger det till djuret.

HÅLLA KATTER BORTA ›

Täck över sandlådor med nät, fiberduk presenning eller lock av något slag.

För att skydda dina rabatter kan du lägga ett nät över rabatten när du planterar. Blommorna kommer upp genom nätet, men katten hindras att gräva i rabatten. Du får inte sätta något i rabatten som kan skada barn, katter eller andra djur.

Myggfönster och dörrar med inbyggt myggnät låter luften komma in men håller katten ute. Även enklare myggnät som fästs med kardborre upptill och tyngder nedtill i dörren kan minska risken för att katter tar sig in.

Citronpeppar, citronsyra och vitpeppar kan vara bra för att hålla katter borta. Även apelsinskal, pomeransskal och kaffesump kan läggas ut då doften ogillas av en del katter. Att stänka lite parfym, upplöst C-vitamin (ett rör på 10 l vatten) eller vitlöksvatten på jorden gillas oftast inte heller av katter då doften inkräktar på deras revir. Rosmarinolja är en annan för människan välgörande men för katter avskräckande doft. Alla dessa åtgärder kan behöva upprepas efter regn.

Plantera tibast i trädgården, en väldoftande (dock inte för katter) prydnadsbuske som blommar på bar kvist och är en giftig lövfällande liten buske.

Om du är på plats kan du spruta lite vatten på katten när den kommer in på din uteplats. En sprayflaska men liten stråle räcker, du får inte skada katten! Vatten är effektivt eftersom katter inte tycker om överraskningar och lär sig fort att undvika din uteplats. Även en tillbringare eller hink med vatten är effektivt. Naturligtvis måste det användas med förstånd och varmt vatten får du inte kasta på något djur.

Man kan köpa en elektroniska avskräckare med justerbart högfrekvent ljud och rörelsevakt och placera i trädgården. Apparaten skrämmer bort katter, hundar eller småvilt. Avskräckaren hindrar djuren att komma för nära utan att skada dem med några kemikalier eller störande lukter.

HUND I VARM BIL ›

Hundar blir snabbt överhettade då dom inte svettas på samma sätt som oss människor. När det är varmt behöver en hund flåsa, kunna söka sig till skugga och ändra ställning ofta för att kyla ner sig. En hund som flåsar kraftigt kan få svårt att syresätta kroppen.

Även om solen inte skiner rakt på bilen kan den bli mycket varm. Tänk på att även om du ställer bilen i skugga så kan solen förflytta sig snabbt och bilen hamna i sol. Att veva ner rutorna lite grann hjälper inte. Redan efter 20 minuter i en för varm bil kan en hund få dödliga skador!

I första hand bör du undvika att förvara djuret i bilen. Behöver du ta med hunden i bilen så undvik varma sommardagar. Åk istället tidig morgon eller kväll. Ställ bilen i total skugga där det inte är någon risk att solen tittar fram. Ha hunden i bagageutrymmet med säkra grindar och helt öppen lucka.

Att lämna sitt djur i en het bil är straffbart! Är ett djur instängt i en bil en varm sommardag har allmänheten rätt att handla i nöd om djuret ser ut att må akut dåligt. Ring Polisen på telefonnummer 114 14 om du inte snabbt kan hitta ägaren. Är djuret i omedelbar fara? Krossa en ruta! Tidiga tecken på värmeslag hos hund är att hunden börjar flåsa, få röda munslemhinnor, blir allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk. En hund med värmeslag bör flyttas till skugga, få frisk luft och friskt vatten omedelbart och sedan tas till veterinär för undersökning.

En sak till... Bind inte fast djur i dragkroken! Behöver bilen förflyttas snabbt och man i all hast glömmer att djuret är bundet i bilen kan det sluta mycket olyckligt.

tempbil

DELA detta inlägg allt vad ni kan så fler blir medvetna om riskerna!

HUND MED DÅLIG ANDEDRÄKT ›

Först och främst bör du ta en ordentlig titt i din hunds mun så det inte är något sår eller en tand som är dålig. För att neutralisera dålig andedräkt kan du strö persilja på hundens mat.

HUND MED GASER ›

Har din hund perioder då den har mycket gaser och fiser ofta. Ett tips är att ge hunden lite Proviva på hundmaten 1 gång per dag. Knappt en deciliter per dag brukar vara lagom för en mellanstor hund.

HUND SOM ÄTER FÖR FORT ›

Har du en hund som äter för fort? Lägg en boll i matskålen så hunden behöver putta runt på bollen för att komma åt maten.

HUND SOM RYMMER ›

Det är väldigt dumt att springa efter en hund som rymt. Hunden kan då tro att du leker tafatt eller känner sig jagad och springer då ännu fortare.

Lägg dig istället raklång ner på marken. Hunden kanske undrar vad du håller på med och blir nyfiken och kommer tillbaka för att se efter. Du kan också sätta dig på marken och kura ihop dig till en boll. Detta beteende kommer säkert hunden tycka är underligt och kommer då för att se efter vad du gör. Sitt helt stilla och göm ansiktet i händerna. När hunden förhoppningsvis kommer för att se att allt står rätt till med dig så kan du försöka få tag i halsbandet. Om du spelar skadad så kommer säkert hunden också för att se så allt är ok med dig. Ett annat tips på vad man kan göra om en hund rymmer är att springa i motsatt riktning som hunden. Istället för att du jagar hunden, låt hunden jaga dig. Många hundar älskar att leka tafatt.

 

HUSKUR MOT FÄSTINGAR ›

HUSKUR MOT FÄSTINGAR

1 liter Vatten

ca 10gram Rosmarin eller Timjan

1 msk Vitvinsvinäger

1 Vitlöksklyfta

lite Citronsaft

Koka upp vattnet tillsammans med hackade vitlöksklyftan. Häll i Rosmarin/Timjan och låt dra i minst en timme. Sila sedan bort kryddan och vitlöken. Tillsätt vitvinsvinägern och citronsaften. Häll blandningen i en sprayflaska.

Spraya blandningen på din hund före varje utomhusvistelse, speciellt runt ben, mage, svans och vid öron. Akta ögonen!

 

Ett annat väldigt bra tips är att rolla hunden med en klädvårdsrulle direkt efter att ni varit ute. Fästingar som fortfarande klättrar i pälsen fastnar då i tejpen.

ISTÄLLET FÖR DJURSHAMPO ›

Ett skonsamt sätt att tvätta din hund eller katt på är att använda såpa. Såpan torkar inte ut huden och det är inte farligt för djuret att slicka i sig.

KATT SOM KLÖSER ›

Ta en trasa med ättika 24% och stryk på möbeln där katten klöser. Det håller katten borta från att klösa där.

Se till så katten har minst en klösbräda där den får klösa. Det ligger i en katts natur att klösa och vässa klorna.

KATTGRÄS ›

Katter älskar kattgräs. Förstå vad mysigt för din innekatt att ha en liten minigräsmatta inomhus. Du behöver t.ex. en bricka modell större eller något annat med kant. Sedan fyller du på med jord och följer anvisningarna på påsen med kattgräs. Ställ undan tills gräset kommit upp. Tänk på att ha gräset på en plats som inte är allt för mörk, då vissnar gräset. Vattna inte för mycket då ruttnar rötterna då det överblivna vattnet inte har någonstans att ta vägen. 

KATTLÅDA ›

Strö bikarbonat i botten på kattlådan när du rengjort den. Då kommer inte kattlådan lukta lika illa. Om du tycker kattlådan luktar illa även fast det är relativt nybytt i lådan går det även bra att strö bikarbonat uppepå kattsanden. Bikarbonat är inte farligt för katterna.

Tänk på att aldrig rengöra kattlådan med rengöringsmedel med citrondoft. Katter vill inte kissa där det luktar citron. Om katten däremot kissar utanför lådan är det bra att rengöra med citrondoft där då det får dom att inte vilja kissa där igen.

Har du problem med att kattsanden sprids långt utanför lådan är ett tips att lägga en dörrmatta framför lådan. Kattsanden stannar då på dörrmattan.

KLIPPT I PULPAN ›

Om du råkat klippt lite för långt in vid kloklippning och det börjar blöda kan du badda torrt potatismjöl på klon för att stoppa blödningen.

Ta alltid det säkra före det osäkra när du klipper klor på djur och håll dig en bra bit från pulpan.

KYLANDE SYSSELSÄTTNING FÖR HUNDAR ›

Det är viktigt att se till så hundar inte blir överhettade när det är varmt ute. Hundar måste alltid ha tillgång till skugga!

Ett smart sätt att kyla ner hunden på samtidigt som man gör den sysselsatt är att frysa in leksaker, hundben eller hundgodis i ett isblock.

Ta bara en burk i lämplig storlek och lägg i det din hund gillar, fyll på med vatten och in i frysen.

varmthund

MYGGFÄLLA ›

2 dl varmt Vatten

½ dl Farinsocker

1 gram Jäst

1 st 1,5L-2L PETflaska

Skär PETflaskan i hälften. Måla eller klä in nedre delen av flaskan i något svart. Myggor dras till den svarta färgen.

Blanda farinsocker med det varma vattnet. Låt det svalna. Häll sedan blandningen i botten på den itu skärda flaskan.

Tillsätt jästen. Du behöver inte blanda. Nu skapas koldioxid som myggor dras till.

Sätt överdelen av flaskan upp och ner i bottendelen, tejpa ihop de två delarna.

Byt ut lösningen varannan vecka eller gör helt nya myggfällor. Har ni mycket mygg, gör många fällor!

 

RÅDJUR I RABATTEN ›

Äter rådjuren upp dina växter? Köp en billig, hård tvål som doftar skarpt. Hyvla vid rabatten och låt ligga. Upprepa gärna efter regnperiod.

RENGÖRA SADEL OCH SELDON ›

Det går utmärkt att rengöra sadlar och seldon med såpa. Såpan torkar inte ut lädret.

RENGÖRING AV SMÅDJURS BURAR ›

Använd såpa när du rengör buren till ditt djur. Såpa är inte skadligt för djuren till skillnad mot många andra rengöringsmedel med kemikalier i.

SELFIE TILLSAMMANS MED HUNDEN ›

Att få till en bra selfiebild tillsammans med hunden kan vara svårt. Lägg en hundgodis vid kameran så går det säkert lite lättare :)

SKOTTRÄDDA HUNDAR OCH KATTER ›

Djurens känsliga öron uppfattar smällarljud som en intensiv smärta.

Ordna ett rum till djuret där det känner sig tryggt. Lägg in sovkorg, filt, leksaker eller andra ting djuret känner trygghet av. 

Häng för fönster med filtar, madrass eller annat ljudisolerade material som kan minska ljudet från smällare. Även blixtrandet från fyrverkerierna kan skrämma djuret. 

Ha rummet upplyst. 

Sätt på musik som lugnar djuret och samtidigt tar bort eller iallafall distraherar ljudet från smällarna. Musiken får inte vara för hög så det blir jobbigt för djuret. 

Sätt fetvadd eller bomull i öronen på djuret inför tolvslaget för att dämpa ljudet från smällare. Vänj gärna ditt djur med att ha fetvadd eller bomull i öronen då och då innan nyår. 

Ge hunden ett köttigt märgben i god tid innan tolvslaget. Fyll gärna ett ihåligt märgben med leverpastej och lägg in det i frysen några timmar så leverpastejen tar en stund att få ut och hunden hålls aktiverad under de värsta smällarna. 

Du själv bör ignorera smällandet helt. Beröm inte och ömka inte djuret. Du sänder då ut signaler till djuret att det finns en anledning att vara rädd eller känna oro. Låtsas om att du inte hör smällandet och lek gärna med djuret under tiden. 

Rasta alltid hunden i koppel tiden runt nyår och påsk. Då minskar risken att hunden rymmer ifall den blir rädd om någon plötsligt smäller av en smällare. Kör gärna iväg med bil en bit bort från tätbebyggt område och rasta hunden så är risken mindre för smällare. 

Rasta hunden tidigt på nyårsafton innan de flesta av smällarna har börjat. Behöver hunden rastas närmre inpå tolvslaget, gå bara utanför dörren och gå in så fort den gjort sina behov.  

Håll utekatter inne under nyårsafton. 

Ett djur som är skotträdd får inte vara ensam under nyår!

Till sist en uppmaning till alla ni som tänker skjuta fyrverkerier på nyår. SMÄLL VID TOLVSLAGET! Då kan djurägare vara beredda och skydda sina djur från obehagliga upplevelser på grund av rädsla. 

golden

SVAMP I ÖRONEN ›

Har din hund tendens att få svamp i öronen? Fukta en bomullstuss i äppelcidervinäger och torka rent örat då och då.

 

SVAMP I TASSARNA HOS HUND ›

Var uppmärksam på rödaktiga missfärgningar eller irritation på trampdynor och mellan tårna hos hunden. Det kan vara svampinfektion. Prova denna huskur om din hund drabbats av svampinfektion:

Ta 1 msk Atamon i 2 dl Vatten. Sätt hundens tassar i lösningen ett par minuter. Torka noggrant efteråt. Gör detta dagligen i en vecka.

Atamon är ett konserveringsmedel som går att köpa i livsmedelsbutiker.

TIDSFÖRDRIV FÖR KATT ›

Ta en äggkartong och klipp bort locket. Lägg kattgodis i groparna där äggen stått och låt kissen få fiska upp godisarna med tassarna. 

aktiverakatt

Låt dina vänner ta del av detta tips, klicka på DELA-knappen här nedan.

VAR RÄDD OM HUNDENS TASSAR ›

Tänk på att hundars trampdynor är känsliga. En het sommardag när solen gassar så blir vissa vägar stekheta. Kan du inte gå barfota själv för att det är för varmt, låt inte hunden göra det heller. Riktigt varma dagar är det bra att gå ut med hunden tidigt på dagen och senare på kvällen när solen inte är lika stark.