Tips & Trix
"LASERBANA" ›

Gör en "laserbana" som barnet ska ta sig igenom utan att komma emot snörena.

Fäst snören av något slag kors och tvärs. Stolar är smidigt att ställa ut som en bana. Ställ stolarna så ryggstöden står ut från banan då stolar oftast vippar lättare åt det hållet. 

Man kan fästa t.ex. bjällror på trådarna så det låter om man kommer emot.

OBS! Lämna inte barn ensamma med denna lek. Band och snören innebär alltid en stryprisk.

laserbana

intenudda

Vi använde rött presentsnöre till denna bana.

ANGRY BIRDS KALAS ›

Här kommer inspiration till ett Angry Birds Kalas: 

inbjudanangrybirds

Inbjudningskorten. Födelsedagsbarnet målades till favoritkaraktären Red i Angry Birds the movie. Vi tog kort och la till text på bilden. Sedan beställde vi fotokopior som vi skickade till gästerna. 

angrybirdskalas

Vid dörren satte vi upp en bild som välkomnade kalasgästerna. Bilden laddade vi ner från internet, skrev till personlig text och skrev ut med hjälp av skrivaren. Vi stoppade pappret i en plastficka innan vi satte upp den med dubbelhäftande tejp. 

Angrybirstshirt

Födelsedagsbarnet passade in i temat :)

angrybirdsdryck

Grön krusbärsläsk fick agera välkomstdrink. Bilder på Bad Piggies sattes fast på glasen med hjälp av limpistol, dubbelhäftande tejp går lika bra. 

dukningangrybirds

Dukningen gick i blått och rött. Röda och blåa ballonger satt i rader över bordet. 

grisgurkor

Gurkskivor blev till grisnäsor med hjälp av ett sugrör. Bild på en gris för att förtydliga.

slangbellaangrybirds

En slangbella på Angry Birds kalaset kändes givet :) Ett nedslaget jordankare med en regel i är grunden för slangbellan. I reglarna sitter en cykelslang som är väl fastsatt med brickor och skruv. För oss fungerade en studsboll i lagom storlek bäst att skjuta iväg. Ett gäng kartonger att skjuta ner. Gröna bollar som vi målade grisansikten på med vattenfast tusch fick agera grisar.

angrybirdstårta

Angry Birds figurer köpta i leksaksaffär dekorerades tårtan med. Grillpinnar limmades fast under figurerna som sedan stacks ner i tårtan. Slangbellan är gjord av glasspinnar och en gummisnodd. Godisägg sattes ihop med hjälp av kristyr. 

smällabadpiggies

Dagen innan kalaset blåstes ett gäng gröna ballonger upp. På en del av ballongerna målade vi grisansikten med en permanent tuschpenna. Vi förvarade ballongerna i stora sopsäckar tills det var dags att leka med dom. Vi hällde ut alla ballonger på studsmattan. Barnen fick sätta på sig hörselkåpor för att skona hörseln. Nu var det dags att smälla alla ballonger! 

Smällaballonger

En hit hos barnen!

angrybirdsgodis

När barnen hjälpt till att samla ihop alla smällda ballonger fick dom Angry Birds godis.

fågelbo

Det här fågelboet är gjort av salta pinnar och godisägg. Ett tips är att ställa ett glas uppochner i mitten av tallriken. Lägg salta pinnar runt glaset. När du är nöjd med mängden salta pinnar lyfter du försiktigt bort glaset och häller godisäggen i mitten.

fågelmat

ARK MED KLISTERMÄRKEN ›

Det kan vara svårt för barnfingrar att pilla bort klistermärken från ark. Dra bort det som är mellan klistermärkena så blir det mycket lättare att få bort klistermärkena var för sig.

klistermärken

ÅTERANVÄND FRUKTPÅSAR ›

Påsarna som du tar frukt och grönsaker i när du handlar är perfekta att använda som blöjpåsar. Dom är lagom stora då blöjpåsar behöver bytas ofta för att undvika dålig lukt. Kom ihåg att inte knyta påsarna för hårt i butiken så du lätt får upp dom när du kommer hem.

ÅTERBRUKA CHOKLADKALENDER ›

När alla luckor öppnats och chokladen är slut är det kul att använda det som är kvar av chokladkalendern. 

chokladkalender

Plastinsatsen som chokladbitarna legat i brukar nästan alltid vara utformad i roliga mönster. Klipp den i 2 eller fler bitar så är det lättare att handskas med. Fyll med vatten och ställ in i frysen. Isbitarna blir superfina! 

Hur häftigt är det inte med t.ex. Spindelmannen-isbitar när sommaren kommer? :)

spindelmannen

Klipp ut alla fina bilder inuti kalendern så kan barnen pyssla med dom. 

 

Smält choklad i vattenbad. Låt den svalna lite, häll sedan chokladen i formarna och låt stelna. Egengjorda chokladbitar :)

 

Använd formarna vid gips eller betonggjutning. 

 

Klipp ut formarna en och en. Låt sedan barnen använda formarna när dom leker med t.ex. trolldeg, Play Doh eller annan deg. 

 

Använd formarna när du bakar småkakor.

ÅTERBRUKA TUSCHPENNOR ›

Har ni tuschpennor som torkat eller sjunger spetsarna på sista versen? Kasta dom inte! Ta av korken på pennorna och ställ dom i lite vatten. Vänta några dagar. När vattnet färgats så går det utmärkt att att måla med det färgade vattnet. Det blir härliga transparenta färger.

återbruka

återbrukatuschpennor

Det färgade vattnet räcker till många målningar. Förvara i t.ex. barnmatsburkar med lock. Dunstar vattnet bort mellan gångerna är det bara att fylla på lite nytt och blanda runt. Tuschpennorna behöver alltså inte stå kvar i burkarna. 

Du vet väl om att Tips & Trix finns på Instagram? Följ oss där! Då får du dom senaste tipsen direkt i ditt flöde :)

 

BADDEG ›

Denna deg känns som Play Doh, går att leka en stund med i badet innan den löses upp och gör så barnet blir rent. Kokosoljan gör degen smidig samtidigt som den gör ditt barns hud len.

BADDEG (lagom till ett bad)

2,5 msk Potatismjöl eller Maizena

1 tsk Barnvänlig duschcreme/skumbad/duschtvål/duschgel

1 tsk smält Kokosolja (annan hudvänlig olja går också bra)

eventuellt Karamellfärg

Blanda potatismjöl, duschcreme och den smälta kokosoljan i en skål. Blir degen för torr har du i lite mer duschcreme och blir den för kladdig har du i lite mer potatismjöl tills degen har en härlig konsistens. Vill du ha färgad deg har du i litelite karamellfärg. Jag brukar dela degen i två delar och färga ena degen och sedan blanda den med den ofärgade för marmorerad effekt. Använd handskar om du inte vill ha karamellfärg på händerna. Karamellfärgen kommer dock inte färga av sig på barnets hud i badet då den blir utspädd i vattnet. 

Det här receptet är lagom till ett bad. Ge INTE barnet mer deg per bad än detta recept, då blir det för mycket. Ett tips är att dela degen i tre delar och ge en bit i taget till barnet så förlänger man det roliga.

baddeg

baddeg

baddeg

degbad

OBS! Ha ALLTID ordentlig uppsikt på barn som badar. Olyckan kan vara framme så fort.

 

Katarina som har den underbara bloggen DIY Sweden har provat vårt recept på Baddeg. HÄR kan ni se hennes fina inlägg. Katarina provade också att låta degen ligga framme i 4 dagar, och torka något. Då fick degen en hårdare konsistens mer likt tvål. Det löddrade om badtvålen och det tog lite längre tid att smälta i vatten.

In och kika på denna inspirerande blogg!

baddegBaddeg

BAMSEKALAS ›

Här kommer bilder från ett Bamsekalas.

Så här såg inbjudningarna till kalaset ut:

bamseinbjudan

inbjudan

Själva honungsburken är dubbel och honungen sitter nerstucken emellan. Man drar alltså upp honungen som sitter fast i locket från burken. 

iinbjudan

Gästerna välkomnades av bamsesången och Häxan Hia Hia's magiska bål. 

bål

Krusbärsläsk med godisormar och godisspindlar.

Kalasets färger gick i bamsefärgerna blått, gult, rött och vitt.

bamsekalas

På muggarna fäste vi bamsebokmärken som vi skrev namn på så alla kunde hålla reda på vilken mugg som var vems. Vi skrev ut bilder på Bamse och alla hans vänner och gjorde vimplar av dom. 

bamsefika

Till fikat bjöds det på Lille Skutts morotskakor (drömmar med riven morot), Skalmans experimentkakor (recept schackrutor), Häxan Hia Hia's trollstavar (cake pops), Bamses honungskakor (kolakakor med honung istället för sirap) och Farmors köttbullar (chokladbollar rullade i kakao, chokladströssel funkar också).

Skalmans XYZ-saft att dricka. 

bamsetårta

bamsepussel

Barnen fick leta efter gömda pusselbitar från ett bamsepussel. När dom hittat alla bitar och lagt pusslet så fick dom en varsin dundergodisburk. 

dunderhonung

En röd plastmugg, ett runt pappersark, vit eltejp och etikett. 

Barnen hade filmstund med bamsefilmer och målade i bamsemålarböcker. 

BARN SOM TAR AV SIG BLÖJAN ›

Vissa barn tar själva av sig blöjan när det inte riktigt passar. Ett tips är att ta på dom pyjamasen eller annan heldress bak och fram så dom inte kommer åt dragkedjan/knapparna.

BLÅSA SÅPBUBBLOR I MINUSGRADER ›

En väldigt vacker aktivitet är att blåsa såpbubblor när det är minusgrader ute. Bubblorna fryser till is inom ett par minuter och det blir helt magiskt vackert. 

frystasåpbubblor

såpbubblor

såpbubbla

Dessa bilder är tagna när det var 4 minusgrader ute. Då användes köpta såpbubblor.

Ett tips är att inte blåsa såpbubblorna mot någonting utan istället blåsa en bit ut i luften och låta dom landa, annars spricker dom lätt. Prova dig fram på olika underlag.

Det är lättare att få bubblorna att hålla när det är vindstilla.

Var noga med att såpbubbelblandningen inte blir löddrig, då är det nästan omöjligt att blåsa bubblor.

På Tips & Trix Youtube-kanal finns ett videoklipp på en bubbla i minusgrader. Se klippet HÄR

Den gången blandades ½ dl diskmedel med nästan ½ dl glycerol. Då blev bubblorna hållbarare. 

BLÅSA SÅPBUBBLOR MED SUGRÖR ›

Det är kul att använda sugrör när man blåser såpbubblor. Ta ett eller flera sugrör, doppa och blås. Blåser man sakta när man använder många sugrör ihop bildas det en stor klunga av bubblor. Blåser man lite fortare blir det många små. 

såpbubblor

Vill du använda många sugrör tillsammans kan du sätta ihop dom med en gummisnodd eller tejp. 

OBS! Tänk på att små barn kanske suger in istället för att blåsa.

BLI EN KANIN ›

Att klä ut sig till kanin är kul! :) Kanske i påsk?

kanin

Här använde vi:

Pinne (glasspinne är toppen att använda då ändarna är säkrare i och med att dom är trubbiga)

3 Piprensare

1 Pompom 

Lim

Vik piprensarna runt pinnen och dra åt så dom sitter på plats. Limma fast en pompom längst upp. Forma piprensarna så dom blir som morrhår. 

kaninmask

Till denna behövdes:

1 Papptallrik

Kartong vit och svart

Pinne (t.ex. glasspinne) eller hård kartong att använda som handtag.

Sax

Tuschpenna

Klipp bort mitten från papptallriken. Klipp till öron av vit kartong och måla rosa i mitten som på bilden. Klipp remsor av svart kartong som ska bli morrhår. Limma fast morrhår på tallrikens framsida. På baksidan limmas öronen och handtaget fast.

BLOMAVTRYCK AV VÄXTSAFT ›

Använd dig av blommornas egen växtsaft och gör avtryck. Gå ut i naturen och samla in färgglada blommor.

Lägg ut blommorna på ett vitt papper. Om det inte är så noga om blommorna ligger still och håller ihop är det bara att hamra på blommorna med en hammare, sten eller något annat hårt. Vill du att blommorna ska ligga still och hålla ihop lite bättre så kan du lägga plastfolie över, trycka ner plastfolien och sedan börja slå. 

hamrablommor

Vi provade även att tejpa fast blommorna med tejp men vi gillade plastfolie bäst.

hamrablommor

Lägger du ett papper ovanpå blommorna och sedan slår så får du två färgade papper på samma gång. 

blommorpapper

hamrablommor

blommor

Superfina konstverk av naturens egna färger!

BLÖTA SKOR ›

För att få skorna att torka snabbare, häll i torkade gula ärtor i skorna. Ställ sedan skorna på något varmt ställe. När skorna är torra så häller du ut ärtorna och låter dom torka så kan du använda dom igen nästa gång skorna är blöta.

BOLLEK I MÖRKER ›

Peta in en lysstav i en innebandyboll och spela i mörker!

innebandyboll

BOLLEK MED VATTENPISTOL ›

Skjut med vattenpistol på bollar och försök göra mål.

Kan varieras på många olika sätt! Lek ensam? Två lag mot varandra? Olika mål? Samma mål? Olika färger på bollarna ger olika många poäng? 

vattenbollek

BUBBELMÅLNING ›

Färgade bubblor blir till konstverk! Låt barnen släppa loss med bubblorna och fascineras av mönstren.

bubbelmålning

Du behöver:

Glas/Mugg/Skål

Färg (vi använde karamellfärg)

Diskmedel

Vatten

Sugrör 

Papper

Häll några droppar färg, några droppar diskmedel och lite vatten i exempelvis ett glas. Ta sugröret och blås i blandningen så det bildas bubblor. Lägg/häll bubblorna på papper eller lägg papper under glaset så bubblorna bara kan välla över kanten och ner på pappret. Låt bubblorna ligga på pappret tills dom försvinner och efterlämnar härliga mönster.

Tänk på att det kan stänka så skydda kläder och omgivning.

bubbelmålning

färgadebubblor

bubblormåla

BUBBELORMAR ›

Det här är jättekul och så enkelt!

Ta en liten PET-flaska och skär/klipp av botten.

Sedan klipper du ut en cirkel av frotté som är rätt mycket större än öppningen i flaskans botten. Sätt fast frottébiten med hjälp av en gummisnodd. Det går också att trä en strumpa över öppningen. 

Häll en klick såpa/diskmedel/badskum i en skål och häll sedan på lite vatten. Nu är det bara att doppa frotteänden i skålen och sedan blåser man i flaskans öppning. Ha så kul!

bubbelorm

Detta är en rolig aktivitet året runt. 

bubbelorm

bubbelorm

Vi blandade karamellfärg i såpvattnet så ormarna fick en härlig blå nyans. Tänk på att karamellfärg kan ge fläckar på kläder som inte går bort!

OBS! Berätta för barnet att man inte ska andas in när man har flaskan mot munnen, då kan man få bubblor i munnen.

BUSKUL AVFYRARE ›

marshmallowsskjutare

Du behöver:

En toalettrulle

En ballong

Sax

T.ex. pompoms eller minimarshmallows

klippaballong

Klipp av toppen på ballongen.

träöverballongen

Trä ballongen över ena änden på toalettrullen.

avfyrare

Stoppa ner t.ex. en pompom eller minimarshmallow i rullen, skjut iväg och ha KUL! 😃 

På Tips & Trix Youtube-kanal finns en video på hur man gör. Se den HÄR

BYGG MED TOARULLAR ›

Att bygga och konstruera är roligt och lärande. Låt barnen bygga och fantisera med hjälp av toalettrullar. 

Du behöver:

Toarullar/Hushållsrullar

Sax

Färg (om du vill)

toarullar

Ta toalettrullar/hushållsrullar och klipp i olika längder.

byggamedtoarullar

Klipp bort skåror på rullarna. Vi klippte på båda sidorna på vissa och på ena sidan på andra. 

gratispyssel

Skårorna är till för att man ska kunna sätta ihop rullarna i varandra.

pysseltoarullar

Om man vill kan man måla rullarna. Sedan är det bara att bygga på!

 

FÖLJ oss gärna på Instagram! En härlig blandning av Tips & Trix för alla: KLICKA HÄR för att komma till vårt Instagramkonto.

BYGGINSTRUKTIONER TILL LEGO ›

Har du tappat bort en instruktion till ett legoset? Eller vill du bara ha någon ny ritning att bygga efter? På www.lego.com finns alla ritningar att ladda ner. Där kan du söka rätt på det du är ute efter.

 

DET REGNAR FÄRG! ›

Det här experimentet är kul och vackert att se på.

Du behöver:

Glasvas/skål (gärna högre modell)

Vatten 

Raklödder (helst parfymfritt)

Karamellfärg (1 eller fler färger)

Mindre skålar. En skål till varje färg.

 

Ta fram små skålarna och häll vatten i dom. Vi använde ca ½ dl vatten/färg. Droppa sedan karamellfärg i vattnet. Vi gjorde någon färg lite starkare och någon färg lite svagare, kör på känn.  

Fyll drygt hälften av vasen/skålen med kallt vatten. Spruta raklödder ovanpå vattenytan. Nu är det dags att börja hälla färgerna på raklöddret, vi tyckte kryddmått var lagom att använda. Häll i lite färg i taget på olika ställen och vänta på magin! 

Vill du se ett klipp på hur det såg ut när vi testade? KLICKA HÄR ⬅ 

detregnarfärg

experimentfärg

GILLA Tips & Trix på Facebook för fler roliga idéer i ditt flöde! KLICKA HÄR för att komma till vår Facebooksida 👍

DUPLO + LEGO =SANT ›

Du vet väl att det går att kombinera många LEGO-bitar med DUPLO-bitar?

DUPLO+LEGO

EGET BOWLINGSPEL ›

Både roligt att göra och spela med! Ta tomma plastflaskor av olika slag (etc ketchup, sirap, senap). Rengör dem och klistra fast olika siffror (poäng) på flaskorna. Om man vill kan man fylla flaskorna med lite sand så blir det svårare att få ner "käglorna". Låt en boll av något slag agera klot. Tennisboll funkar toppenbra! Nu har du ett eget roligt bowlingspel!

Titta in i kategorin PYSSEL för ännu fler ideér!

EGNA "DUBBDÄCK" TILL BARNVAGN ›

Fixa egna "dubbdäck" till barnvagnen lätt som en plätt. Det enda du behöver är buntband. Fäst fast buntband runt hela däcken på barnvagnen så får däcken mycket bättre fäste när det är halt ute.

buntbanddäckbuntbandbarnvagn

Vi använde lite kortare buntband och satte först ihop dom 2 och 2 innan vi drog åt dom runt däcken. På så sätt fick vi 2 dubbar.

FÅ BARNENS VANTAR ATT TORKA SNABBARE ›

Barnens vantar torkar fortare om du trär dom på tomma toalettrullar och ställer på elementet. OBS! Lägg aldrig någonting på el-element p.g.a. brandrisken!

FÅ BORT FÄRG FRÅN BARNS HUD ›

Ta någon skonsam salva, lotion eller kräm på en bomullstuss. Gnugga sedan försiktigt där färgen sitter. Byt bomullstuss när den blir nerfärgad. 

FÄRGAD OLJA I VATTEN ›

Det här är ett härligt sätt för barn att uppäcka hur olja inte blandar sig med vatten.

Häll upp rent kallt vatten i en form. Ta en PET-flaska, häll några matskedar olja av någon sort i flaskan, droppa i några droppar karamellfärg, skruva åt korken och skaka flaskan ordentligt. Gör fler flaskor med olika färger om du vill.

Häll sedan försiktigt i den färgade oljan i vatten. Ge barnet en tandpetare som hen kan peta på oljan med och skapa olika mönster.

oljaivatten oljaexpriment

 

FÄRGGLAD SNÖLYKTA ›

En färgglad snölykta är lätt ordnat. 

Blanda lite vatten och karamellfärg (eller annan vattenlöslig färg) i en sprayflaska. Ställ in sprayflaskan så den sprayar en fin dusch, inte en stråle. Spraya på och inuti snölyktan tills du känner dig nöjd. För att färgen ska synas väl när det är mörkt är det viktigt att spraya insidan av snölyktan. 

färgsnölykta

snölykta

lysandesnölykta

Tänk på att färgen kan färga av sig på kläder och underlag. 

 

Tips & Trix finns även på Facebook! Gilla oss där så du inte missar något roligt :)

FÄRGGLADA BÖNOR ›

Sådana här färgglada bönor kan barn ha mycket roligt med! Lägga bönorna så det formas bokstäver, siffror eller mönster t.ex.

OBS! KVÄVNINGSRISK! Bönorna får inte ges till små barn som inte förstår att man inte får stoppa dom i munnen. 

Du behöver:

Vita torkade bönor

Karamellfärg

Påsar

Hushållspapper

Bakplåtspapper

bönorfärg

Häll bönor i påsar. En påse för varje färg. Droppa i karamellfärg.

bönorpåse

Gör en knut på påsen och skaka om påsen så alla bönor får färg på sig. Låt påsen ligga i ca 5 minuter.

bönorplåt

Lägg två lager hushållspapper på bakplåtspapper på en plåt. Se till så bönorna ligger utspritt så dom inte klibbar fast i varandra. 

Efter ungefär ett dygn duttade vi hushållspapper mot bönorna för att ta bort överflödig färg som inte fäst och så hällde vi av bönorna från hushållspappret till bakplåtspappret. Vi satte ugnen på 50 grader varmluft och så körde vi in plåten med bönorna i mitten av ugnen och lät dom torka i ca 15 minuter. Nu hade bönorna torkat klart och dom var redo att lekas med.

färgadebönor

Bönorna färgar inte av sig på händerna efter att dom torkat. Se bara till att barnen är torra om händerna innan dom börjar leka med bönorna. 

lekamedbönor

färggladabönor

FÄRGKODA NYCKLARNA ›

Måla nycklarna med nagellack i olika färger så blir det lätt att skilja på dom när hänger på nyckelknippan.

nycklarnagellack

FINFINA SPIRALER ›

Sådana här spiraler är både fina att titta på och håller fåglarna borta från platsen där dom hänger.

Enkla och roliga att göra är dom också!

Till en lång spiral behöver du:

1 PET-flaska 

Färgglada vattenfasta tuschpennor

Sax 

Börja med att tvätta ur flaskan om det behövs. Flaskan bör vara torr när du börjar att färglägga den. Sedan är det bara att släppa loss med pennorna. Prickigt, randigt, rutigt, cirklar, zick zack... 

målapetflaska

klippa

Flaskans topp klipps bort. Klipp sedan runt flaskan så den blir en spiral. Klipp av när du kommer till botten och det inte går att klippa mer. Gör ett hål i ena änden av spiralen och trä i ett snöre som du kan hänga upp spiralen i eller gör någon annan slags upphängning.

Nu är spiralen redo att hängas upp!

spiral

spiraler

skugga

Spiralerna ger vackra skuggbilder.

FINURLIG LEGOiHOPSÄTTNING ›

Här är en annorlunda lösning på hopsättning av lego:

legobitar

lego

lego

FJÄDERLEK ›

Allt som behövs är en fjäder och ett sugrör var. Leken går ut på att man ska blåsa på fjädern genom sugröret. Först fjäder över mållinjen vinner. Vi använde tejp som mållinje. 

FLYTANDE FLOTTAR OCH BÅTAR ›

Pyssla ihop egna båtar eller flottar och ha sedan kul med dom i vatten. 

båtar

SUGRÖRSFLOTTE

flotte

Klipp 5 stycken sugrör mitt itu och placera sugrören bredvid varandra. Lägg två rader med lim (smältlim från limpistol använde vi) rakt över alla sugrör och tryck fast två sugrörsbitar i limmet så alla bitar hålls ihop. Klipp till en mast av sugrör och limma på ett segel (vi använde silkespapper) och limma fast masten på flotten. 

sugrörsflotte

KORKFLOTTE 

flottevinkorkar

Ta tre korkar och sätt ihop dom med hjälp av två gummisnoddar eller limma ihop dom. Limma fast en mast av t.ex. en bit grillpinne och limma dit en flagga på masten. 

BÅT AV PLASTKORKAR

korkbåt

Här använde vi en större plastkork i mitten och mindre runt om. Vi limmade ihop korkarna med limpistol. En bit av en grillpinne och en pappersbit fick bli mast. 

BÅT AV METALLOCK

båtavlock

En limklick från limpistolen i mitten av locket. Tryck ner en bit grillpinne med en flaggbit av kartong i limmet och låt torka. 

BÅT AV PET-FLASKA

flaskbåt

Skär av botten av en PET-flaska. Vi värmde kanten runt om med en tändare så kanten smälte lite och inte blev så vass. En limklick i mitten och så tryckte vi ner en bit grillpinne som vi limmade fast en pappvimpel på. 

vattenlek

På Tips & Trix Youtube-kanal finns ett klipp på båtarna. Klicka HÄR

FÖNSTERKONST ›

Roligt och vackert skapande som inte kladdar. Resultatet blir magiskt i solljuset!

Du behöver:

Plastficka eller Påse

Färg (någon klickbar)

Tejp

 

Klicka ut färg i plastfickan/plastpåsen och tejpa upp den på ett fönster. Nu är det bara att släppa loss!

fönsterfärg

målafönster

fönsterfärgmåla

En annan variant av detta pyssel hittar ni HÄR ⬅

FÖRTROLLANDE GLITTERBURKAR ›

Sådana här glitterburkar blir så vackra och man blir avslappnad av att titta på dom. 

Detta behövs:

Glasburk med tätt lock

Vatten (varmt)

Lim (genomskinligt och vattenlösligt)

Glitter

Karamellfärg (om man vill)

Lim (för att limma fast locket)

 

Börja med att värma vatten. Ta inte varmvatten från kran då det kan vara lite "grumligt". Häll upp det varma vattnet i glasburken. Häll i lim. Ju mer lim man använder desto mer trögt rör sig glittret i vattnet. Vi använde ca 40 ml lim till 3.5 dl vatten. Strö sedan ner mycket glitter. Om man vill att vattnet ska vara färgat är det dags att droppa i lite karamellfärg. Rör om. Fyll på med vatten ända upp till kanten. Limma kanterna på lockets insida. Skruva åt locket ordentligt. Låt burken stå en stund då den är varm. Sedan är det bara att fascineras!

GISSA LJUDET ›

Det här är både kul och lärorikt. 

gissaljudet

Vi använde oss av plastägg som man får i chokladägg med leksak. 

Fyll äggen med olika saker, en sorts sak i varje. 

lek

Låt barnet skaka, vända, vrida och gissa vad ägget innehåller. 

gissa

Är barnet större eller om det är vuxna som ska gissa kan man höja svårighetsgraden genom att stoppa in olika saker i samma ägg. Man kan även fråga hur många dom tror det är av varje sak i ägget. 

GILLA oss på Facebook för ännu fler roliga aktiviteter för barn 😃

GLITTRIG LERA ›

Blanda leklera med glitter. Blir en härlig effekt! 

glittriglera

glitterplaydoh

Magiskt fint!

 

Vill du göra egen Play Doh så finns recept HÄR

GÖR JULEN EXTRA MAGISK FÖR DOM SMÅ ›

Här kommer några idéer som garanterat kommer göra succé vid jul!

 

MATA RENARNA

Gör magisk renmat som ni sprider ut i trädgården där ni tror renarna kommer stå och vänta på tomten medan han är på besök inne hos er. 

renmat

Ett tips på magisk renmat är popcorn som du strör kanel över så det doftar juligt. Häll gärna på lite strössel också för mer effekt. Tänk på att det du häller på bör vara ätbart då säkerligen barnen kommer vilja smaka. Berätta för barnen att dom kanske kommer känna en pirrig, glittrande känsla i magen efter att dom ätit av den magiska renmaten :)

 

STÄLL UT GRÖT TILL TOMTEN

Att ställa ut gröt till Tomten på kvällen är mysigt.

gröttilltomten

Ännu mysigare blir det om det på morgonen ligger ett brev från Tomten vid den tomma tallriken.

brev från tomten

brev tomten

Eller strö ut "snö" (bakpulver) i form av ett hjärta bredvid den tomma gröttallriken. Mjöl fungerar också men bakpulver är vitare och blir inte kladdigt om det kommer i kontakt med vatten. 

grötpåtrappen

 

PLANTERA EN MAGISK GODIS

Låt barnen plantera en smarties i strösocker på julafton. 

smarties socker

På juldagsmorgonen har godisen blivit en chokladtomte med smarties i :)

chokladtomte

Glöm inte att ta bort godisen som barnet planterat, det är ju det "fröet" som blivit tomten. 

Det behöver inte vara just smarties och en chokladtomte som växer upp. Plantera en hård liten karamell och det kommer upp en klubba, plantera en liten polkagris och det kommer upp en polkagriskäpp...

Vill man undvika att barnen får i sig onödigt socker så kan man plantera en kärna från favoritfrukten och upp växer en frukt.

Ha en MAGISK Jul!

GÖR KAMERAN TILL ETT BLICKFÅNG ›

Att ta kort på barn är inte alltid så lätt. Vill du att barnet ska titta mot kameran så kommer här ett tips. Använd dig av en PEZ-figur! 

Ta en PEZ. Bakre delen av foten är i perfekt storlek för att passa in i systemkamerans blixtfäste. Främre delen är lite för bred så man behöver ta bort lite på varje sida. Rita ett streck på båda sidor om foten så du vet vart du ska klippa. Ta en tång och klipp. 

pez

Sedan är det bara att trä in foten i blixtfästet.

pezkamera

Barnet har något att titta på och du har händerna fria till kameran. Billigt och lätt att förnya :)

GÖR KYLSKÅPET TILL EN SNÖGUBBE ›

 

Gör kylskåpet till en gullig snögubbe. Mysigt pyssel som gör en glad :)

snögubbekylskåpsnögubbekylskåp

Färgat papper och presentpapper som vi klippt och fäst fast med dubbelvikt tejp.

snögubbesnögubbe

Det går lika bra att göra en snögubbe på en vit dörr.

 

GÖR TVÅLEN JULIG MED LEGO ›

Det är lätt att pimpa flytande tvål. Välj en genomskinlig tvålpump. Ta bort alla etiketter. Dra bort etiketterna sakta-sakta så brukar klistret följa med bättre. Sen är det bara att stoppa ner rent LEGO.

legotvållegotvål

GILLA Tips & Trix på Facebook så dyker roliga inlägg upp i ditt flöde!

HACKA IS LEK ›

Bra med kylande aktiviteter under varma dagar. Låt barnen leka arkeolog :)

Fyll en bunke med vatten och lägg i lite olika saker. Bra om vissa saker flyter och andra sjunker så sakerna fryser fast i olika nivåer. Låt vattnet frysa. När vattnet blivit is så är det dags att leka. Ta fram verktyg av olika slag. Vilka verktyg som används anpassas efter barnets ålder och förmåga. Ett tips är att också ställa fram t.ex. vatten, salt och sand så barnet får upptäcka vad som händer med isen när det hälls på. 

OBS! Väldigt viktigt att använda skyddsglasögon och handskar då isen skvätter!

islek

is

hackais

skydd

Glöm inte skyddsglasögon och handskar!

HALLOWEENFEST ›

Här kommer inspirationsbilder till Halloweenfest.

halloweenkalas

Häll upp LÄSKIGT GODIS i olika glasskålar. Fladdermöss, löständer, hjärnor, maskar, döskallar...

giftig

GIFTIG DRYCK Detta rekommenderas inte till barn som inte förstår att man annars inte får dricka något med varningssymbol. Här har vi skrivit ut bilder och fäst fast på PET-flaskor med läsk i läskiga färger. Det går lika bra att rita egna etiketter. 

spindelkakor

Dessa SPINDELKAKOR är gjorda av Oreokakor, Skittles-godis, lakritsremmar och kristyr. Kristyren är färdigköpt på tub då vi tycker den är lätt att arbeta med. Använd vilka sorts kakor och godis du vill och släpp loss kreativiteten! Tryck in lite kristyr mellan kakorna där du vill att benen ska sitta. Tryck till lakritsrembenet i änden och tryck sedan in det mellan kakorna. När alla ben är på plats så lägger du två klickar kristyr där du vill ha ögonen och trycker sedan fast ögonen i kristyren. Pupillerna är små bitar lakritsremmar fästa med kristyr.

spökmarsmallows 

SPÖKMARSHMALLOWS Trä på marshmallows på grillpinnar. Smält mörk blockchoklad i vattenbad eller i mikron (se anvisningar på förpackningen). Ta t.e.x. en tandpetare och rita dit ansikten på marshmallows med den smälta chokladen. Låt stelna.

monstermarsmallows

MONSTERMARSHMALLOWS Trä på marshmallows på grillpinnar. Smält vit block- eller bakchoklad (se anvisningar på förpackningen). Droppa i någon droppe valfri karamellfärg. Doppa marshmallows i chokladen. Tryck dit en godis som passar som öga i chokladen innan den stelnat. Pupillerna gjorde vi av en liten bit lakritsrem. Munnarna är smält choklad. Låt stelna. Förvara i kylskåp.

För att få marshmallowspinnarna att stå upp så kan man t.e.x. ställa dom i en skål med socker eller trycka ner dom i frigolit.

halloweenvälkomstdrink

Scooby Doo tar av den läskiga Välkomstdrinken (grön läsk).

halloweendukning

Har har vi använt spetstyg och hängt i takkronan och lagt som dekoration längst bordet.

halloweenduka

Lyktorna har vi pysslat. "Blodiga Lyktor" och "Halloween Lyktor".

halloweengodis

HÖGERHÄNT LÄRA VÄNSTERHÄNT ELLER TVÄRTOM ›

Om du själv är högerhänt och ska lära ett vänsterhänt barn (eller tvärtom) att t.ex. knyta skorna, sy eller sticka så gör du det bäst genom att sitta mittemot barnet. Då ser barnet hur du gör spegelvänt och det blir lättare att imitera.

 

HÖGLJUDDA LEKSAKER ›

Många leksaker låter högre än vad det är nödvändigt. Det är varken bra för barnens hörsel eller för föräldrars tålamod :) Sätt en tejpbit eller flera över högtalaren på leksaken. Detta gör att volymen minskar. Toppen!

ISKLOT ›

Underbara klot av is gör du så här:

vatteniballong

Fyll ballongen med vatten. Se till så det inte är någon luft i den vattenfyllda ballongen och knyt den sedan. 

karamellfärg

Vill du ha färgat isklot häller du i lite karamellfärg innan du fyller ballongen. 

Lägg sedan den vattenfyllda ballongen ute i minusgrader. Hur lång tid det innan hela ballongen fryser beror på hur kallt det är. Du kan också frysa ballongen i frysen men se då till att ha den i en plastburk ifall den skulle gå sönder. 

klippaballong

När ballongen är helt fryst är det bara att ta en sax och klippa bort ballongen från isklotet. 

frystaballonger

närbild

Om du fyller ballongerna med mycket vatten så blir dom "ballongformade". Stick in presentsnöre i öppningen på ballongen innan du knyter igen den så fryser snöret fast inne i ballongen. Tänk vad läckert att göra många is-ballonger i olika färger och lägga vid entrén när det är kalas :) 

isbollar

Tänk på att karamellfärg kan missfärga kläder och underlag. 

lysandeklot

Ställer du ett ljus bakom isklotet så lyser det helt magiskt vackert!

Om du inte hinner/vill vänta på att hela ska frysa så kan man ta bort ballongen när det fortfarande är vatten som inte har frusit inuti. Se bara till så den frusit så pass mycket så klotets skal är hållbart. Ta sedan en hammare eller något annat och knacka ett hål i isen och häll ut vattnet. Ställ sedan ett ljus inuti. När man gör så här kan lyktan smälta av ljuset och blir det någon plusgrad så smälter isen fortare än om klotet är genomfruset. 

lysandeis

JULGRAN AV GLASSPINNAR ›

Limma ihop 3 glasspinnar till en triangel så har du stommen till en gran.

glasspinnar julgranglasspinnar julgran

Pynta granen med glitter, pärlor, paljetter, piprensare... Stammen på denna gran är gjord av en bit brun kartong. En bit snöre är fast limmad mellan glasspinnarna så granen går att hänga upp.

JULIGT LEGO ›

Inspiration på några juliga saker man kan bygga med lego:

juligtlego

KINDERÄGGSBOMB ›

Du behöver:

Ett gult plastägg som finns i Kinderägg.

Bakpulver

Ljummet Vatten

Häll ca 1tsk Bakpulver i ägget, fyll på med ljummet vatten, stäng locket snabbt, skaka och kasta iväg ägget. PANG!

OBS! Gör detta utomhus!

 

 

 

KISS PÅ MATTAN? ›

Häll på vatten blandat med ättika på fläcken och strö sedan över rejält med potatismjöl. Låt mjölet suga upp fukten en bra stund och dammsug sedan upp potatismjölet. Skulle det fortfarande lukta gör samma procedur en gång till.

 

KLADDMÅLA UTAN KLADD ›

Att kladda med färg är kul! :) Att städa upp efteråt brukar vara mindre kul...

Här kommer en lösning som gör att barnen får måla med händerna utan att bli kladdiga:

klickautfärg

Ta en plastficka eller påse. Klipp till ett papper så det passar i. Klicka ut färg på pappret. Är det en återförslutningsbar påse är det bara att stänga den. Det går lika bra att använda en vanlig påse eller plastficka och tejpa ihop den.

fingermåla

Sedan är det bara att låta barnet "kladda" :)

målaipåse

En annan variant av detta kan ni se HÄR ⬅ 

KLIBBIGT SPINDELNÄT ›

Rolig lek där man ska kasta pappersbollar på ett klibbigt spindelnät. 

 

Du behöver:

Tejp (vi använde maskeringstejp) Se till att använda en tejp som inte gör märken på väggar eller lister.

Papper (vi använde silkespapper, toalettpapper fungerar också)

Spindel (om man vill)

 

Tejpa upp tejpen i en dörröppning med den klistriga sidan åt ett håll. Rulla ihop pappersbitar så dom formas till bollar. Är det flera barn som ska vara med och det ska vara en tävling är det bra om varje barn har en egen färg på pappersbollarna. Nu är det bara att sätta igång och kasta pappersbollarna och försöka få dom att fastna i spindelnätet. Eller så gör man tvärt om... Försök att pricka t.ex. en hink på andra sidan spindelnätet utan att fasta i nätet.

spindelnät

halloweenlek

Rolig Halloweenlek!

KRITA PÅ MÖBEL ›

Har någon råkat rita med krita på bordet? Ta då tandkräm på en svamp och gnugga så försvinner det.

krita

KUL KLOCKLEK PÅ NYÅR ›

En rolig lek för barnen (eller dom vuxna) på nyår!

Rita dit siffror på en papptallrik så de ser ut som en klocka. 

Ge barnet ett sugrör och en tallrik med godisar eller någon slags frukt. 

Låt barnet suga i sugröret så godisen eller fruktbiten hålls kvar mot sugröret. Målet är att förflytta godisarna/fruktbitarna från ena tallriken till siffrorna på klockan. Första godisen/fruktbiten läggs på nr 1, nästa bit på nr 2 o.s.v... 

Antingen gör man det till en tävling där först till nr 12 vinner eller så tar man det lugnt och alla får göra det i sin takt. 

OBS! Var noga med att godisarna eller fruktbitarna är större än hålet på sugröret så barnen inte kan suga in dom i sugröret och sätta i halsen!

klocklek

leknyårsafton

KULSPEL AV LEGO ›

Gör ett roligt kulspel av lego! 

legokulspel

Välj en legoplatta i valfri storlek och sätt igång och bygg gångar. Anpassa gångarnas storlek efter kulstorlek. Glaskulor fungerar toppen.

legolabyrint

Det går att göra labyrinten hur rolig som helst!

KYLA ISLAGET HUVUD ›

Fyll en 3-5L plastpåse med några deciliter mjöl. Se till så det är så lite luft som möjligt i påsen och knyt den ordentligt och lägg den i frysen. När olyckan är framme är mjölpåsen perfekt att ta fram och kyla med. Den formar sig efter huvudet och är lagom kall. Om man kyler området på huvudet som barnet slog i så fort som möjligt efter skadan drar blodkärlen ihop sig och blödningen och svullnaden minskar.

OBS! Svimmar barnet vid skadetillfället, blir sämre en stund efter skadan, börjar må illa, kräks eller får blåmärken runt ögonen så ska man söka vård omgående!

 

LÄR BARN NÖDNUMRET 112 ›

Det är bra om barn lär sig nödnumret 112 i tidig ålder. För att barn lätt ska komma ihåg numret så kan man ta hjälp av sitt ansikte.

nödnummer

1 (en mun)

nödnumret

1 (en näsa)

112

2 (två ögon).

Detta kan även vara bra för vuxna då man i en nödsituation till och med kan glömma ett så lätt nummer som 112. 

INNAN du lär barnet nödnumret är det viktigt att du förklarar att man ENDAST får ringa 112 vid nödsituationer.

På Tips & Trix Youtubekanal finns ett klipp om att lära sig nödnumret 112 som kan vara bra att visa för barn. KLICKA HÄR för att komma till klippet.

 

LÅTSAS SNÖ ›

Gör egen snö med endast två ingredienser!

låtsassnö

"SNÖ"

3 dl Bakpulver

+

½ - 1dl barnvänlig Balsam (se till så balsamet är vitt)

 

Häll bakpulver i en skål och blanda ner lite balsam i taget tills "snön" går att forma. Lägg fram pärlor, paljetter, kakformar m.m. så kan barnet skapa ännu mer med snön.

Förvara "snön" i en lufttät burk i kylskåpet. Känns snön för torr när det är dags att leka med den igen är det bara att blanda ner lite mer balsam. Bakpulver verkar bakteriedödande så hållbarheten på "snön" är mycket lång. Se bara till så barnet har rena händer innan leken med "snön" börjar. 

LÄTT SÄTT FÖR BARN ATT ÄTA TACO-TORTILLA ›

Det är inte lätt för små barnhänder att hålla fyllningen på plats i tortillabrödet. Lösningen är en gummisnodd. Använd gärna en gummisnodd av grövre modell så barnen lätt känner när dom kommer ner till gummisnodden. 

tortilla

Håll som vanligt uppsikt på barnen medans dom äter!

LEGOKUL PÅ ETT NYTT SÄTT ›

legokul

Du behöver:

Lego

Papper (inte för tunnt)

Sax

Håltång eller rund utstansare 5mm i diameter

Färg av något slag

Penna

Börja med att göra en mall så du vet hur du ska stansa hålen för att dom ska passa på legobitarna. Måla på lite färg uppe på legoplupparna på en legobit. Tryck legobiten mot ett papper. Tvätta av färgen från legobiten direkt.

målalego 

Stansa sedan ur hålen så exakt som möjligt. Prova sedan så hålen passar på legobiten.

legopapper

Vänd på legobiten med pappret kvar på och rita längst legobitens kanter.

ritalego

Klipp sedan längst kanterna.

klippalego

Nu har du en mall som du kan använda till alla olika former som du vill göra. Klipp ut olika storlekar och mönster i papper. Lägg mallen på pappersbitarna och rita av vart hålen ska vara. Stansa ut hålen och sedan är det bara att sätta igång med byggandet.

legoinspiration

Det här är hur kul som helst och ger ett helt nytt tänk i byggandet!

 

Håltången vi använde skulle vara för papper men klippte inte igenom pappret ändå... Vi tog då en gummibit och la under pappret när vi gjorde hålen och då funkade det bra.

 

Klicka på DELA här nedanför så fler kan ta del av detta roliga pyssel.

 

LEGOKULBANA PÅ VÄGG ›

Att bygga en kulbana av LEGO är både roligt och lärorikt!

legokulbana

Vi satte upp två stora legoplattor med dubbelhäftande tejp på en skiva. Sedan var det bara att släppa loss fantasin och börja klura på hur banan skulle vara. 

legobygge

legosnurra

lego

kulbana

På Tips & Trix Youtube-kanal finns ett klipp på kul banan in action :) 

Detta inlägg är sponsrat av: Ebrix.se

LEGO-VATTENBANA ›

En vattenbana av LEGO är kul både att bygga och att leka med. Se till så ni sätter bitarna omlott hela tiden så det blir så få springor som möjligt. Var också noga med att bitarna trycks ihop ordentligt för att minska läckage. 

legovattenbana

vattenbana

legovattenhjul

Vill du se vattenbanan "in action"? KLICKA HÄR för att komma till Tips & Trix Youtubekanal.

vattenforsar

Det här inlägget är sponsrat av Ebrix.se

LEKGELÉ ›

Av endast 3 ingredienser och 5 minuters arbetsinsats gör du denna roliga lekgelé.

lekgele

LEKGELÉ

2 dl Kokhett VATTEN

4 tsk GELATINPULVER

KARAMELLFÄRG

Häll gelatinpulvret i vattnet och rör om tills det har löst sig. Droppa i karamellfärg. Häll upp i en tom tetraförpackning, silikonform eller annan form av något slag som tål värme. Låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp. I kylskåp stelnar gelén fortare. Hur lång tid det tar för gelén att stelna varierar. Receptet här ovan upphällt i en tetraförpackning tar ca 2-3 timmar i kylskåp. Vill du ha gelè med lager på lager effekt så låter du första lagret stelna innan du gör en ny sats och häller uppe på, låter stelna, gör en ny sats och så vidare.

Låt barnet skära, dra, trycka, klämma... Forma med hjälp av kakmått? Prova att ha gelén i vatten? 

Tagga gärna @tipsochtrix_ (glöm inte understrecket) på Instagram om du provar denna Lekgelé. Det är så kul att se när ni provar våra tips! Du har också chansen att få ditt konto delat på vår sida.

lekagele

Här har vi låtit gelén stelnat i en robot-silikonform.

Man kan variera fastheten på gelén genom att ta mindre eller mer gelatinpulver.  

Gelén är inte giftig men håll koll på små barn som stoppar saker i munnen då allt kan innebära en kvävningsrisk. 

lekgelé

sensoryplay

Sensory Play när den är som bäst.

LINBANA MED VATTENPISTOL ›

Superkul sommarlek för barn och vuxna! Perfekt till kalaset eller 5 kampen!

Gör ett litet hål i botten på ett plastglas. Trä glaset på t.ex. en fiskelina. Spänn upp fiskelinan mellan två olika ställen. Skjut vatten i plastglaset så glider det på linan. Fäster man flera linor bredvid varandra så kan man tävla. 

linbanavattenpistol

På Tips & Trix Youtubekanal finns ett klipp på LINBANA MED VATTENPISTOL ⬅ 

LÖSS ›

Löss har INGENTING med orenlighet att göra så känn ingen skam om du eller någon i din familj drabbas av löss.

När skolorna börjar är det bra att kamma håret med luskam 1 gång per vecka för att upptäcka eventuella löss. Ta rejält med balsam i fuktigt hår och kamma NOGA igenom hela håret. Balsamet gör så lössen inte kan röra sig lika fort i håret utan dom stannar kvar där dom är och är då lättare att upptäcka. Det är bra att ha en vit handduk över axlarna så eventuella löss som ramlar ner kan upptäckas lättare. Se till att ha riktigt bra belysning. Räkna med att kamningen tar ca 30 minuter per barn.  

Hittas löss bör ALLA i familjen luskammas. Glöm inte mor och farföräldrar eller andra som lössen kan tänkas ha spridit sig till. 

Berätta för personalen i förskolan/skolan om ni hittar löss så dom kan informera alla föräldrar att luskamning bör göras på samtliga för att undvika spridning.

Det går att bli av med lössen utan att använda lusmedel men då krävs envis och tålamodsprövande luskamning enligt ovan MINST 1 gång per vecka.

DELA detta tips så spridningen av huvudlöss kan stoppas!

LYSANDE ÖGON ›

Gör lysande ögon till Halloween. 

Du behöver:

Hushållsrulle/Toarulle

Penna

Kartongkniv

Tejp (som inte släpper genom ljus)

Lysstav

ritaögon

Börja med att rita på ögon på rullen.

skäraut

Skär sedan ut ögonen.

tejpa

Tejpa för ena änden på rullen. Det fungerar också att ta papper/kartong att sätta för hålet och tejpa fast med genomskinlig tejp. Knäck lysstaven och stoppa in den i rullen. Tejpa för änden.

lysandeögon

Nu kan du lägga eller hänga upp ögonen på något mörkt ställe inne eller ute.

LYSANDE SPINDELÄGG ›

Det här är en läcker detalj när det är Halloween. Ställ burken i en mörk vrå inne eller ute och skräm slag på dom spindelrädda :)

Du behöver:

Glasburk

Bomullsbollar

Spindlar av något slag

Lysstav i valfri färg

spindelägg

Fyll en glasburk med bomullsbollar. Stoppa ner spindlar. Knäck en lysstav och stoppa ner i mitten av burken. Är det helt mörkt där burken ska stå räcker det med en lysstav, annars behövs två för att det ska synas att det lyser. 

halloweenfest

MAGISK DEG ›

Konsistensen på denna deg går inte att förklara, den är jättehäftig! Fast och flytande på samma gång. Man kan slå till på degen utan att den skvätter men gör man det sakta så är den lös. Det går att rulla bollar om man är snabb men slutar man rulla så börjar degen rinna. Om du häller degen så går det att klippa av strålen med en sax. Det här kan sysselsätta en bra stund!

häftigdeg

Du behöver:

Bunke

Maizena eller Potatismjöl (går även att använda båda sorterna och blanda)

Vatten

Karamellfärg (om man vill)

Häll Maizena/Potatismjöl i bunken. Häll litelite vatten i taget ner i bunken medan du rör väldigt sakta. Konsistensen ska vara fast när degen är klar. Ha i så lite vatten som möjligt. Har du i för mycket vatten blir det kladdigt, jobbigare att städa upp och du får inte samma häftiga känsla.

 

 

MÅLA MED BALLONG ›

Blås upp en ballong i lagom storlek så barnet får ett bra grepp runt ballongen.

Häll upp några färger på en tallrik eller liknande. Låt barnet sedan doppa ballongen i färgen och sedan dutta mot pappret.

målamedballong ballongmålning

 

MÅLA MED KÖKSREDSKAP ›

Fritt skapande är härligt!

Låt barnen använda pepparkaksformar, gafflar, potatisstöt, vispar, disksvampar...

Häll upp färg och låt barnen släppa loss fantasin.

målamedköksredskap

målamedpepparkaksmått

MÅLA MED KULOR ›

Ett roligt sätt att skapa på är att måla med kulor. Det här är riktigt roligt skapande!

Du behöver:

Papper

Färg

Glaskulor/Stenkulor

Lock från en skokartong (det går lika bra med något annat med kanter)

 

Klipp pappret så det passar i locket. Klicka ut färg på pappret. Lägg ner några kulor. Låt kulorna rulla i färgen och runt på pappret tills du känner dig nöjd med ditt konstverk. 

målamedkula

målamedkulor

Det blir automatiskt en fin passepartout runt målningen då kulorna inte kommer ända intill kanten. 

HÄR kan du se ett klipp på hur det kan se ut medans man skapar.

MÅLA MED PETFLASKA ›

Doppa flaskans botten i färg och dutta mot pappret. Det blir härliga blomliknade mönster. 

målamedpetflaska

MÅLA PÅ KAFFEFILTER ›

Måla på kaffefilter med vanliga tuschpennor. Häll på litelite vatten och vänta och se hur färgerna flyter ut. 

målakaffefilter

Tänk på att skydda underlaget. 

När kaffefiltren torkat kan man häng upp dom på fönstret så ljuset lyser genom.  


Du vet väl om att Tips & Trix finns på Youtube? Prenumerera gärna på våra klipp så du inte missar några tips.

 

MÅLA PÅ PIZZAKARTONG ›

Släng inte pizzakartonger. Låt barnen måla på dom istället. Ställ något som stöd bakom locket. Använd botten på kartongen som palett och låt barnets fantasi flöda.

målapizzakartong

Flaskfärgerna från Butiken Medmera är jättehärliga! Täcker bra, är giftfria, går att blanda sinsemellan och är vattenlösliga. Flaskorna räcker lääääänge👍

MjöLk+BäR=SANT ›

Mixa bär ordentligt. Blanda med mjölk och du får en härlig mjölkdrink. 

Sonen älskar detta! Perfekt att proppa barnen fulla med vitaminer på morgonen innan förskola/skola. 

Min son gillar inte när det är bitar av bären i mjölken så jag lägger en tesil över glaset när jag häller upp. Bären i silen äter jag upp. Inget matsvinn.

mjölkdrink

NYÅRS-BALLONGER ›

Det här är ett roligt sätt att förgylla tiden innan tolvslaget på för både barn och vuxna. Fyll ballonger med olika aktiviteter som ska utföras specifika klockslag på Nyårsafton. Vid klockslaget som står på ballongen smälls den ballongen och ut kommer t.ex. en lapp med någon uppgift på.

nyårslek 

Här är en lista på förslag vad ballongerna kan innehålla för aktiviteter till barn:

KLOCKLEKEN (klicka HÄR för att se instruktioner)

SPELA SÄLLSKAPSSPEL (lägg i en tärning i ballongen innan den blåses upp som symbol).

FYRVERKERIER I VATTEN (klicka HÄR för att se beskrivning)

GODIS/FRUKT (godis eller fruktstund)

MÅLA (en uppgift att måla fyrverkerier t.ex.) 

FILM (titta på film)

ÄTA GLASS

BUSKUL AVFYRARE (se hur du gör HÄR)

LEKA GÖMMA NYCKEL (fågel, fisk eller mittemellan)

PÄRLOR AV SUGRÖR (se beskrivning HÄR)

KULSPEL AV LEGO (se bilder HÄR)

TOLVSLAGS-BALLONGEN kan innehålla konfetti/paljetter som smälls ute vid tolvslaget. Tänk på att fixa en varsin sådan ballong till alla barn som är med.

nyårslekar

tolvslaget

PÄRLOR AV SUGRÖR ›

Klipp sugrör i bitar och du får härliga "pärlor" att pyssla med. 

klipptasugrör

halsbandsugrör

PIMPA RISLYKTOR ›

Ni vet sådana där lyktor man tänder och som sedan svävar sakta upp i skyn? Målar man på en sådan med vattenfärg så lyser dom helt fantastiskt. Måla försiktigt och använd inte för mycket vatten då pappret i lyktorna är väldigt tunt och kan gå sönder.

RISLYKTA

svävandelykta

OBS! Tänk på alla djur, använd endast lyktor utan metall och som är biologiskt nedbrytbara!

PIMPA TVÅLEN ›

Att göra tvålen till ett läckert blickfång är ett bra sätt att påminna barn om att tvätta händerna.

Ta en genomskinlig tvålpump. Ta bort alla etiketter. Dra bort etiketterna sakta-sakta så brukar klistret följa med bättre. Sen är det bara att stoppa ner något man gillar. Tänk på att vissa saker kan utsöndra ämnen som hamnar i tvålen. Vissa saker kan också skadas om dom ligger i tvål en längre tid. 

Här har vi stoppat ner lego:

legotvål

tvållego

Här hällde vi ner små och stora glaspärlor i tvålen:

pimpatvål

tvål

PIÑATA AV ÄGG ›

Det här gör succé! 

Du behöver:

Äggskal

Lim

Papper gärna i olika färger (ju tunnare desto bättre)

Sax 

Något att fylla ägget med, t.ex. pengar, godis, smycke...

 

OBS! Ska ägget fyllas med något ätbart bör det läggas i ättiksvatten i 20-30 minuter. Ättikan är bakteriedödande. Till några deciliter vatten behövs ett par matskedar ättika (24%). Använder du ättikssprit (12%) så behövs det dubbla. 

pinata

Börja med att få ut innehållet ur ägget. Är ägget rumstempererat är det lättare att få ut innehållet. Skaka ägget. Knacka försiktigt på toppen. Ta t.ex. en potatissticka för att pilla upp en öppning. Hålet behöver vara så stort så du får in det du vill fylla ägget med. Skölj noga insidan på ägget och låt det torka medan du klipper långa remsor av färgat papper. Klipp sedan jack längst hela remsorna.

pinataägg

Limma remsorna på ägget. Innan du sätter remsor för öppningen fyller du ägget. Avsluta med en bit papper som lock. 

äggpinata

PYSSEL ›

Missa inte att kika in i kategorin PYSSEL! Där finns många roliga sysselsättningar för barn och vuxna. 

målapåvarmsten målamedsåpbubblor 

RÄKNA NER TILL PÅSK ›

Gör en kanin som hjälper barnet att förstå hur långt det är kvar till påsk. 

Gör remsor av papper. Häfta/limma ihop en ring. Sedan trär du i en pappersremsa i ringen och häftar/limmar ihop den och fortsätter så tills du har så många ringar som dagar det är kvar till påsk. Måla dit ett kaninansikte på översta ringen och klipp till öron och limma fast.

Varje dag tar barnet bort en ring och när endast kaninhuvudet är kvar är påskafton här :)

kanin

RÄTT SKO PÅ RÄTT FOT ›

Det är inte alltid lätt för barn att veta vilken sko som ska sitta på vilken fot. För att underlätta för barnet och dig själv kan du klippa itu ett klistermärke på mitten och sätta en del i varje sko. Då kan barnet ställa skorna så klistermärket blir rätt och på så sätt få rätt sko vid rätt fot.

PARAIHOPSKOR

RAYMAN KALAS ›

Tv-spelet RAYMAN valde sonen som tema när det vankades 6-års kalas. 

välkomstdrink

Välkomstdryck :)

raymankalas

Vi fixade ett långbord. Ena delen som en grön djungelbana och andra delen som en blå undervattensbana. Billiga blå och gröna tyger köpte vi på en outlet och hängde upp över borden. 

raymans

För gästerna som inte visste vad Rayman var för något förtydligade vi det genom att sätta bilder på borden. 

raymanparty

raymanparty

rayman

raymanbirthday

Vi skrev ut bilder på olika karaktärer från Raymanspelet. Under varje bild skrev vi en gästs namn. Då höll alla reda på sina glas och det blev ett roligt inslag på bordet. 

raymanfood

Det finns en bana i Rayman med korvar. Så korv med bröd fick det bli till mat. I en annan bana finns det vattenmeloner. 

raymanfoodie

 raymancake

Tårtan var en bildtårta med Raymanmotiv. 

döskallegodis

Döskallegodis köptes i storpack hos MATSMART

rayman

Sedan blev det dags för lekar. Alla barn var i ett lag. Dom skulle utföra uppgifter. Klarade dom uppgifterna fick dom "Lummar" (gula figurer) att tejpa upp på detta papper. När dom samlat ett visst antal kom dom upp i bronsnivå, sedan silvernivå och till sist guldnivå. När dom kommit upp i guldnivå fick dom leta i trädgården efter 3 blåa gubbar (Teensyer). När dom hittat alla 3 så fick dom en varsin vattenpistol som pris. 

lekarkalas

Här hade vi i förväg staplat klossar på olika sätt. Vi gjorde tre olika sträck. Barnen fick alltså en stor hög med massor olika klossar. Vi delade in barnen i grupper. Varje grupp skulle försöka stapla klossar så dom nådde precis upp till sträcket, inte över och inte under.

kalaslek

drake

Vi skrev ut en bild på ett drakansikte från Rayman. Limmade det på kartong och gjorde en mask. 

Draken hade tagit massor med Lummar (gula figurerna) för att vi druckit av hans DRAKDRYCK. Nu skulle barnen hämta Lummarna utan att bli tagna av draken. Blev dom tagna fick dom ställa sig och se ut som bubblor, för i Rayman blir man bubblor om man blir "tagen". Och precis som i spelet blev dom räddade och kunde springa igen om någon annan kompis tog på dom. 

raymandrake

Det blev ett roligt kalas och sonen somnade mycket nöjd på kvällen :)

RECEPT BARNSÄKERT PAPPERSLIM ›

1 dl Vetemjöl

1/3 dl Socker

1,5 dl Vatten

½ tesked Vitvinsvinäger

Blanda mjölet och sockret i en kastrull. Tillsätt hälften av vattnet och blanda ordentligt. Häll i resten av vattnet och rör tills det är klumpfritt. Tillsätt vitvinsvinäger och värm under omrörning tills blandningen börjar tjockna. Förvara limmet i en tät burk i kylskåp.

Recept PLAY DOH ›

Recept PLAY DOH -Med alun (håller ca 2 månader i kylskåp):

2dl Salt

5dl Vetemjöl

2msk Alun

Karamellfärg

3msk Olja blandas med 5dl kokande vatten

Arbeta ihop. Dela upp degen i bitar och färga med karamellfärg. Torr alun är frätande så låt inte barn vara med och tillverka degen. Tänk även på att inte ge deg som innehåller alun till barn som stoppar degen i munnen.

 

Recept PLAY DOH -Utan alun (håller ett par veckor i kylskåp)

2 ½dl Vetemjöl

1dl Salt

2 ½dl kokhett vatten

1msk Olja

1msk Citronsyra

Karamellfärg

Blanda de torra ingredienserna och häll vätskan över. Knåda till en jämn deg. Dela upp i bitar och färga med karamellfärg.

 

Recept TROLLDEG ›

1dl Vatten

2dl Mjöl

1dl Salt

1msk Olja

Blanda ihop allt till en smidig deg. Sedan är det bara att börja skapa!

Vill du spara konstverk så kan du torka dom i ugnen i 100grader i 1 timme och sedan låta dem stå i rumstemperatur över natten. Det går också att torka skapelserna i bara rumstemperatur men det tar rätt så många dygn beroende på hur tjocka sakerna är. När konstverken torkat så kan dom målas med vattenfärg eller annan hobbyfärg. Du kan annars blanda karamellfärg direkt i degen.

REGNBÅGSVULKAN ›

En regnbågsvulkan i snön är så läckert! Man kan också göra vulkanen i sand eller deg av något slag.

Till varje vulkanutbrott behövs:

2 msk Bakpulver

Diskmedel (några droppar)

Karamellfärg

3/4 dl Vitvinsvinäger

Vi använde en mugg som var 2 deciliter. Anpassa mängden av ingredienserna till storleken av behållare du använder.

Börja med att bygga en vulkan i snön. Ställ en mugg i öppningen. Se till så kanterna runt muggens öppning lutar nedåt så "lavan" kan rinna ner lätt. Lägg i bakpulver, diskmedel och karamellfärg i muggen. Häll sist ner vinägern. Nu kommer vulkanen få ett utbrott och "lavan" kommer välla ut ur muggen. När första utbrottet var slut hällde vi ner nytt bakpulver, karamellfärg i annan färg och vinäger i muggen. Diskmedel hade vi bara i första omgången. Efter flera utbrott i olika färger vart vulkanen vackert regnbågsfärgad.

OBS! Tänk på att kläder kan bli missfärgade av blandningen!

experimentvulkanexperimentvulkan

regnbågeregnbåge

regnbågsvulkan

Superroligt experiment!

ROBOTKALAS ›

Temakalas är superkul att ordna! Här kommer några idéer till robotkalas.

Inbjudningskort:

robotinbjudningar

robotkalas

Färgtemat på kalaset var turkost, limegrönt, orange och silver. Texten är utskriven på vanlig skrivare på flera papper som sedan är ihop tejpade. 

robotdekoration

Som dekoration på bordet använde vi skruvar, muttrar, fjädrar och små plastrobotar. 

välkomstdrink

"Det gnisslar om dig! Bäst att du mjukar upp lederna med lite smörjolja". Välkomstdrinken var mörk läsk som vi gjort egna etiketter till. 

robottårta

byggarobot

Roligt projekt innan kalaset. En kalasrobot :)

skruvar

I kalasrobotens mage fanns en varsin påse skruvgodis till alla barn.

färglägga

Färgläggning av robotar.

robotgodis

Godisbord med skruvgodis, skruvmarshmallows, skruvsnacks och lakritskablar.

filmenrobotar

Kalaset avslutades med den härliga filmen 'Robotar'.

ROLIG KLUBBFÖRVARING ›

Ibland äts inte hela klubban upp på en gång. Då kan det vara bra att ha något att förvara den i. Plastäggen som man får med när man köper chokladägg med leksak är toppen för detta ändamål. Gör ett hål i botten på ägget och stick ner klubban. 

klubba

SÄTT NÄBBEN PÅ KYCKLINGEN ›

En påskig variant av "sätta knorren på grisen".

målakyckling 

klippa

tejpa

sättaknorrenpå

påsklek

Den superfina tröjan kommer från www.chipmonki.se

SIRAPSKORK PÅ PET-FLASKA ›

Sirapskorkar passar perfekt på PET-flaskor i olika storlekar. Bara skruva av och på. Korken är droppfri så den är toppen för barn. På sommaren kan inte getingar eller andra djur krypa in i flaskan. 

OBS! Ha ordentlig uppsikt om små barn ska använda korken så dom inte får loss locket eller hela korken och sätter i halsen!

sirapskork

SKELETTHAND ›

Det här pysslet är roligt och lärorikt. Hur många ben finns det egentligen inne i handen? Sitter dom ihop? Hur kan man böja på fingrarna? Man kan låta barnet lägga "skelettet" som dom tror att det ser ut eller så tittar man på en bild och utgår från den. 

Svart papper

Vit färg

Lim 

Topz

målahand

Måla vit färg på handflatan, fingrarna och en bit upp på handleden. 

skeletthand

Tryck handen mot det svarta pappret. Lyft handen rakt upp. Låt handavtrycket torka medans färgen tvättas bort från handen, ni pratar om skelett, kanske tittar på bilder på skelett och ni förbereder resten av pysslet. Ta fram tops och lim. Klipp några av topsen i mindre bitar.

skelett

Nu är det dags att limma fast tops på handavtrycket. 

halloweenpyssel

Glöm inte skriva datum på när handavtrycket är gjort. Det är något visst med barns handavtryck.

SKITTLES REGNBÅGE ›

Det här är ett roligt, färgglatt och vackert experiment. 

Du behöver:

Ett fat (det bör inte vara en upphöjning i mitten då kommer inte färgen kunna ta sig över hela ytan)

Skittles

Hett vatten 

skittles

Lägg ut godisarna i en ring på tallriken. Tänk på att lägga godisarna så de vita s:en ligger uppåt, annars blir resultatet inte lika färgglatt.

skittlesregnbåge

Häll sakta hett vatten i mitten på tallriken tills vattnet precis når utkanten på godisringen.  

skittlesexperiment

Nu är det bara att vänta på att magin ska börja.

barnexperiment

skittles

SLIPP GLASSKLADD ›

Glassar rinner ofta och kladdar ner. Ta en bullform, gör ett litet snitt mitt i botten och trä in glasspinnen i snittet. Nu rinner glassen ner i formen istället för på handen.

Ett lock till takeaway kaffe fungerar också toppen!

Plastlock som brukar sitta på bakpulver och vanillinsocker burkar kan du göra om till "glasskydd". Gör ett litet jack i mitten och du har ett kladdskydd som du kan återanvända om och om igen.

slippglasskladd

SMÄLTA PÄRLOR ›

Att smälta plastpärlor (Nabbipärlor, Indianpärlor) i ugnen så de blir platta är lätt och pärlorna blir roliga att pyssla med när dom är klara.

Sätt ugnen på 200 grader. Placera pärlorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ pärlorna en bit ifrån varandra så de inte smälter ihop. Skjut in plåten rätt högt upp i den varma ugnen. Ha hela tiden koll på pärlorna. Efter ca 5 minuter har pärlorna smält. Ta då ut plåten och låt pärlorna svalna.

pärlorpåplåt plattapärlor

 

SMARTA FUNKTIONEN PÅ BABYBODYS ›

Att blöjor läcker får man som förälder erfara både en och två gånger. Överlappningarna som finns på axlarna på många babybodys är till för att man ska kunna dra bodyn neråt och slippa dra upp bodyn över huvudet på barnet om olyckan varit framme. 

bebisbody

SMUTSIGT LEGO ›

Lägg bitarna i en tvättpåse eller i ett hopknutet örngott och tvätta dem på lägsta temperatur i tvättmaskinen. Välj ett snabbprogram utan centrifugering. 

Det går lika bra att stoppa tvättpåsen/örngottet med lego högst upp i diskmaskinen. Kör ett snabbprogram med låg temperatur.

SPARA PÅ TVÅLEN ›

Vissa tvålpumpar kommer det massor med tvål ur när man trycker. Sätt en gummisnodd nedanför pumpen så kommer det inte ut lika mycket tvål. Perfekt knep då barn ofta tar mer tvål än dom behöver.

tvål

STRESSBOLL AV MAGISK DEG ›

Gör härliga avslappnande antistressbollar som är fyllda med MAGISK DEG. Den här degen är underbar att leka med. Fast och flytande på samma gång!

MAGISK DEG:

Bunke (gärna med pip så slipper du använda tratt)

Maizena eller Potatismjöl (går även att använda båda sorterna och blanda)

Vatten

Häll Maizena/Potatismjöl i bunken. Häll litelite vatten i taget ner i bunken medan du rör väldigt sakta. Konsistensen ska vara fast när degen är klar. Ha i så lite vatten som möjligt. Har du i för mycket vatten blir det kladdigt, jobbigare att städa upp och du får inte samma häftiga känsla.

När den magiska degen är klar hälls den i en PET-flaska. Blås sedan upp en ballong och släpp ut luften. Trä ballongen över öppningen på flaskan. Nu är det dags att hälla/trycka ner degen i ballongen. När du tycker ballongen är lagom fylld lossar du försiktigt ballongen från flaskan. Håll för öppningen på ballongen så inte degen sprutar ut som en fontän. Det ska inte vara någon luft i ballongen när den knyts igen. Knyt igen ballongen. Trä nu över en ballong omlott över den första ballongen. Innan du trär på ballongen klipper du av änden på ballongen som i videoklippet här nedan. Nu är stressbollen färdig att klämmas på. När bollen får ligga en stund blir den hård men när du börjar klämma på den blir den mjuk. 

Den härliga marmorerade ballongen kommer från BALLONGPALATSET ⬅ 

 Dessa stressbollar håller sig fräscha i upp till en vecka, sedan bör dom kastas. 

STUDSIGA SÅPBUBBLOR ›

Dom här bubblorna kan du få att studsa!

Recept:

2 dl Vatten

1 dl Socker

½ dl Diskmedel/Såpa

Blanda vatten och socker. Rör tills sockret är upplöst. Häll ner diskmedlet och rör försiktigt så blandningen inte blir skummig. 

Bubblorna blåser man som vanliga såpbubblor. Allra bäst fungerar det när det är vindstilla. Tar man på bubblorna med bara händer så smäller dom. Har man vantar på händerna så studsar bubblorna. Med strumpor på går det att studsa bubblorna mot fötterna. 

På Tips & Trix Youtube-kanal finns ett filmklipp på hur det kan se ut. KLICKA HÄR för att komma till klippet!

studsigabubblor

hållbarasåpbubblor

SUPERFINA SÅPBUBBELRINGAR ›

Sådana här öglor till såpbubblor fungerar toppenbra! Roliga att göra och vackra att se på. 

Du behöver:

Piprensare (ståltråd går lika bra)

Pärlor 

Trä pärlor på piprensaren/ståltråden. Böj till en ögla och fäst ihop. Nu är det bara att doppa i såpbubblor och blåsa.

såpbubblor

Mysig present till kalaspåsen eller adventskalendern. Kanske ge materialet och mottagaren får pyssla själv?

blåsasåpbubblor

såpbubblorögla

Vill du göra roliga såpbubblor som du kan studsa så hittar du receptet här: STUDSIGA SÅPBUBBLOR

TA BORT PLÅSTER SMÄRTFRITT ›

Det kan göra ont att ta bort plåster. Mjuka först upp plåstret med lite olja av något slag så går det lättare.

TANDFEN ›

När jag var liten älskade jag den pirrande känslan som Jultomten, Påskharen och Tandfen fick mig att känna i magen. Man visste att det nog inte var på riktigt, men tänk OM det var det. Lite extra magi i livet tror jag på. 

Igår tappade vår son sin första tand. Han släppte ner sin tand i ett glas vatten vid sängen. Han skrev ett brev och fixade små minibitar med vattenmelon då han var helt säker på att Tandfen var sugen på det. I morse när han vaknade hade Tandfen lämnat en yttepytteliten lapp, ätit upp vattenmelonen, lagt tanden på en bit silkespapper, färgat vattnet lila (karamellfärg) och lämnat magiskt stjärnstoft. Sonen tror att Tandfens magi färgade vattnet när hon dök ner för att hämta tanden i glaset. 

tandfe

tandfen

tappattanden

tappadtand

När andra tanden tappades tyckte sonen att det räckte att skriva "Du vet" och rita en glad gubbe :)

tandfen

 

En miiini smörgås skulle tandfen bestämt ha den här gången. 

tappatand

Blått var vattnet och tandfen hade skrivit ett litet brev även denna gång.

tappatänder

Du vet väl om att Tips & Trix finns på Instagram? Följ oss där för att få våra senaste tips i ditt flöde.

TRÄD FU TOM KALAS ›

Inbjudningskort köpta på e-bay:

trädfutominbjudningskort

trädfutom

Födelsedagsbarnet i Träd Fu Tom dräkt (köpt på e-bay). Trädet är utskuret ur stora kartonger. Delarna är ihop limmade med limpistol och sedan målat. Alla kalasgäster hade ett eget glas med en Träd Fu tom figur på och sitt namn. 

trädfutom

Tårtbilden är födelsedagsbarnet i Träd Fu Tom utstyrsel. Små minivimplar gjorda av papper limmade på tandtråd knutna i grillpinnar fick också pryda tårtan. 

treefutom

Olika Träd Fu Tom avsnitt visades på tv:n efter fikat och barnen fick färglägga Träd Fu Tom bilder. 

TROLLERIMÅLA ›

Att skapa sin egen skrapteckning är roligt och blir läckert!

trollerimålning

Detta behövs:

Papper

Vaxkritor i olika färger

1 del Svart färg (vi använde akrylfärg)

1 del Diskmedel

Svamp eller bred pensel

Tandpetare/Grillpinne

Börja med att färglägga ett helt papper med kritor. Det blir mest effektfullt om man inte färglägg för stora fält med samma färg. Så mycket av pappret som möjligt ska vara täckt med olika färger. Blanda svart färg med diskmedel. Lika mycket färg som diskmedel. Diskmedlet gör så färgen inte fäster lika bra och gör att den går att skrapa bort. Måla svarta färgen över den färglagda teckningen. Låt färgen torka ordentligt, gärna över natten. När färgen torkat är det dags att börja skrapa. Vi tyckte en grillpinne fungerade bra. Skrapa på! :)

 

 

 

UNDVIK KETCHUP/SENAPSKLADDIGA BARN ›

Om man har ketchup/senap i brödet innan korven läggs i minskar risken för kladd. 

grillakorv

UNDVIK MÖGLIGA BADLEKSAKER ›

Ett tips är att limma igen hålen i botten på badleksaker med hjälp av en limpistol så vatten inte kan komma in. Det bildas nämligen lätt mögel inne i badleksaken annars. 

badleksakermögel

Tack snälla @theresem för bilden och tipset <3

Jag blir jätteglad när ni gör som Tea och taggar @tipsochtrix_ på Instagram :)

UNDVIK SUGRÖRSFONTÄN ›

När barn dricker ur tetra-förpackningar är det lätt hänt att dom trycker på förpackningen så drycken sprutar likt en fontän ur sugröret. Vik ut flärparna på sidorna och säg till barnet att det är handtag. 

festismerdryck

VATTENBALLONG-JOJO ›

Vattenlekar varma sommardagar går inte att få för många av. 

Knyt fast en eller ett par uppklippta gummisnoddar i fyllda vattenballonger. 

vattenballonger

Sedan är det bara att svinga, slunga, studsa, snurra...

vattenballongjojo

vattenlek

Klicka HÄR för att komma till ett klipp på hur det kan se ut.

 

 

VATTENBALLONG-PIÑATA ›

Det här gör vattenälskande barn (och vuxna) överlyckliga! 

ballongpinata

Fyll vanliga ballonger eller vattenballonger med ljummet vatten och knyt dom. Fyll dom gärna med olika mycket vatten då välfyllda ballonger smäller lätt och mindre fyllda är svårare att få hål på. 

Häng upp de fyllda ballongerna i snören. Vi tog bort gungorna från gungställningen och använde oss av den. 

Sedan är det bara att försöka få hål på ballongerna med hjälp av pinne, klubba, racket, kratta, spade... Låt barnet ha tillgång till olika så dom själva kan lista ut vad som är enklast och vad som är svårast att få hål på ballongerna med. 

vattenballong

sommarlek

ballongvatten

Förbered MÅNGA ballonger så är det bara att hänga upp nya i snörena vart eftersom.

OBS! Tänk på att ballonger och bitar från ballonger är en kvävningsrisk! Var också försiktig med snören då dom innebär stryprisk! 

VATTENKOMPIS ›

En kylande kompis en varm sommardag eller en ljummen kompis på vintern är toppen! 

vattenkompis 

Fyll en plastpåse med vatten och knyt ordentligt. Använd en vattenfast penna och rita ansikte. 

VATTENPISTOLSMÅLNING ›

Det här är så kul så det går knappt att sluta när man börjat! Resultatet blir finfina konstverk. 

vattenpistolmåla

Vi använde giftfri, vattenlöslig flaskfärg från Butiken medmera. Suveräna färger som vi kommer ha så mycket kul med! In och beställ några färger så ni har hemma till framtida pyssel. Färgerna går att blanda inbördes vilket ger ännu fler färger. 
Till detta pyssel tog vi lite vatten i en burk. Blandade ner färg, fyllde pistolerna och prickade sedan på vita matta papper som vi tejpat upp på en skiva. När vi bara hade i lite färg i vattnet blev målningarna pastelliga. Tänk på att färgen kan skvätta så ha inte finkläder på. Färgen tvättade vi bort från pistolerna direkt när vi var klara så den inte skulle torka fast. 

målamedvattenpistol

Ni följer väl oss på Instagram? Där kommer nya tips upp flera gånger i veckan.